»

ZDA razbile rusko-ukrajinsko hekersko navezo

Dmitriy Smilianets.

vir: joinDOTA
SecurityWeek - Ameriško državno tožilstvo je danes objavilo obtožnico zoper štiri ruske in pet ukrajinskih državljanov, ki naj bi se zadnjih nekaj let bavili z vdori v ameriška podjetja. Napadali naj bi predvsem večje trgovce, banke in izdajatelje kreditnih kartic. Dostop naj bi dobili s pomočjo sql injectionov na njihovih spletnih straneh, si namestili rootkite, nato pa preiskali lokalno omrežje za vse sorte vrednih dokumentov, posebej pa za številke kreditnih kartic. To naj bi potem "zapakirali" in prodali na podzemnih trgih. Bili naj bi zelo "vztrajni": številna podjetja so njihovo prisotnost odkrila in jim skušala zapreti vrata, vendar so se vedno znova vračali s pomočjo vedno bolj sofisticiranih in targetiranih napadov (ti. spear phishing). Tožilstvo pravi, da gre za

4 komentarji

Član LulzSeca priznal vdor v Stratfor

Ars Technica - Član hekerske skupine LulzSec Jeremy Hammond, bolje poznan pod vzdevkom anarchaos, je priznal vdor v Stratfor. Pred letom dni se je Hammond zagovarjal kot nedolžen, sedaj pa se je izrekel za krivega. Odločitev je povsem pragmatična.

Hammondu namreč poleg trenutnega sodnega postopka, v katerem mu očitajo več kaznivih dejanj, grozijo še novi. Četudi bi se uspel iz tega izvleči, bi slej ko prej kakšnega izgubil, je povedal. Po njegovih besedah je tožilstvo napihnilo povzročeno škodo, zato bi mu grozilo do 30 let zaporne kazni. Sedaj pa se je dogovoril, da prizna vdor po eni točki obtožnice, s čimer mu grozi do 10 let zaporne kazni. Tožilstvo se je odreklo pregonu ostalih kaznivih dejanj. Poleg tega bo Hammond plačal...

17 komentarjev

Išče se šesti član LulzSeca

Ars Technica - Hekerska skupina LulzSec se je na prve strani časnikov prebila leta 2011, ko se je odcepila od Anonymousa in maja istega leta začela svoj projekt 50 dni napadov, med katerimi so ciljali na vse mogoče strani, kasneje pa so se samorazpustili (kakor skupina Baader-Meinhof leta 1998). Napadali so Cio, FBI, Fox, Sego in številne druge organizacije, podjetja in vladne agencije. S tem so si nakopali srd organov pregona, ki so marca lani izvedli prve aretacije in do danes polovili vse člane razen enega. Za kolovodjo Sabuja se je izkazalo, da je bil ovaduh FBI-ja, ostala peterica pa je bila bodisi že obsojena bodisi čaka na izrek sodbe. Išče se le še šesti član z vzdevkom Avunit.

O njem je znanega zelo malo, zato ga bo težko ujeti. Glede na irsko, britansko...

10 komentarjev

Aretiran še en član LulzSeca

vir: Sophos
Slo-Tech - Medtem ko je v medijih potihnilo vse povezano s hekersko skupino LulzSec, se delo organov pregona nadaljuje. Skupina je bila uradno razpuščena že pred letom dni, a to ni ustavilo preiskave. Letos marca so aretirali pet vodilnih članov skupine, pri čemer jim je pomagal tudi skesanec Sabu, ki je bil vodja skupine in je precej časa sodeloval s policijo. V Veliki Britaniji so bili aretirali 20-letnika, ki je bil letos junija obtožen sodelovanja pri napadih. Te dni pa so aretirali še enega člana skupine LulzSec, ki ga sumijo sodelovanja pri lanskem vdoru v Sony.

Že pred tem so bili aretirali...

9 komentarjev

Armenci obsodili avtorja botneta Bredolab na 4 leta zapora

Computerworld - Armensko sodišče je v torek obsodilo zdaj 27-letnega Georgija Avanesova na štiri leta zaporne kazni za njegovo vlogo pri pisanju in prodaji botneta BredoLab, ki je med aprilom 2009 in novembrom 2010 okužil vsaj četrt milijona računalnikov in dnevno poskrbel za 3.6 milijarde izvodov neželene e-pošte (spam). Sodišče ni sprejelo njegovega argumenta, da je on "samo spisal kodo" in torej "ni imel nič z uporabo botneta", ugotavljajoč, da je mesečno zaslužil 139 dolarskih tisočakov ter imel neposredno roko pri občasni (obstranski, osebni) rabi okuženih računalnikov za DDOS napade.

Prav slednje je verjetno največ prispevalo k odmeri kazni, ki je sorazmerno na zgornji meji od predpisane za kaznivo dejanje vdora v informacijski...

