»

Lendf.me in Uniswapu ukradli za 23 milijonove evrov kriptovalut

vir: ZDNet
ZDNet - Že nekaj časa ni bilo nobene večje tatvine kriptovalut, a to ne pomeni, da niso več aktualni. Ta konec tedna so neznanci izmaknili za 23 milijonov evrov kriptovalut. Napadli so menjalnico Uniswap in posojilnico Lendf.me v dveh bržkone povezanih akcijah.

Obe strani sta namreč uporabljali protokol Lendf.me, žeton imBTC in tehnologijo ERC-777. V kombinaciji teh tehnologij, pri čemer naj bi bil ERC-777 sam po sebi varen, so izrabili nekaj javno znanih lukenj, da so pridobili dostop do strani. Ranljivost, ki so jo izkoristili, je znana vsaj od lanskega aprila, od julija pa je na voljo tudi delujoča koda za izrabo.

V noči na soboto je potekal napad na Uniswap, dan pozneje pa na Lendf.me. Večino sredstev so ukradli z Lendf.me, in sicer 22,5 milijona, preostanek pa iz Uniswapa. Lendf.me je tako izgubila 99,95 odstotka vseh svojih sredstev. Po napadi sta obe strani začasno nedostopni, da bi preprečili nadaljnje napade in ohranili dokaze za preiskavo incidentov. Prav tako so onemogočili...

15 komentarjev

RSA: napad delo ene države

Sophos - RSA, ki je bila marca žrtev napada, zaradi česar je bilo treba zamenjati več milijonov žetonov SecurID, za napad obtožuje eno izmed neprijateljskih držav. Razkrili so rezultate preiskave incidenta, ki kažejo, da sta napad izvedli dve skupini hekerjev, ki sta obe delovali po naročilu iste države.

Izvršni direktor RSA Art Coviello je pojasnil, da sta skupini delovali druga z drugo. Prva je bila bistveno bolj vidna in očitna, medtem ko je bila druga v službi podpore in mnogo manj opazna. Da gre za napad kakšne države, neposrednih dokazov ni (in jih zaradi narave interneta tudi nikoli ne bo), a zahtevnost, obseg in izvedba napada kažejo na to možnost. Tovrstnega napada namreč naj ne bi bila zmožna izvesti nobena organizacija, razen državnih služb katere izmed držav. Pri tem RSA poudarja, da ni nobenih indicev, da...

25 komentarjev

Znane vse podrobnosti napada na RSA

F-Secure - EMC oziroma njegova divizija RSA, ki je proizvajalec sistema SecurID za preverjanje pristnosti, je bil 3. marca napaden. Sprva je RSA zatrjevala, posledic za uporabnike ne bo, a se je kasneje izkazalo, da so bili žetoni za SecurID kompromitirani. Na lastni koži je to izkusil Lockheed Martin, v katerega so na ta način uspešno vdrli, kar je RSA prisililo v zamenjavo večine žetonov. Nekaj mesecev po napadu je postalo znanih že več podrobnosti o njegovem poteku, sedaj pa je F Secure pridobil še dejanske datoteke, s katerimi je bil napad izpeljan. V resnici so jih imeli že dlje časa, le vedeli niso zanje, saj jih je nek uporabnik prijavil prek spletnega protivirusnika VirusTotal.

Kot je znano, so neznani napadalci manjši skupini zaposlenih...

14 komentarjev

V operaciji Shady RAT v zadnjih petih letih napadenih več deset organizacij

CNet - Dmitri Alperovitch iz McAfee Labs je objavil zanimivo poročilo o aktivnosti internetnih napadov na podjetja in organizacije v zadnjih petih letih. Ugotavlja, da so napadi, o katerih smo poročali v zadnjih mesecih (bodisi izolirani incidenti bodisi obsežni napadi, kot sta bila Aurora in Night Dragon) le vrh ledene gore. Sam deli podjetja na tista, ki so že bila napadena, in na tista, ki tega še ne vedo. Poročilo so z dobršno mero senzacionalizma ekskluzivno povzeli v Vanity Fairu, zato raje preberite zgoščeni in nepristranski izvirnik.

Alperovitch je analiziral dogajanje po letu 2006 in se omejil na napade,...

3 komentarji

Hekerji napadli Mednarodni denarni sklad

The New York Times - Razvedelo se je, da so hekerji pred nekaj meseci letos uspešno napadli strežnike Mednarodnega denarnega sklada (IMF), a so tam držali jezik za zobmi. Do zgodbe se je prvi dokopal The New York Times. Napad se je zgodil že v mesecih pred težavami Strauss-Kahna, prav tako pa naj ne bi bil povezan s kompromitiranimi žetoni RSA SecurID.

O napadu je IMF svoje zaposlene obvestil v sredo, ko so jim poslali okrožnico z besedami, da so nekateri računalniki kompromitirani, tako da so prek njih dostopali do občutljivih informacij. Že teden dni pred tem (1. junija) so zaposlenim poslali obvestilo, da "osebju strogo nalagamo, da NE ODPIRAJO povezav v elektronskih sporočilih ali videoposnetkov [...]"....

11 komentarjev

Marčevski napad na RSA kompromitiral žetone SecurID

Slashdot - Marca smo pisali, da je bil oddelek RSA v podjetju EMC žrtev hekerskega napada. Kasneje smo izvedeli, da je bil za vdor odgovoren človeški faktor zaposlenih v RSA, niso pa želeli v podjetju povedati, kaj vse je bilo odtujenega. Zaradi tega je v IT-srenji završalo, saj se RSA-jev SecurID uporablja za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema (recimo v e-bančništvu).

Za še več nemira je poskrbel uspešen napad v Lockheed Martin, ki je bil očitno prva resna posledica napada v RSA (napadli so tudi L-3 Communications in Northrop Grumman). Sedaj je RSA končno priznala, da so bili v napadu kompromitirani žetoni za SecurID. Zato ponujajo praktično vsem svojim uporabnikom brezplačno zamenjavo žetonov, finančnim inštitucijam pa še brezplačen monitoring transakcij.

Še vedno pa RSA ni želi povedati, kako točno so bili...

43 komentarjev

Hekerji vdrli v Lockheed Martin

Računalniški center Lockheed Martina

MSNBC - Kaže, da je marčevski napad na RSA terjal prvo žrtev. Reuters namreč poroča, da so neznani napadalci uspešno vdrli v podjetje Lockheed Martin in še nekaj drugih pogodbenih proizvajalcev ameriške vojske. Ni znano, katere podatke so odtujili, a v podjetju imajo zaradi svojega posla zagotovo vrsto informacij, ki bi bile za napadalce še kako zanimive.

Kako točno so napadli, še ni znano, predvideva pa se, da so uporabili glavne ključe, ki so jih dobili v marčevskem napadu na RSA. Z njimi so ustvarili dvojnike žetonov SecurID, s katerimi so pridobili dostop v sistem. RSA oziroma EMC, kamor ta sodi, komentarjev o obsegu napadov ne daje.

V Lockheed Martinu niso povedali, kaj so hekerji odnesli. So pa pomirili javnost z besedami, da so tako ali tako konstantno pod različnimi...

38 komentarjev