»

Opera: drsnikom na spletnih straneh bo odklenkalo

PC Pro - Norveška Opera je na dogodku Up North Web v Oslu predstavila nov način navigacije po spletnih straneh, s katerim želijo odpraviti klasične drsnike. Tehnični direktor Hakon Wium Lie je predstavil nov sistem, ki drsnike nadomešča z listanjem po straneh.

V Operi so mnenja, da je trenutni način brskanja s pomikanjem navzdol in navzgor po straneh nepraktičen, še zlasti na mobilnih napravah, kot so tablični računalniki. Zato razvijajo novo tehnologijo, ki bo vsebino, katere bo preveč za en zaslon, avtomatično prelila na več strani. Uporabniki pa se bodo med njimi premikali z gestami na tabličnih računalnikih...

81 komentarjev

Prihaja Firefox za androidne tablice

CNet - Firefox je že na voljo za osebne računalnike in pametne telefone, medtem ko so tablični računalniki tista niša, za katero Mozilla še ni pripravila prilagojenega brskalnika. Ta je visoko na prioritetni listi, zato so javno predstavili prve testne verzije Firefoxa za Android na tabličnih računalnikih.

Kot je razvijalec Lucas Rocha zapisal na blogu, so dosegli zadosti delujoče stanje, da si upajo izdelek pokazati svetu in zaprositi za odzive. Gre sicer še za zelo zgodnjo preizkusno verzijo, ki jo lahko do končne doleti še precej sprememb. Velik del dizajna so prenesli iz verzije za pametne telefone, ki pa so mu zavoljo večjega zaslona lahko dodali gumbe za navigacijo in vrstico z naslovom.

Mozilla se na Android osredotoča predvsem zato, ker je to...

19 komentarjev

Izšel Android 3.2

engadget - Google je predstavil novo verzijo svojega odprtokodnega sistema Android za tablične računalnike, Android 3.2 Honeycomb. Za telefone še vedno ostaja Android 2.3.4, saj liniji še nista poenoteni.

Glavni novosti Androida 3.2 sta prilagoditev za majhne tablične računalnike, saj ima posebno podporo za prenosne naprave z zasloni, katerih diagonala meri manj kot sedem palcev, in podpora za procesorje Qualcomm. Druge novosti so še Compatibility Zoom za pregledovanje telefonskih aplikacij na...

18 komentarjev

Xoom s podporo omrežjem GSM potrjen

Trojčki Xoom

vir: engadget
engadget - Motorola je na svoji strani objavila specifikacije vseh treh (oz. štirih) različic Xooma, s čimer so potrdili, da bo poleg CDMA/EV-DO različice za Verizon in različice z le WiFi povezljivostjo na voljo še tablični računalnik, ki bo imel sposobnost povezovanja v mobilna omrežja GSM/HSDPA. Te so med trojico različic edine razlike, saj vse tri podpirajo povezljivost prek omrežja WiFi in GPS, obilico profilov za Bluetooth, uporabljajo sistemski čip Tegra 2, imajo enak zaslon, priključek USB in slikovni izhod HDMI, Android 3.0, itd. Obenem je na splet pobegnil še dokument PDF, ki je elektronska različica navodil za uporabo novega tabličnega računalnika. Na 64 straneh je dodobra razložen ves postopek od prižiganja, uporabe ter do...

0 komentarjev

Google pripravil storitev One Pass

Google - Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v Berlinu najavil sistem Google One Pass, ki bo namenjen plačevanju digitalnih vsebin. Založniki bodo z njim vzdrževali neposredno razmerje s kupci, ki bodo po nakupu do vsebin lahko dostopali na tabličnih računalnikih, pametnih telefonih in spletnih straneh z enotnim uporabniškim imenom in geslom. S tem bo odpadla potreba po večkratnem nakupu vsebin za branje na različnih napravah ali težavno prenašanje z naprave na napravo.

Založniki bodo lahko sami določili ceno in način plačila za vsebine (naročnine, pavšal, po posameznih člankih). Plačila se bodo izvedla prek Google Checkouta. One Pass je za zdaj omejen na Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo, Veliko Britanijo in ZDA. BBC poroča, da...

0 komentarjev

Francija bi obdavčila tablične računalnike, razen tistih z Windows

Techdirt - Francoska vlada želi razširiti skupino izdelkov, pri prometu katerih se plačuje nadomestilo za dovoljeno kopiranje avtorsko zaščitene vsebine. Sprva je zakon zaobjemal le prazne zgoščenke, kasneje so dodali še predvajalnike MP3, z 12. januarjem pa želijo obdavčiti tudi tablične računalnike, ki imajo več kot 40 GB notranjega pomnilnika. Pri tem je zanimiva definicija v zakonu, ki eksplicitno izvzema tablične računalnike, na katerih teče Windows. Ti se namreč štejejo za polne računalnike in so izvzeti, saj se bo nadomestilo plačevalo le za tablične računalnike z operacijskim sistemom za mobilne naprave (Android, iOS) ali brez sistema.

Nova dajatev bi podražila tablične računalnike za...

24 komentarjev