»

Sprejet standard C++11

Slashdot - Odbor za standard C++ pri ISO v Ženevi je soglasno sprejel marca predlagani končni osnutek C++0x, ki se sedaj uradno imenuje C++11. Novi standard bo zamenjal sedaj veljavni C++ ISO/IEC 14882.

Novinec prinaša vrsto novosti, med njimi omenimo lambda funkcije, izboljšane standardne knjižice, korutine, in neposredno inicializacijo podatkovnega polja (direct data field initialization). Kakšnih pretresov nov standard ne bo prinesel, saj so vse v standardu dodane funkcije v prevajalnikih že implementirane kot neobvezne razširitve knjižic (Library Extensions TR).

Čeprav je novi standard sprejet, bo sedaj trajalo nekaj mesecev, preden bo objavljena vsa dokumentacija, tako da bo tudi javno v popolnosti zaživel. To naj bi se zgodilo do konca leta.

40 komentarjev

Prihaja nov pomnilniški standard

logotip

vir: TG Daily
TG Daily - Brez skrbi, DDR3 še ni zastarel, saj je nov standard namenjen (sprva ročnim) mobilnim napravam. Serial Port Memory Technology oz. serijski pomnilnik je dobil zeleno luč s podporo Hynixa, Samsunga, LGja ter Silicon Imagea. V primerjavi s trenutnimi standardi, ki so v uporabi v mobilnih napravah, ciljajo na vsaj 40 % zmanjšanje števila nožic, prepustnost med 200 MB/s in prek 12 GB/s, omogočal pa naj bi tudi povezovanje enega čipa k večim porabnikom.

Potrebo za nov standard so člani konzorcija videli v mobilnikih, ki so vsak dan zmogljivejši, saj omogočajo poslušanje glasbe, predvajanje filmov, brskanje po spletu, itd. Posledica je jasno potreba po vedno več pomnilnika, prav to pa naj bi ob nižji porabi prinesel SPMT. Zaradi brezplačne uporabe (brez licenčnine) je obenem tudi cenovno ugodna rešitev.

5 komentarjev

Veliki test trdih diskov

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so testirali kar 22 trdih diskov različnih kapacitet, proizvajalcev in vmesnikov. SerialATA vmesnik je zastopalo 14 trdih diskov štirih proizvajalcev (Hitachi, Maxtor, Seagate ter Western Digital), zastareli, a še vedno razširjeni UltraATA pa 8 trdih diskov iz istih tovarn (manjkal je zgolj Maxtor). Vsem zagrizencem željnim svežih informacij priporočamo branje testa, za ostale pa lahko povemo, da je najboljši disk za svojo ceno 320 gigabajtni Western Digitalov WD3200JB, ki uporablja UltraATA vmesnik.

16 komentarjev

USB zmešnjava

več strani - Če ste bili v preteklosti zmedeni, ko ste pri diskih naleteli na kratice UATA, ATA, UltraATA in podobne, ki so pravzaprav pomenile eno in isto, potem boste ob vsej zmešnjavi, ki je nastala okrog standarda USB, še bolj zmedeni. O standardu USB je bilo povedanega že marsikaj, zato o njem ne nameravam izgubljati besed. Standard je svojo inkarnacijo doživel v različici 1.0, kasneje pa sta sledili še posodobljena različica 1.1 in dolgo pričakovana inačica 2.0. Vse lepo in prav, dokler ni decembra USB forum preimenoval različice USB 1.1 v USB 2.0, različica USB 2.0 pa je ostala USB 2.0. Zakaj? Po poročanju Slashdota je do tega prišlo, ker so uporabniki želeli, da imajo računalniki, ki jih kupijo, vodilo USB 2.0. "Stari" USB 2.0 (prej USB 1.1) naj bi imel dodatek Full Speed, medtem ko naj bi "novi" USB 2.0 (prej prav tako USB 2.0) imel zraven dodatek Hi-Speed. Na strani USB.org so se pojavile po poročanju Bangkok Post še naslednje izjave:

The correct nomenclature for high-speed USB...

6 komentarjev

Maxtor najavil diske z 80 GB ploščami

Storage Review - Na strani StorageReview, ki smo jo imeli za mrtvo, a še vedno živi, pravijo, da je Maxtor najavil nove diske, ki bodo vsebovali kar 80 GB plošče. Maxtor zaenkrat načrtuje diske, na katere bomo lahko zapisali do 160 GB podatkov. Proizvajalec bo poskrbel tako za uporabnike s krmilniki UltraATA, kot tudi tiste, ki bodo že posedovali ustrezno čipovje, ki bo zmoglo ravnati tudi z diski SerialATA.

