»

Gitlab izgubil za šest ur podatkov

Slo-Tech - Odprtokodni spletni repozitorij Gitlab je bil več ur nedosegljiv, sedaj pa kaže, da so izgubili za šest ur podatkov. Kar je bilo naloženo med 18.20 uro včeraj in 0.25 uro danes, je nepovratno izgubljeno. Gre za podatke v bazi (issues, merge requests, users, comments, snippets), medtem ko so wiki in repozitoriji nedotaknjeni. Težavo so hitro pričeli reševati, a podatkov ne bo mogoče obnoviti.

Začelo se je s spamerskim napadom, zaradi česar so podaljšali dostopni časi in pojavile težave s stabilnostjo. Situacija je eskalirala, ko so podatke iz baze po nesreči pobrisali, dostopne pa so bile zgolj nekaj ur stare varnostne kopije. To pomeni, da je izgubljen napredek pri 4612 projektih, 74 forkov in 350 importov. Nekatere bo mogoče obnoviti, ker repozitoriji ostajajo. Prizadetih je tudi še nekaj drugih podatkov, saj so...

15 komentarjev

SSD diski uničujejo digitalne dokaze

news.techworld.com - Kot je znano, je s posebno programsko opremo mogoče obnoviti izbrisano vsebino (datoteke) na trdih diskih. To velja za datoteke, ki so bile zgolj izbrisane, ne pa tudi prepisane (tim. varno brisanje). To dejstvo seveda s pridom izkoriščajo tudi digitalni forenziki, ki v okviru preiskave trdih diskov lahko obnovijo že izbrisane podatke.

A kot kaže, se to s prihodom SSD diskov radikalno spreminja. Graeme B. Bell in Richard Boddington iz avstralske Murdoch University sta namreč ugotovila, da SSD diski, ki podpirajo funkcijo TRIM izbrisane podatke nepovratno uničijo.

Njuni testi so pokazali, da SSD diski ob tim. hitrem formatiranju (tim. quick format) podatke uničijo v samo treh minutah. Proces uničevanja podatkov pa poteka tudi v primeru, ko je bil disk priključen na blokator pisanja (tim. write blocker, posebna naprava, ki fizično preprečuje kakršnokoli pisanje podatkov na disk).

V primeru, da disk ni bil priključen na blokator pisanja, je bilo po treh minutah mogoče obnoviti samo...

61 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.2

Slo-Tech - Z nekoliko zamude, a vseeno pozno kot nikoli, poročamo, da je pred mesecem dni izšel TrueCrypt 6.2.

Tokratna različica je prinesla številne izboljšave predvsem uporabnikom operacijskega sistema Windows. Med izboljšave tako sodi 30-50% hitrejše branje podatkov iz SSD diskov (v okolju Windows), zagonski nalagalnik (ang. boot loader) podpira matične plošče z RAID kontrolerji, na voljo pa so še številne druge manjše izboljšave (tudi za različice OS X in Linux).

TrueCrypt je eno najboljših orodij za šifriranje nosilcev podatkov (trdih diskov, USB ključkov,...), na voljo je za operacijske sisteme Windows, Linux in Mac OS. Med številnimi možnostmi šifriranja lahko omenimo tudi uporabo datotek s ključem (šifrirni ključ predstavlja poljubna datoteka) ter funkcijo verodostojnega zanikanja, ki omogoča skrivanje šifriranih podatkov. Najbolj zagrete uporabnike šifriranja pa bo verjetno navdušila tudi funkcija uporabe tim. skritega operacijskega sistema.

Prenos programa, ki je popolnoma...

36 komentarjev

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev

Šifriranje celotnih trdih diskov prihaja v naslednjih 5 letih?

ComputerWorld - Organizacija Trusted Computing Group je pripravila specifikacije za strojno podporo šifriranju vsebine trdih diskov. Gre za Opal Security Subsystem Class Specification for PC clients ter Enterprise Security Subsystem Class Specification for data center storage.

Po napovedih naj bi v petih letih večina trdih, USB in SSD diskov že imela vgrajeno strojno podporo za šifriranje. Ob zagonu računalnika ali priklopu diska bo najprej potrebno vnesti ustrezno geslo, nato pa bo delo z diskom potekalo povsem običajno.

Pobudi so se že pridružili Seagate, Fujitsu in Hitachi ter nekateri proizvajalci programske opreme. Specifikacije predvidevajo uporabo 128-bit ali 256-bit AES-a, o kakšnih stranskih vratih oziroma "tovarniških ključih" pa za zdaj vsaj javno (še) ni govora.

29 komentarjev

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Bo Transcend prevzel trg SSD?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Kot smo že videli, se je področje solid-state diskov začeli zelo razvijati, zato je Transcend ponudil najnovejše od najnovejših, 2.5" SSD trde diske. Podjetje je tem diskom dodalo novo čipovje, ki je podvojilo hitrost branja in zapisovanja, s tem pa tudi znižalo porabo energije. Novi SSD diski so na voljo vse do 64GB, v SATA2 in IDE izvedbi. Vgrajene imajo celo ECC (error correction code), za zanesljive prenose podatkov, ob hitrosti do 159 MB/s (branje) in 136 MB/s (pisanje), z dostopnimi časi pod 1ms. Cena zaenkrat še ni znana.

12 komentarjev