»

Apache vodi tudi med strežniki SSL

NetCraft - Spletnemu strežniku Apache, ki po tržnem deležu že od nekdaj suvereno vodi na področju spletnih strežnikov, je pred kratkim uspelo prevzeti vodstvo tudi na bolj specializiranem področju. Po Netcraftovih meritvah sodeč, je samo med varnimi strežniki, ki "govorijo" protokol SSL, dosegel 44% delež in s tem za 0,2 odstotni točki prehitel Microdsoftov IIS.

Le ta je sicer že leta 1997 prehitel Netscapov strežnik (ki je bil pionir na tem področju), svoj vrhunec dosegel med letoma 2000 in 2003, ko se je njegov tržni delež sukal okoli polovice, nato pa je postopoma začel izgubljati proti Apachu. Vzrok za prvotno relativno "nepriljubljenost" Apacha (vsaj glede na tržni delež med "navadnimi" strežniki) bi lahko bil v dejstvu, da so se pri Apachejevi različici 1.x zaradi problemov s patenti in z ameriškimi kriptografskimi zakoni dodatki za SSL razvijali kot ločeni projekti, šele ob različici 2.x pa je bil mod_ssl integriran v sam strežnik. Takrat približno je Apachejev delež pričel vztrajno...

8 komentarjev

AMD povečal delež prodanih procesorjev

Hartware.net - Po podatkih Mercury Research-a je ameriški AMD v četrtem četrtletju lanskega leta povečal svoj delež prodanih procesorjev, ki temeljijo na x86 arhitekturi. Prvič po letu 2001 je namreč uspel preseči mejo 20% in ima sedaj 21,4-odstotni delež med prodanimi procesorji (x86). V tretjem četrtletju je bil ta delež še 17,8%. Intelov kos pogače je 77,2% (Q3 še 80,8%)

V segmentu procesorjev, namenjenih za strežnike, ki ga je dolgo časa povsem obvladoval Intel (x86!), se je povečal delež prodanih procesorjev Opteron, iz 12,7% na 16,4%, pri namiznih procesorjih AMD-ju pripada 24,3 odstotkov (v tretjem četrtletju 2005 je bil ta delež 20,4%), pri mobilnih procesorjih pa se je delež prodanih AMD-jevih procesorjev povečal iz 12,2% na 15,1%.

Izvorna novica na Hartware.net: link.

5 komentarjev

Red Hat še vedno prvi Linux med strežniki

več strani - Po rezultatih Netcraftove statistike je Red Hat še vedno daleč najbolj priljubljena distribucija Linuxa na internetu, čeprav je njen delež v zadnjih šestih mesec padel s 50,8 na 49,8 odstotka med vsemi distribucijami Linuxa. Na drugem mestu ostaja Cobalt z dvajsetodstotnim deležem, tretji je s petimi odstotki manj Debian. Največjo rast je pokazal Gentoo, katerega število uporabnikov se je povečalo za polovico, skupno pa je med vsemi distribucijami na šestem mestu z enoodstotnim deležem. Internet News, Slashdot.

2 komentarja

Odprta koda kraljuje tudi na poštnih strežnikih?

PC Linux Online - Splošno znano dejstvo je, da je odprtokodni Apache najbolj priljubljena izbira za spletni strežnik, kar potrjujejo Netcraftove raziskave. V podobni, a manj obsežni raziskavi pa se je izkazalo, da odprtokodni strežniki obvladujejo tudi večino svetovnih poštnih strežnikov, saj jih med 106.000 analiziranimi kar 70% uporablja enega izmed odprtih poštnih strežnikov, Sendmail, Postfix ali Exim. Seveda jih velika večina teče na Unixu-podobnih operacijskih sistemih. Klik!

8 komentarjev

RIAA: Nadgradnja spletnih strežnikov ;-)

The Register - V veliko veselje mi je objaviti vest, da se je amerićanski jodlarski krožek odločil za nadgradnjo spletnih strežnikov. Posledično -- upajmo -- to pomeni, da bodo prenehali z neprestanim seljenjem od enega k drugemu manj poznanemu gostitelju. Na veliko žalost hekerjev so namestili Microsoftov najnovejši strežniški sistem, Windows 2003, in ustrezno programje, poimensko IIS6. [>:D]

Vse pa ni tako rožnato; da bi se uspešno obranil pred Zlobnimi Uporabniki Interneta, se njihov strežnik tako predstavlja pod imenom TST-Secure-OS -- ker pa spletna stran pove več kot tisoč besed -- Klik!. "[>:D]" drugič.

Če še niste vedeli, dnevno dozo Slotecha vam servira IIS.

5 komentarjev

E-kupovanje onkraj Luže

Finance - V ZDA je družba MasterCard, kot ena od najbolj znanih izdajateljic kreditnih kartic po svetu, pripravila raziskavo o uporabi plastičnega denarja pri spletnih, t.i. e-nakupih. Uporabniki -- kupci so po raziskavi izpostavili nekaj najpomembnejših dejavnikov, ki odtehtajo odločitev, ali sploh kupovati na spletu: učinkovito varovanje osebnih podatkov potrošnika, spoštovanje želje o (ne)pošiljanju reklamnih sporočil na njihov e-naslov, oznaka o varnem poslovanju na spletni strani, in podobno. Čas za spletno nakupovanje se sodeč po raziskavi podaljšuje, enako velja tudi za obseg in pogostost tovrstnih nakupov. V raziskavo so vključili tako moške kot tudi ženske. Seveda so v ZDA s spletnimi nakupi začeli precej pred nami, a vendar so vsakršne raziskave na tem področju koristna projekcija za pozitivno usmerjanje trendov tudi pri naših e-trgovcih. Uradno sporočilo.

0 komentarjev

Linux na strežniškem pohodu

The Register - Na Slo-techu smo že večkrat poročali, kako se na strežnike počasi, a vztrajno, prebijajo distribucije Linuxa. Razlogi so vam verjetno znani, čeprav so skregani s tržno logiko, vsaj po mojem mnenju.

Tako pa sem danes v iskanju novic na Registru zasledil podatek, da bo naslednje leto Linux podvojil svojo prisotnost na strežnikih. Vsaj tako prekorokujejo v analizni hiši Gartner-Dataquest, kjer pravijo, da naj bi ob 1% rasti trga Linux naredil 4 milijarde dolarjev prometa, in povečal delež na 9%.

Poleg tega so tej novici naredili pregled dogajanja na strežniškem trgu v prihajajočem letu, tako da priporočam ogled.

2 komentarja

Netcraft web survey

Linux Today - Izšla je julijska 'številka' Netcraftove raziskave trga spletnih strežnikov.
Testirali so neverjetnih 31,299,592 spletnih mest. Apache še vedno daleč pred ostalimi vodi s prepričljivim 58% deležem vseh namestitev. Njegov delež pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem upadel za dobrih 4%, približno za toliko, pa se je povečal delež IIS. Šlo naj bi predvsem za dve ogromni farmi strežnikov v ZDA, ki sta prešli iz Solarisa na Okna. Zanimivo je tudi, da vedno več strežnikov uporablja SSL za varne transakcije (v nasprotju z gibanjem indeksa NASDAQ). Raziskava govori tudi o tem, da je po svetu očitno nameščenih že nekaj sto strežnikov s predizdajo strežnika .NET. Zanimivo branje...

2 komentarja