»

Google Docs dobil možnost selektivnega komentiranja in urejanja

Google - Google je dodal uporabno novost v svojo storitev Google Docs, ki omogoča sodelovanje več uporabnikov pri pisanju in urejanju dokumentov. Pred meseci je namreč Google uvedel možnost komentiranja izdelkov, s čimer lahko posameznik pod dokumenti navede svoje predloge in pripombe, ne da bi pacal po samem dokumentu. Včasih pa želimo koga v to prisiliti, a tega nismo mogli. Doslej sta bila namreč le dva nivoja dostopa, tj. Sme urejati in Sme prebirati, sedaj pa je Google dodal še Sme komentirati.

Razlog je preprost. Kdor je imel predhodno pravico komentiranja, je imel tudi pravico urejanja...

0 komentarjev

OpenLeaks zaživel

Ars Technica - Lani je skupina nekdanjih nezadovoljnih sodelavcev WikiLeaksa napovedala, da bodo kmalu ustanovili konkurenčno organizacijo. Motila jih je avtokratska drža Juliana Assangea in prevelika osredotočenost na objavljanje ameriških dokumentov, zaradi česar so postavili stran OpenLeaks. Zatem ko je bil na strani dva meseca napis Pridemo kmalu, je stran naposled zaživela.

Stran je ironično privekala na svet nekoliko pred načrti ustvarjalcev, ker je na Cryptome pricurljala vsebina strani OpenLeaks. Tako niso imeli druge možnosti, kot da so OpenLeaks zagnali, čeprav stran še ni v celoti funkcionalna. V bistvu je v fazi alfa, do bete pa naj bi se razvila do poletja.

OpenLeaks ima tudi drugačen...

1 komentar

WikiLeaks bo dobil konkurenco

Daniel Domscheit-Berg, ko je še delal za WikiLeaks

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Skupina nekdanjih sodelavcev WikiLeaksa je napovedala, da bodo še letos zagnali konkurenčno platformo, kjer bodo prav tako objavljeni tajni podatki, ki so pricurljali v javnost. Daniel Domscheit-Berg, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik WikiLeaks, je za Die Tageszeitung povedal, da njihove strani ne smemo jemati kot konkurenco, marveč kot drugačen pristop. Ne strinjajo se namreč z usmerjenostjo WikiLeaksa, ki pretežno objavlja ameriške dokumente, medtem ko druge zapostavlja, in kjer je beseda Juliana Assangea absolutni prav.

Domscheit-Berg ima kar nekaj pikrih povedati zoper Assangea, ki je sicer znan po avtokratskem vodenju organizacije. Tako je aktivistom pri WikiLeaksu jasno dejal: "Jaz sem srce in duša te organizacije, njen ustanovitelj, filozof, prvi programer, organizator, sponzor in...

35 komentarjev

Google prevzel DocVerse

Ars Technica - Google je objavil prevzem podjetja DocVerse. Podjetje je bilo ustanovljeno pred tremi leti, ko sta moči združila dva nekdanja Microsoftova uslužbenca. Razvila sta vtičnik za Microsoft Office, ki omogoča sodelovanje z drugimi ljudmi v realnem času. Tako je DocVerse v bistvu razvil dodatek za rabo Officea, ki je sila podobno oblačnim programom Google Docs in Microsoft Office Web. Nič čudnega, da je nanj svoj pogled vrgel tudi Google.

Google pravi, da so ljudje še vedno navajeni na klasično lokalno programsko opremo. Zato jim bo prevzem pomagal pri prepričevanju ljudi, naj preidejo na oblačne rešitve, saj DocVersov program omogoča prehod brez zamenjave delovnega okolja.

Obstoječi uporabniki DocVersa bodo lahko nadaljevali z delom brez težav, medtem ko so nove registracije zaprte, dokler se Google ne določi, kako in kaj. Verjetno ga bodo vgradili v Google Docs. Cene nobeden izmed akterjev ne omenja, se pa neuradno govori o vrednosti 25 milijonov dolarjev. Google Blog.

2 komentarja

Google Docs omogoča shranjevanje poljubnih datotek

CNet - Pred skorajda letom dni smo pisali o GDrivu, ki naj bi ga pripravljal Google in bo uporabnikom omogočal shranjevati poljubne datoteke na splet. Takrat so na internet pricurljale celo interne informacije in komentarji v programski kodi, nakar je vse tiho bilo.

Včeraj je Google spremenil politiko pri svoji storitvi Google Docs, ki sedaj uporabnikom dovoljuje shranjevanje poljubnih datotek na splet, kar ponovno buri duhove o fantomskem GDrivu. Meje za stare formate datotek ostajajo nespremenjene (500 KB za Wordove dokumente, 10 MB za PowerPointove in PDF-je), medtem ko lahko druge datoteke, ki se ne dajo pretvoriti vanje, obsegajo do 250 MB. Skupna omejitev vseh datotek je 1 GB, dodatno kapaciteto pa je moč kupiti za 0,25 dolarja na gigabajt na leto. Google pravi, da želijo s tem izkoreniniti potrebo po USB-ključkih za prenašanje datotek.

18 komentarjev

Gmail bo deloval tudi brez povezave

Google - Dostopanje do elektronskega predala prek spleta je zelo praktično, saj so pri dostopu s poljubnega računalnika dosegljiva vsa prejeta sporočila. Edina pomanjkljivost je seveda nujna potreba po internetni povezavi, brez katere nam to pač ne bo uspelo. Da bi premostili vrzel, ki nastane, ko uporabnik nima dostopa do interneta, a želi kljub temu pregledati pošto ali poslati kakšno sporočilo, je Google vdelal podporo za Gears v Gmail.

Ta vtičnik za Internet Explorer in Firefox že uporabljajo nekatere Goooglove aplikacije (Reader, Google Docs, kmalu ga pričakujemo v Calendarju) in omogoča urejanje dokumentov tudi brez internetne povezave. Na lokalnem disku se vzpostavi zrcalna slika stanja na internetu, ki ob prekinitvi povezave slednjo nadomesti, tako da lahko uporabnik nemoteno dela, ob ponovni vzpostavitvi pa se samodejno posodobi. Če želite omenjeno funkcionalnost tudi v Gmailu, si jo lahko vključite na zavihku Labs, tako da odkljukate Offline Gmail. Na straneh Gmaila se bo pojavil...

34 komentarjev