»

Raziskovalci razvili 10-krat učinkovitejše čipe

Nov energetsko učinkovitejši čip

vir: Slashdot
Slashdot - Razvijalci is MIT-ja in Texas Instruments so razvili nov čip, ki je po njihovih besedah tudi do desetkrat učinkovitejši kot trenutno obstoječi čipi. Pri tako visoki energetski učinkovitosti so posebno zanimive nove možnosti, ki jih takšni čipi odpirajo - tako bi se lahko določene naprave (npr. srčni spodbujevalniki) napajale iz toplotnega gradienta človeka ali iz njegove gibanja.



Do takšne učinkovitosti so raziskovalci prišli tako, da so preoblikovali samo vezje - današnji čipi namreč uporabljajo 1 V napetosti, novi pa samo 0,13 V, kar je pomenilo, da so morali raziskovalci na novo...

9 komentarjev

VIA KT266

AnandTech - Tukaj si lahko preberete test VIA KT266 čipovja. Fantje so ugotavljali, kaj je narobe z AMD 760 čipovjem, ki je tekmec VIA KT266 čipovju. Da bi si ogledali zmogljivosti čipovja, so fantje uporabili MSI-jevo K7T266 Pro, ki bazira na VIA KT266 čipovju. Kot veste, VIA KT266 podpira DDR SDRAM. Na testu so ugotovili, da KT133A prekaša KT266 v veliko točkah in je torej veliko boljši nakup. Če pa že morate kupiti DDR ploščo, kupite tako, ki temelji na AMD 760 čipovju. Sodeč po rezultatih, je AMD 760 trenutno najbolše DDR čipovje.

0 komentarjev

Test AMD čipovij

AnandTech - Fantje na Anand tech-u so napisali članek o aktualnih AMD čipovjih. Torej tukaj. Ogledali so si ASUS A7V133 (VIA KT133A), ki deluje na SDRAM in dve DDR SDRAM matični plošči, ASUS A7M266 (AMD 760) in ASUS A7A266 (ALi MAGiK1). Ker primerjajo čipovja in ne plošče, je normalno, da so vse plošče istega proizvajalca. Za najhitrejše se je izkazalo AMD 760 čipovje, ki je z svojo podporo DDR SDRAM-u prehitelo VIA KT133A. Samo trenutno se vam plošč na osnovi AMD 760 čipovja ne splača kupovati ker a) je DDR SDRAM še vedno predrag in ker b) bo VIA kmalu izdala svoje DDR SDRAM čipovje, imenovano KT266. Predlagam torej, da počakamo in vidimo.

5 komentarjev

Infineon v polnem zagonu

X-Bit Labs - Eno izmed najbolj znanih podjetij v pomnilniškem poslu, Infineon, je danes najavilo začetek proizvodnje prvih primerkov 1GB DDR modulov. S posebno tehnologijo jim je uspelo doseči doslej najvišjo gostoto DDR modulov, gre pa za PC1600 pomnilnik.
Podjetje je prav tako sporočilo, da so 256MB DDR moduli uspešno opravili AMDjevo preverjanje in so tako priporočeni za uporabi z AMD 760 čipovjem. Večjo razširitev svojega DDR pomnilnika pa pričakujejo v drugem in tretjem četrtletju tega leta.

0 komentarjev

ABITove AMD 760 plošče kmalu

X-Bit Labs - ABIT je že na Comdexu pokazal prve DDR matične plošče, toda šlo je za OEM rešitve. Na srečo mislijo tudi na nas overclockerje in so tako najavili ABIT KG7 in KG7-RAID matični plošči. Gre za SocketA matični plošči, zgrajeni na AMD 760 čipovju. Edina razlika med njima je HighPointov HPT370 čip na KG7-RAID. Po prvih informacijah naj bi na ploščah srečali 3 DDR DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 ISA reže, oba modela pa bosta seveda imela SoftMenu III. Masovna prodaja naj bi se začela zgodaj naslednje leto.

0 komentarjev

AMD v težavah

Yahoo News - Že nekajkrat so se pojavile govorice o težavah z AMD 760 DDR čipovjem, sedaj pa je ta zadeva potrjena. Sicer ne gre za nič kritičnega, toda vseeno bo napaka prestavila izid prvih matičnih plošč. MicronPC, podjetje, ki naj bi kot prvo začelo prodajati konfiguracije z AMD 760 čipovjem, je v svojih matičnih ploščaj opazilo probleme z elektrostatičnimi motnjami. Zato so prenehali proizvodnjo in v sodelovanju z AMDjem in Gigabytom na novo razvili ploščo. Vse skupaj je prodajo zelo zavleklo, tako da naj bi se le-ta začela 20. januarja. Zaenkrat še ni govora o ploščah drugih proizvajalcev.

0 komentarjev