Maxtor namerava obuditi tudi že rahlo pozabljeno ime Fireball, ki je včasih krasilo diske Quantuma in je sedaj v lasti Maxtorja. Novi diski naj bi se na prodajnih policah znašli že v kratkem.

In jaz sem mislil, da sem kupil ogromen disk, ko sem si pred letom dni omislil IBM-movega 40 gigabajtaša. Ah, ta napredek ... [:D]

2 komentarja

Promise UATA 133

X-Bit Labs - Po svojih kontrolerjih znano podjejte Promise je izdalo nov kontroler, ki podpira nov standard ATA 133, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 133 megabajtov na sekundo. Resda sta trenutno na tržišču le dva diska, ki ta standard podpirata, a jih bo kmalu več. Novi standard z novimi diski bo gotovo primeren za izdelvo poceni ATA RAID polj. . Več detajlov najdete tukaj.

4 komentarji

VIA podprla UltraATA/133

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
Na trenutno potekajočemu VIA Technology Forum-u (Taipei), je VIA predstavila VT8233A South Bridge, ki podpira novi Ultra ATA/133 protokol (podatkovni valj iz HDD-jevega bufferja teče z maksimalno hitrostjo 133MB na sekundo). Novi South Bridge paše na pine še obstoječih VT8233/VT8233C čipov. Lahko se ga uporablja skupaj z kar nekaterimi Nort Bridge-i, ki podpirajo visoko zmogljivo V-Link vodilo (VIA Apollo P4X266, VIA Apollo KT266A,...). VT8233A bodo izdelovali v tovarnah TSMC-ja v 0.22 mikronski tehnologiji. VIA je zaenkrat bolj skopa z informacijami, zato še ni znano, kdaj naj bi izdelki s tem čipom prišli v prodajo. Predvidevamo lahko, da bolj proti koncu leta, saj bodo ultimativne specifikacije UltraATA/133 protokola postale na voljo šele proti koncu Q4, leta 2001. Več o tem tukaj.

1 komentar

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji

Intel ne bo podprl UDMA133 standarda

ZDNet - Pred nekaj dnevi predstavljen nov UDMA133 standard,ki pa naj ne bi bil, po poročanju ZDNETa, podprt s strani Intela. Medtem ko VIA in SiS ne vidijo nobenega problema, pri prilagoditvi svojih čipsetov tej podpori, pa se Intel brani podpore novemu standardu. Vendar pa pri tem naj ne bi bil edini. Tudi Seagate (drugi največji proizvajalec diskov) ima podobne misli. Seagate vidi več prednosti v uporabi SATA (Serial ATA) vodila, pa čeprav naj bi bilo do uporabe le tega v proizvodnji še nekaj let. Če ta naj bi bil podprt šele v Intelovih ICH5 (Intel Controller Hub 5) čipih leta 2003. Bomo videli kakšen bo potek te odločitve.

0 komentarjev

UltraATA/133 standard rojen

X-Bit Labs - Imate radi hitre diske? Od danes naprej jih boste imeli še raje, kajti Maxtor je postavil temelje novemu UltraATA/133 standardu, ki teoretično omogoča 133 MB/s prenose. Trenutno so lastniki licenc že VIA, SiS, Promise in Silicon Image, ki bodo nov standard uporabili v svojih krmilnikih in chipsetih. Maxtor pričakuje, da bo asimilacija celotnega trga trdih diskov z novim standardom končana zgodaj leta 2002. Glavne lastnosti novega standarda so sledeče:
  • teoretično 33% večji prenosi kot pri UtraATA/100 standardu

  • Združljivost s standardi Ultra ATA/33, ATA/66 in ATA/100

  • Nov standard uporablja isti 40-pinski kabel, kot pri UltraATA/100

Novorojeni standard izgleda obetaven, vprašanje pa je, kako se bo obnesel v praksi (primer: prehod iz UltraATA/33 na UltraATA/66 ni bil ravno bleščeč). Spet: počakajmo na prve teste.

5 komentarjev

Modifikacija ATA66 kablov

HardOCP - Sem vam je že kdaj zgodilo, da ste nujno potrebovali ATA33 kabel, pa ste imeli le ATA66 različice? Meni se je, in vsakdo, ki se mu je zgodilo kaj podobnega ve, kako neprijetna je lahko ta situacija. ATA66 kabli imajo namreč eno luknjico manj. Na ATA66 ploščah in diskih to ni problem, saj imajo na konektorjih en pin manj, toda če boste hoteli uporabiti ATA66 kabel na kakšnem CD-ROMu ali stari ATA33 ploščo/disku se boste znašli pred težavo. No, nič ni nerešljivo in z malo iznajdljivosti ter mini vrtalnikom se vse da urediti. Kako, pa si poglejte tukaj.

0 komentarjev