»

Nokia napovedala menjavo vodstva, odpuščanje 10.000 delavcev

Direktor Stephen Elop miri investitorje.

vir: The Verge
The Verge - Rdeče številke in znižanje bonitetne ocene na zgolj eno stopnjo nad špekulativno so Nokio prisilile v precej resne ukrepe. Že z 1. julijem bodo zamenjali kar pet članov uprave (za vse ključne sektorje), takoj zatem pa se začne delo na reorganizaciji podjetja. Do konca prihodnjega leta mislijo zapreti vse svoje tovarne v Nemčiji in Kanadi, ter še tovarno v mestu Salo na Finskem. Istočasno se bodo znebili še manj nujnih kadrov v IT, podpori in na pravnem oddelku. Skupaj naj bi jih v poldrugem letu, do konca 2013, zapustilo nekje deset tisoč zdajšnjih zaposlenih. Trenutno jih je sicer slabih sto petindvajset tisoč.

Preostali zaposleni bodo ves svoj fokus uperili v tri strateška območja - povečanje prepoznavnosti linije...

108 komentarjev

Nokia odpušča in seli vso proizvodnjo v Azijo

Nokiina tovarna na Finskem

New York Times - Nokia je spričo ogromne milijardne izgube v letu 2011 napovedala prestrukturiranje in rezanje stroškov, s čimer si želijo povrniti konkurenčnost in povečati dobičkonosnost podjetja. Domala klasičen primer iz neoliberalnih učbenikov je selitev proizvodnje iz dragih zahodnih držav na cenejši Vzhod, kar bo storila tudi Nokia, in odpuščanje.

Zaradi tega bodo v treh zahodnih tovarnah, in sicer na Finskem, Madžarskem in v Mehiki, odpustili 4000 zaposlenih in ukinili proizvodnjo mobilnih telefonov. V madžarskem Komaromu bo delo izgubilo 2300 izmed 4400 zaposlenih, v finskem Salu 1000 izmed 1700 zaposlenih in v mehiški Reynosi 700 izmed 1000 zaposlenih. Njihovo delo...

80 komentarjev

Prvi Nokiin telefon z Windows Phone še letos

CNet - Nokia je včeraj v Helsinkih uradno napovedala, da bo še letos izdala svoj prvi mobilni telefon z Windows Phone, ki je po začetku partnerstva z Microsoftom logična postaja. Nokia je že ob napovedi sodelovanja dejala, da bo tak telefon verjetno izšel letos, zdaj pa so to potrdili tudi uradno, čeprav je v mediji krožilo tudi leto 2012. Časa sicer ni več na pretek, saj konkurenca pritiska z vseh strani.

Kdaj točno bo nov telefon predstavljen, je še prezgodaj reči. Špekulira se o datumu 26. in 27. oktober, ko bo v Londonu potekal sejem Nokia World. To bi bil tudi dokaj smiseln datum, saj bi tako lahko poskrbeli, da bo telefon na prodajnih policah za božično-novoletno nakupovalno sezono, ki je najboljše prodajno obdobje v...

28 komentarjev

Nokia nadaljuje odpuščanja in zapiranje tovarn

Techworld - Nokia se še vedno potruditi priti na zeleno vejo, za kar so že pred časom žrtvovali Symbian in MeeGo in se zatekli k Microsoftovemu Windows Phonu. Poleg že aprila napovedanih odpuščanj zaposlenih na projektu Symbian so te dni najavili nova odpuščanja in racionalizacijo poslovanja.

V nadaljevanju prestrukturiranja in preusmerjanja na Windows Phone bodo odpustili še 3500 zaposlenih. Od tega jih bo 2200 iz romunske tovarne v Klužu (ki je začela obratovati februarja 2008 po preselitvi iz Bochuma in bo zaprta decembra letos), saj bodo njihovo delo prevzeli Nokiini azijski obrati. Preostanek odpuščenih prihaja iz komerciale in logistike, kjer želi Nokia...

54 komentarjev

Nokia počasi opušča Symbian in odpušča zaposlene

Nokiin sedež

CNet - Ko je Nokia napovedala, da bo sklenila zavezništvo z Microsoftom in na svojih telefonih uporabljala Windows Phone, je bilo jasno, da se bo Symbian slej ko prej poslovil, z njim pa tudi armada zaposlenih na tem projektu. Tako ni presenetljiva včerajšnja napoved, da bodo premestili 3000 zaposlenih z oddelka za Symbian v podjetje Accenture. Nadaljnjih 4000 zaposlenih pa bodo do konca prihodnjega leta odpustili, večinoma iz pisarn na Danskem, Finskem in v Veliki Britaniji.

Izvršni direktor Stephen Elop pojasnjuje, da je to nujno potrebno, saj se podjetje osredotoča na pametne telefone in mora znižati stroške dela, če želi ostati konkurenčno. Do konca leta 2013 jih želijo zmanjšati za milijardo evrov letno, k čemur bo pripomoglo zmanjševanje števila zaposlenih. Da šok ne bo prehud, bodo odpuščeni...

17 komentarjev

Intel si želi Nokiinih inženirjev

Nokiina ljubezen do operacijskega sistema je praktično izpuhtela

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Dobro znano dejstvo je, da se je Nokia odločila odpovedati svojemu Symbianu in ga sčasoma zamenjati z Microsoftovim Windows Phone 7, začenši konec letošnjega oz. v začetku prihodnjega leta. S to zamenjavo platforme je še pred koncem aprila pričakovano masovno odpuščanje Nokiinih zaposlenih, kjer naj bi bilo v razvojnem oddelku ogroženih kar 6.000 služb oz. 38 % delovne sile razvojnih oddelkov v Nokiinih centrih po svetu. Skupaj s Symbianom se bodo pri Nokii večinoma odpovedali tudi operacijskemu sistemu MeeGo, ki so ga razvijali skupaj z Intelom - MeeGo je nastal z združitvijo Nokiinega Maema in Intelovega Moblina, dveh na Linuxu osnovanih mobilnih operacijskih sistemov. Pri Nokii so sicer povedali, da bodo MeeGo še vedno razvijali kot garažni projekt in preizkušali nekaj zanimivih konceptov, a seveda ne bo...

3 komentarji

Nokiin prehod na Windows Phone ne bo nujno neboleč

Slo-Tech - Pri Nokii so objavili nekatera tveganja, za katera menijo, da so popolnoma realna možnost pri prehodu s Symbiana na Microsoftov Windows Phone 7. Nedvomno je najava o zamenjavi zmanjšala zanimanje v Symbianovo platformo, kar je povsem logično, a se težave skrivajo še drugje. Po mnenju predstavnikov iz Espooja bi lahko prehod trajal predolgo, da bi Nokia še vedno ostala pomemben tekmec na področju mobilnih telefonov. Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bila možnost prilagajanja operacijskega sistema lastnim potrebam neuresničena oz. vsaj nepomembna prednost pred ostalimi izdelovalci mobilnikov z Windows Phone 7.

Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bile pričakovane možnosti za prihodke...

6 komentarjev

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta

Slo-Tech - Odprto pismo, ki ga je v sredo Adnaan Ahmad iz hamburške Berenberg Bank poslal Microsoftovemu in Nokiinemu izvršnemu direktorju, je sprožilo veliko špekulacij. V pismu namreč Ahmad navaja nekaj možnih rešitev, kako povečati Nokiin upadajoč tržni delež na področju pametnih telefonov. Ključna ukrepa sta Windows Phone 7 in odpuščanje na Finskem.

Nokiin novi izvršni direktor Stephen Elop je bil pred tem zaposlen pri Microsoftu,...

76 komentarjev

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev