»

Yahoo išče snubce

The Wall Street Journal - Yahoo je resno začel iskati kupce za svojo osnovno dejavnost in za naložbe v Aziji (Alibaba in Yahoo Japan), kot so napovedovali že lani. Po poročanju Wall Street Journala so potencialnim prevzemnikom poslali pismo, v katerem jih pozivajo, da do 11. aprila posredujejo pisne ponudbe za prevzem posameznih delov podjetja. Kupijo lahko bodisi osnovno dejavnost bodisi azijski del, lahko pa seveda tudi oboje skupaj.

Od potencialnih prevzemnikov želijo dobiti tudi informacije, koliko bi za posamezen del odšteli in kako bi prevzem financirali ter morebitne dodatne pogoje, ki jih bi postavili. Vse to je pomembno tudi, da Yahoo oceni, kakšne bodo davčne posledice razcepa podjetja (reverse spin-off). Yahoo uradno tega ne...

6 komentarjev

Microsoft se zanima za proizvajalca Minecrafta

The Wall Street Journal - Microsoft je v sklepni fazi pogajanj za nakup švedskega podjetja Mojang, za katero morda še niste slišali. Gotovo pa je vsem poznana igra Minecraft, ki so jo Švedi razvili. Microsoft se pogaja o znesku okrog dveh milijard dolarjev za celotno podjetje.

Mojang je leta 2009 ustanovil Markus Persson s svojim prijateljem Jakobom Porsérjem, po tem ko ga je neuspešno snubil Valve. V podjetju je lahko nadaljeval razvoj igre Minecraft, ki do danes ostaja glavni izdelek podjetja, a ne edini. Kmalu sta pripeljala še Carla Manneha, ki je prevzel funkcijo izvršnega direktorja v podjetu. Mojang se od podobnih podjetij razlikuje v svoji filozofiji, saj se je podjetje otepalo zunanjih investicij - še vedno so omenjena trojica edini...

33 komentarjev

Microsoft se zanima za Yahoo, drugič

Reuters - V zadnjem času se zdi, da ponudbe za prevzem nekoliko raztresenega Yahooja kar dežujejo. Za podjetje naj bi se zanimal AOL, medtem ko je kitajska Alibaba zelo neposredno izrazila svoje želje o prevzemu. Nekoliko presenetljivo pa je, da se v tekmo po neuradnih podatkih vrača tudi Microsoft, ki je leta 2008 neuspešno ponujal 33 dolarjev na delnico oziroma 44,6 milijard dolarjev za Yahoo.

Reuters piše, da bo Microsoft vnovič poizkusil. Poleg njega se za podjetje potegujejo še Providence Equity Partners, Hellman & Friedman, Silver Lake Partners, omenjena Alibaba in AOL ter ruski DST Global, zato bo imel Microsoft hudo konkurenco.

Viri pravijo, da naj bi se Microsoft za prevzem pripravljal z neimenovanim partnerjem, ki ga...

6 komentarjev

Za Yahoo se zanima kitajska Alibaba

ZDNet - Pojavljajo se novi in novi snubci za Yahoo, v katerem se prah po razrešitvi Carol Bartz še ni polegel in tako še vedno nima izvršnega direktorja s polnimi pooblastili. Po začetku razmišljanj o prodaji podjetja in spogledovanju z AOL-om je naslednji v vrsti potencialnih snubcev Alibaba. Izvršni direktor Jack Ma je namreč povedal, da se zelo zanimajo za prevzem in da bi ga logistično tudi bili sposobni izpeljati.

Yahoo ima že nekaj v lasti 40 odstotkov kitajskega podjetja Alibaba, ki ga je Ma že nekajkrat poizkusil odkupiti nazaj, a ga Yahoo ni želel prodati. Ta bi pri sedanjih vrednotenjih znašal dve tretjini Yahoojeve vrednosti - Alibaba je vredna okoli 32 milijard dolarjev, Yahoo pa...

0 komentarjev

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

The New York Times - Kot smo pisali, je Microsoft najavil prevzem Skypa, ki je vmes postal tudi že uradno dejstvo. Svoje morajo sicer povedati še varuhi konkurence, a pričakujemo lahko, da bo prevzem uspel. Kdo bi ob tem zaslužil, kaj to pomeni za Microsoft, kaj za konkurenco so le nekatera izmed vprašanj.

Microsoft je obljubil, da bodo še vedno izdelovali odjemalce za Skype za druge platforme. Potemtakem se ni bati, da bi Skype nenadoma postal zaklenjen na Windows, bodo pa sčasoma podprli še Xbox, Kinect in druge Microsoftove naprave ter uvedli sinhronizacijo z Lyncom, Outlookom in Xbox Livom. Prav tako bo Skype dobil več reklam, saj bo Microsoft izkoristil tudi oglaševalski potencial...

44 komentarjev

Microsoft se spet zanima za Yahoo

Microsoft - Težko bi prešteli, kolikokrat si je Microsoft premislil, ali je ali ni zainteresiran za nakup Yahooja, a najnovejše uradno stališče pravi, da je. V petkovi izdaji The Wall Street Journala je Steve Ballmer, Microsoftov izvršni direktor, v skupnem intervjuju z dr. Lujem dejal, da bi bilo bolje posel z Yahoojem skleniti čim prej. Dr. Qi Lu, prej zaposlen v Yahooju, je postal novi šef za spletne izdelke in oglaševanje ter hkrati vodja Microsoftove skupine, ki se ukvarja z izvedbo kupčije.

Oba še vedno trdita, da trenutno z Yahoojem ne potekajo nobeni pogovori, a v isti sapi dodajata, da bi bil prevzem smiselna odločitev za Microsoft. Glavna prednost povezovanja z Yahoojem ni tehnična superiornost, ampak Yahoojevi kontakti in pogodbe v svetu oglaševanja. Poleg tega bi Google s tem dobil resnega in močnega konkurenta. Dodajata še, da se Microsoftu pri tem nikamor ne mudi. Jasno, Microsoft lahko še malo počaka, da se Yahoo znajde v še večji godlji, in izsili boljši dogovor.

6 komentarjev

Yahoo si prizadeva odložiti prevzem

Yahoo je ponudbo Microsofta označil za podcenjeno

vir: BBC
BBC - Yahoo je podaljšal rok za imenovanje uprave, da bi pridobil čas za iskanje drugih možnosti, s katerimi bi se izognil Microsoftovemu prevzemu.
Takoj zatem, ko je Yahoo zavrnil ponudbo v vrednosti 44.6 milijard ameriških dolarjev, so pri Microsoftu najeli posebno skupino pravnih strokovnjakov in s tem nakazali, da bodo morda poskusili odstaviti Yahoojevo upravo


Pri Yahooju so izjavili, da je sicer možno, da bo Microsoft upravo imenoval, a jim je podaljšanje roka - s prvotnega 14. marca na nedoločen čas - omogočilo iskanje "strateških alternativ".

Po informacijah neimenovanega vira, ki se je zaupal poročevalcu New York Posta, naj bi Microsoft spremenil prvotno ponudbo za posel. Ta je...

5 komentarjev