»

Novi pomorski kabli pod Arktičnim morjem

Extremetech - Letos poleti, zahvaljujoč vse bolj topeči zalogi polarnega ledu, bosta podjetji Arctic Fiber in Arctic Link začeli s polaganjem vsaka svojega podmorskega optičnega kabla med Anglijo in Japonsko, po poti mimo Grenlandije, skozi Kanadski arktični ahipelago in Berinško ožino. Obenem Rusija načrtuje poteg tretjega kabla (ROTACS), tega na relaciji severne obale Skandinavije in Rusije.

Cena vsakega projekta je ocenjena med 600 milijoni in poldrugo milijardo, prinesla pa bo več prednosti. Latenca na povezavi med Londonom in Tokijem bo padla za 60 milisekund na 170ms, česar se veselijo predvsem ponudniki algoritmičnega trgovanja z...

12 komentarjev

Nova, hitrejša internetna povezava Evropa - Vzhodna Azija

Imena podatkovnih povezav so vzeta iz železniškega omrežja, kateremu dokaj dobro sledijo.

eWeek Europe UK - Prejšnji teden smo pisali o novem podmorskem kablu med Severno Ameriko in Evropo, ki ga bodo položili, ki bo imel najmanjšo zakasnitev podatkov na tej trasi na svetu. Glavni uporabniki tega bodo finančne ustanove, ki jim vsaka milisekunda letno navrže več milijonov dolarjev v visokofrekvenčnem trgovanju. Podobno so povezavo posodobili tudi med Londonom in Hongkongom.

Velik del dosedanje povezave med Evropo in Vzhodno Azijo teče prek Rusije in nato Kitajske, kjer so s podatki o infrastrukturi sila skopi. Del je tako ali tako omejen zgolj na interno uporabo, javni del pa je mnogokrat tujini slabo dokumentiran in poznan, čeprav se to počasi spreminja na bolje. Sedaj so na obstoječi povezavi optimizirali evropski...

10 komentarjev

Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel

Ladja za polaganje podmorskih kablov

Slo-Tech - V začetku tega leta smo nekaj besed namenili visokofrekvenčnemu trgovanju (HFT), kakor se imenuje posebna vrsta algoritmičnega trgovanja, ki ga avtomatično izvajajo računalniki v milisekundnih časih. Pri tem trgovanju sta ključnega pomena hitrost in kakovost algoritma (v tem vrstnem redu). Ocenjujejo, da milisekunda zakasnitve letno velik hedge sklad stane okoli 100 milijonov dolarjev, zato poizkušajo investicijske banke in skladi pridobiti kolokacijo strežnikov čim bliže trgovalnim platformam.

Da gre z vsako milisekundo za velike denarja, priča tudi napoved položitve novega podmorskega podatkovnega kabla med Evropo in ZDA. Zadnji kabli so bili na tej trasi položeni ob koncu tisočletja, ko so jih financirala podjetja iz balončka...

64 komentarjev

Bomo na borzah trgovali v pikosekundah?

The Wall Street Journal - Pred dvema mesecema smo nekoliko obširneje pisali o algoritmičnem trgovanju na svetovnih borzah (ljubljanska mednje ne sodi, saj je po prometu bliže večji tržnici z zelenjavo kot borzi vrednostnih papirjev). Tu je absolutno najpomembnejši čas, saj sekunda zakasnitve lahko pomeni milijonske izgube v poziciji. Dobre posle že nekaj časa sklepajo računalniki v milisekundah ali celo mikrosekundah (kolokacija na NYSE prinese 35-mikrosekundni odzivni čas), trendi pa gredo v smer še zmanjševanja latenc in trgovalnih časov. Logika je zelo enostavna; kdor odda svojo ponudbo prej, dobi boljšo ceno in ustvari dobiček z nadaljnjo prodajo.

The Wall Street Journal poroča, da se špekulira že o...

48 komentarjev

Evropa izvedla prvo vajo pripravljenosti na internetne napade

Europa.eu - Evropa je uspešno izvedla prvo vajo pripravljenosti na napade na internetno infrastrukturo, ki so jo naslovili Cyber Europe 2010. Vaja, v kateri so sodelovale vse države iz EU ter Islandija, Norveška in Švica, se je zaključila v četrtek.

Simulirali so napad na evropski del interneta. Scenarij je bil takle: sčasoma je postala povezava med državami nezanesljiva in celo nemogoča zaradi napadov hekerjev na kritične storitve, zaradi česar je bil moten dostop do spletnih storitev. Napad se je stopnjeval, tako da so države ena za drugo imele otežen dostop do interneta. Med vajo so merili, kako...

4 komentarji

Google želi reformirati splet s pomočjo brskalnika Chrome

Chrome logo

vir: CNet
CNet - Google namerava uporabiti brskalnik Chrome kot orodje za reformo omrežja s spodbujanjem uporabe tehnologije, ki bo po besedah podjetja zmanjšala zakasnitve pri pošiljanju podatkov.

Tehnologija False Start je sposobna zgolj z nadgradnjo brskalnika občutno zmanjšati čas komunikacije pri vzpostavljanju kodirane povezave med brskalnikom in strežnikom. Tako bo pri povezavi med Evropo in Kalifornijo mogoče prihraniti priblizno 0.15 sekunde.


Zdi se super, a obstaja problem. Ta popravek bo imel namreč težave z nekaj čez 100 tisoč stranmi. Google to vidi kot priložnost, da popravi tisto kar se mu zdi narobe s spletom.

Trenutni razlog počasnih komunikacij leži v spletnih straneh, ki še vedno uporabljajo že...

19 komentarjev

Yahoo zapustil evropski šef

CNet - Po odstopu Yahoojevega izvršnega direktorja Jerryja Yanga je zavladalo neobičajno zatišje, ko o nesrečnem Yahooju nismo poročali skoraj dva tedna. Tokratna vest je, da ga zapušča še en vodilni uslužbenec - Toby Coppel. Izvršni podpredsednik in vodilni menedžer za Evropo in Kanado je dejal, da je o odločitvi premišljeval že nekaj mesecev in da ni povezana z Yangovim odhodom. Coppel se je Yahooju pridružil leta 2001, zadnjih 18 mesecev pa je skrbel za dejavnosti v Evropi. Njegova glavna naloga je bila reorganizacija in varčevalni ukrepi; tako je naprimer preselil evropski sedež iz dragega Londona v cenejšo Švico in skrčil število zaposlenih v Evropi na tretjino. Nasledil ga bo Rich Riley, trenutni podpredsednik za evropski del oglaševanja in založništva.

Na prvi pogled izgleda, kakor da vsi bežijo s potapljajoče ladje, a vsi očitno ne mislijo tako slabo o Yahooju. Ameriškemu milijarderju in poslovnežu Carlu Icahnu se zdi, da je pri trenutnih diskontih na borzi Yahoo tako zelo...

7 komentarjev