»

Prenosnik z dvema zaslonoma: Asus Project Precog

Slo-Tech - Na sejmu Computex, ki te dni poteka v tajvanski prestolnici, je Asus pokazal zanimiv prototip prenosnika, ki ima dva zaslona in nima tipkovnice. Spomnimo, da je nekaj podobnega pred dvema letoma kazal že Lenovo, a je bil njihov Yoga Book pred časom. Lenovo je letos pokazal drugo generacijo, Asusov poizkus pa se imenuje Project Precog. Mimogrede, že leta 2012 smo prav tako na Computexu videli Taichi.

Precog se prepogne v vse možne smeri. Lahko ga upognemo kakor šotor (navzven) z zaslonoma pod vdrtim kotom), lahko ga poklopimo in uporabljamo kot tablico ali pa zaslona pod topim kotom tvorita klasičen prenosnik. Če zaslona tvorita iztegnjeni kot, lahko prenosnik deluje kot en velik zaslon, ki pa potrebuje zunanjo tipkovnico. V ostalih konfiguracijah ta ni...

10 komentarjev

Jesenski ultrabooki

Acer Aspire S3

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi Intelove platforme Ultrabook so zdaj, še pravi čas za božično-novoletno nakupovalno mrzlico, na voljo prvi primerki. Ultrabook mora biti bogato založen z Intelovo robo (proc, plata, grafa, zvočna, usb), tanek, zmogljiv, a z zadostno avtonomijo baterije. Ni ravno skrivnost, da gre za neposredno konkurenco MacBook Airu, predvsem za uporabnike, ki si želijo poganjati Okna.

Na kratko povzemamo opise izdelkov štirih proizvajalcev - Acer, Lonovo, Asus in Toshiba. Vsi razen slednjega so že na voljo, Toshiba pa pride novembra.

Acer Aspire S3


Acerjev model po pričakovanjih cilja predvsem na nižjo ceno, tj. od od $899 naprej za 13.3-inčni, 1366x768, 1.35 kg težki Aspire...

47 komentarjev

Intel z vlaganji v ultrabooke žuga Applu

Ars Technica - Intel je pred kratkim napovedal intenzivno ofenzivo proti Applu s tako imenovanimi ultrabooki. Zamisel temelji na preprosti podmeni - Applovi računalniki MacBook Air so tanki, zmogljivi, dizajnersko dovršeni in (za Applove izdelke) priomerjalno nenavadno poceni - najcenejši model stane tisoč dolarjev, kar je v razredu podobnih 13-palčnikov zelo poceni. Po drugi strani pa so Applovi. Samo po sebi to seveda ni slabo, a na svetu je na milijone ljudi, ki zaradi najrazličnejših razlogov želijo nekaj takega, a ne od Appla. Ultrabooki ciljajo nanje.

Zanimivo je, ugotavlja Peter Bright v svojem članku na Ars Technici, da tehnologija za izdelavo ultrabookov že obstaja, a jih proizvajalci PC-jev nočejo, ne upajo ali pa ne uspejo sestaviti. Intel je zato...

41 komentarjev

Nazaj k Macom, Macbook Air

Tako je nastal nov MacBook Air

vir: engadget
engadget - Nov MacBook Air ni le eden, sta dva! 13,3-palčnemu modelu se bo namreč pridružil še nekoliko manjši, 11,4-palčni, ki bo poleg nekoliko počasnejše in cenejše strojen opreme imel tudi nekoliko krajšo avtonomijo ter jasno nižjo ceno. Ponovno so se pri Applu zgledovali po iPadu, kjer so bili navdušeni predvsem nad tankostjo, avtonomijo, kratkim časom prižiganja in prednostjo uporabe pomnilnika Flash namesto mehanskih trdih diskov. Po besedah Jobsa sta nova MacBook Aira tako plod ljubezenske zveze med običajnim MacBookom in iPadom.

Pomnilnik za hrambo podatkov ne prihaja v običajni obliki SATA pogona, temveč je lastna Applova zasnova, ki se vključi neposredno na matično ploščo. Po njihovih besedah poleg prihranka prostora...

165 komentarjev

Sony z netbookom

Sony Vaio W

vir: Wired News
Wired News - Sony se je po dolgem oklevanju in zavračanju poceni prenosnikov le odločil, da vstopi na trg t.i. netbookov z novo serijo - Vaio W.



Osnovni model bo vseboval 1,6GHz Atom procesor, 160GB velik trdi disk, 1GB pomnilnika, Ethernet, Bluetooth, Wifi in nekaj USB vrat. Prav tako bo na voljo bralnik SD in MemoryStick kartic.
Za razliko od konkurentov z ločljivostjo 1024 x 600 pik pa bo zaslon velikost 10 palcev zmožen prikazati 1366 x 768 pik.

Cene v Ameriki naj bi se gibale v območju 500 ameriških dolarjev, ko bo Avgusta nova serija tudi na voljo.

Več pa na Sony spletni strani.

44 komentarjev

MacBook Air

MacRumors.com - Na letnem januarskem MacWorldu je Steve Jobs danes naznanil najnovejši ultra lahki prenosnik MacBook Air.

Pri debelini med 1,9 in 0,4 cm, teži 1,36 kg in 13,3-palčnem LCD zaslonu z osvetlitvijo LED ga lahko dobesedno spravimo v kuverto. Prenosnik je brez interne optične enote, seveda pa ima množico brezžičnih modulov. Naprava ima tudi multitouch trackpad, s katerim je mogoče izvajati poteze z več prsti naenkrat, pri čemer združljive aplikacije temu primerno odreagirajo. Za podatke skrbi 80 GB 1,8-palčni trdi disk, ki ga je mogoče zamenjati za 64-gigabajten solid state drive, ki še dodatno pohitri dostop do podatkov in izboljša življenjsko dobo baterije (privzeta znaša 5 ur). Del osnovne opreme je tudi 2 GB...

271 komentarjev

Sony VAIO TX3 s samo 1.25 kg in desetimi urami avtonomije

Sony VAIO TX3

vir: Hartware.net
Hartware.net - Sony bo predstavil nov prenosni računalnik iz lahke kategorije, obljubljajo namreč, da bo TX3 tehtal zgolj 1,25 kg. Pri tej kategoriji je običajno, da je vse podrejeno čim lažji prenosljivosti (tako glede dimenzij, kot tudi teže) in čim daljši avtonomiji računalnika. Tudi pri tem modelu bo na voljo relativno majhen zaslon diagonale 11,1 palcev, z ločljivostjo 1366x768 pik.



Izbirati bo možno med dvema procesorjema. Odvisno od potreb in debeline denarnice boste lahko kupili ali Intelov Celeron M pri 1,06 GHz ali Core Solo pri 1,2 GHz. Tudi na račun danes počasnega procesorja (vendar še vedno dovolj hitrega za namen, za katerega se takšen računalnik kupi) obljubljajo avtonomijo kar desetih ur. Cena še ni znana, kot pa verjetno veste, nakup prenosnika iz...

30 komentarjev