3 komentarji

EU pripravlja hujše kazni za hekerje

Parlamentarci še vedno jemljejo hekerje za de facto zločince, pozabljajoč na izjemen prispevek varnostnega in reverznega inženiringa h kolektivni varnosti računalniških sistemov in njihovih uporabnikov.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je ta teden obravnaval dva zelo zanimiva predloga. V torek so proti nekaterim pričakovanjem potrdili obnovitev sporazuma o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih z ZDA [1], dan prej pa so še zdajšnji tekst direktive EP in Sveta o napadih na informacijske sisteme [2]. Glavna nota slednje so poenotene in strožje kazni za vdore v informacijski sistem, po novem do dve leti zapora za vdore v informacijski sistem, v kvalificiranih primerih pa do 5 let zapora. Za kvalificirane se štejejo vsi vdori, ki so uperjeni na ti. "ključno infrastrukturo", izvedeni z namenskim programom (botneti, DDOS orodja,...

24 komentarjev

FBI nadaljuje aretacije članov LulzSec, Anonymous

FBI državljanom pošilja jasno sporočilo, da se DDOS-erje da odkriti in jih kaznovati, tudi če niso storili nič več kot kliknili 'Imma chargin mah lazer' v LOIC-u.

Slo-Tech - Medtem ko ameriški mediji mirno ignorirajo zdaj že šestdnevne proteste pred stavbo borze na Wallstreetu (#OccupyWallstreet), so poročila o FBI-jevi aretaciji domnevnih članov haktivističnih kolektivov LulzSec oz. Anonymous brez večjih težav našla svoj prostor v časopisnih in spletnih izdajah.

Možje v temnomodrem so včeraj zjutraj aretirali brezdomca in hekerja v San Franciscu (Kalifornija) ter nato še 23-letnika v Phonixu (Arizona), proti tretjemu iz Ohia pa naj bi bila obtožnica že nared.

Mladenič iz Arizone naj bi bil po potrditvi Ministrstva za pravosodje član LulzSeca, drugi pa kolektiva Anonymous. Cody Kretsinger, kot je prvemu ime, je obtožen neavtorizirane onesposobitve računalniškega sistema.

Še pred tem je...

18 komentarjev

V Veliki Britaniji aretiranih šest domnevnih hekerjev

Guardian - Ta teden so se nadaljevale aretacije hekerjev in njihovih podanikov, ki se združujejo v skupini LulzSec in Anonymous. V Veliki Britaniji sta bila v četrtek aretirana 24- in 20-letnik, ki ju sumijo sodelovanja v omenjenih hekerskih skupinah. Prijeli so ju na njunih domovih v grofijah South Yorkshire in Wiltshire, kjer so izvedli tudi obsežne hišne preiskave in zasegli računalniško opremo. Policija sumi, da je spletni alias enega izmed njiju Kayla. Najprej se je zdelo, da je Kayla 16-letno dekle, ki je imelo pomembne napade na HBGary, sedaj pa je jasno, da gre za psevdonim nekoga drugega. Kdorkoli se že podpisuje kot Kayla, ga policija sumi, da je ustanovni član LulzSeca in glavni pri...

7 komentarjev

Na Shetlandskih otokih bojda aretiran tiskovni predstavnik Anonymousa

Nekaj dni pred aretacijo je Topiary pobrisal svoj račun na Twitterju in objavil le eno zadnje sporočilo.

BBC - Britanska policija je razkrila identiteto v sredo aretiranega moškega, ki ga sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous in naj bi bil nekoliko večja riba. Gre za 18-letnega Jaka Davisa, ki je bil aretiran na Shetlandskih otokih na severu Škotske.

Danes se bo prvič pojavil pred sodnikom, obtožen pa je petih kaznivih dejanj: nepooblaščenega dostopa v računalniški sistem, nagovarjanja h kaznivemu dejanju in zarotništva v treh točkah za troje kaznivih dejanj. Čeprav so nekateri predvidevali, da je Anonymous ukanil policijo v aretacijo napačnega človeka, se zdi, da je Davis kar pravi. Policija verjame, da je na internetu deloval z vzdevkom Topiary kot neke vrste tiskovni predstavnik Anonymousa. Od aretacije Topiary in LulzSec nista objavila nobenih prispevkov več na Twitterju. Poleg njega so prejšnji teden v Londonu aretirali še 16-letnega...

28 komentarjev

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

ComputerWorld - Čeprav je hekerska skupina LulzSec za vikend objavila, da se bodo razpustili in prenehali delovati, organi pregona po celem svetu še vedno intenzivno raziskujejo identitete šestih kolovodij skupine. Prve sadove naj bi bila obrodila že tudi aretacija Ryan Clearyja iz Velike Britanije, ki sicer ni med vodilnimi člani skupine, a je policiji posredoval nekatere pomembne informacije.

Na podlagi teh informacij je ta ponedeljek ameriški FBI v kraju...

6 komentarjev

Aretirani 19-letnik obtožen vdora v britanske strani

BBC - Britanska policija je ta teden aretirala 19-letnika iz Essexa, ki naj bi bil po besedah PCeU (britanske policijske enote za e-krminal) vodja LulzSeca, kar pa je skupina že zavrnila. Sedaj je znanih več podatkov.

Gre za 19-letnega Ryana Clearyja iz Wickforda, ki je bil sedaj uradno obtožen petih kaznivih dejanj po Criminal Law Actu in Computer Misuse Actu. Obtožen je, da je 20. junija napadel strežnike SOCA (Britanska enota policije za najtežji organizirani kriminal). Pred tem je napadel še Britansko fonografsko industrijo in nekatere druge strani. V zvezi z napadi na Sony in organizacijo...

16 komentarjev