»

Sporazumevanje z morsejevo abecedo? Zakaj pa ne.

vir: Wikipedia
The Verge - Google je že pred časom ponudil svojo tipkovnico GBoard z možnostjo vnašanja teksta v Morsejevi abecedi, po novem, pa si jo bodo lahko omislili tudi uporabniki platforme iOS. Čeprav vse skupaj zveni nekoliko smešno, pa ta način sporazumevanja lahko precej olajša tipkanje tako ali drugače hendikepiranim osebam, denimo tistim s cerebralno paralizo.

Morsejeva abeceda je sicer malone 200 let star sistem za kodiranje črk, številk in ločil, ki jo je iznašel Samuel Morse, človek, ki nam je izumil tudi telegraf.

Zaslon vaše mobilne naprave bo tako dobil dva velika gumba, enega za črtico in drugega za piko, kar pomeni, da boste z nekaj vložka v znanje nove abecede lahko tipkali tudi z roko v žepu oz. pod mizo. Slednje utegne biti še posebej...

12 komentarjev

Mala zgodovina filmskega piratstva

Cotter s kamuflažirano kamero. Današnji snemalci jo skrijejo v torbo, ovratnike bund, plastične steklenice za kokakolo, invalidske vozičke, kamorkoli že.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Dandanes pridejo piratske kopije filmov z ruskih (R5) DVD oz. Bluray nosilcev, če pa je sila, pa kar iz posnetka filma znotraj kinodvorane (CAM). Filmska industrija in te ti. "cammerje" iz skupin kot so maVen, IMAGiNE, FLAWL3SS ali KoLOsEJ, pospešeno preganja z vstavljanjem vodnih žigov (watermarkov), sodelovanjem z lokalno policijo in nadzorom torrent omrežij. In kot poroča torrrent freak; tudi sto let nazaj ni bilo kaj posebej drugače.

Zgodba je profil o John William Cotterju, leta 1892 rojenemu Britancu, ki se je v letih po 1. svetovni vojni zaposlil kot filmski tehnik za podjetje Topical Budget, specializirano za (takrat) popularni nemi film. Topical Budget je leta 1922 zakupil ekskluzivne TV pravice za finale angleškega nogometnega pokala F.A. Cup in pri tem izrinil konkurenčno firmo British Pathé. Posnetki niso šli za živi prenos,...

98 komentarjev

Podvodni robot posnel izbruh vulkana

CNet - Znanstveniki so uspeli posneti izbruh podvodnega vulkana West Mata, ki leži dober kilometer pod površjem Tihega oceana na območju Fidžija, Tonge in Samoe. Odkrili so ga maja letos, s pomočjo podvodnega robota z imenom Jason pa so napravili spektakularen posnetek erupcije od blizu. Gre za najgloblji vulkanski izbruh, ki je bil kdajkoli zabeležen na filmski trak. Ker je na tej globini hidrostatski tlak tako visok, da skoraj v celoti kompenzira vulkanski izbruh, so lahko kamero poslali povsem v bližino, kar je drugod nemogoče.

Kljub veliki globini in kislosti morja območje ni nenaseljeno. Biologi so tam našli razne rakce, ki so uspevali prav v bližini izbruha. Sedaj primerjajo njihovo DNK...

2 komentarja

Nov prototipni lovec kinomatografskih piratov

vir: BBC
BBC - Na Georgia Institute of Technology, kjer so nedavno z IBM-om postavili nov procesorsko-navijalski rekord, so izumili tudi tehnologijo, ki lahko izsledi in oslepi digitalne kamere in fotoaparate v prostoru.



Vse skupaj temelji na lastnosti CCD senzorjev, da del svetlobe, ki pade na njihovo površino, tudi odbijejo. S pomočjo dveh kamer in računalnika, se tako določi točno mesto takšnega odboja, ter se tja s pomočjo projektorja, pošlje le belo svetlobo, ki nadaljnje snemanje onemogoči.

Tako se bodo znebili piratskih CAM posnetkov, ki se širijo po P2P omrežjih, kot tudi onemogočili fotografiranje v prostorih, kjer to ni zaželeno, recimo razvojnih oddelkih.

Izvorna novica: BBC.

Očitno se bodo cam pirati in vohljači...

53 komentarjev

Nove koristi nadzornih kamer

Local6.com - Da nadzornih kamer ni mogoče uporabiti le za nadzorovanje državljanov, pač pa tudi za nadzorovanje nadzornikov, dokazuje novica, ki prihaja iz ZDA. Local6.com namreč poroča, da je podjetje Taser, ki prodaja pištole v obliki električnih paralizatorjev, razvilo posebno kamero, ki v črno beli in infrardeči tehniki snema sliko in zvok ves čas, ko je orožje aktivirano.

Razvoj kamere, ki bo služila kot dokaz uporabe ali morebitne zlorabe električnega paralizatorja s strani policije, je sprožil dogodek, ko je policija omenjeno orožje uporabila proti šestletniku. Policija trdi, da druge možnosti ni bilo, vendar dokaza za to ni. V primeru uporabe omenjene kamere, takih dilem verjetno ne bi bilo.

Taser Cam naj bi omogočala snemanje zvoka in slike vsaj eno uro, tudi pri slabih svetlobnih pogojih, posnetke pa bo mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika. Če bodo takšne naprave v bodoče omogočale še digitalno podpisovanje, preprečevale nepooblaščeno uničevanje posnetkov in onemogočale...

12 komentarjev

Nemški odjemalci piratskih vsebin na sodišču

The Register - V Nemčiji prihaja do sodnega epiloga ena največjih protipiratskih akcij. Lansko leto je namreč nemška policija aretirala 46-letnega odvetnika, ki je ob pomoči dveh bratov preko spletne storitve Ftpwelt.com ponujal piratske posnetke filmov, igrer in glasbe. Po policijskih poročilih naj bi s tem zaslužil preko milijona evrov.

V tej akciji se je policija seveda dokopala tudi do seznama uporabnikov storitve, ki je sprva štel okoli 45.000 osumljencev, kasneje se je seznam skrčil na nekaj več kot 15.000 osumljencev. Proti delu teh osumljencev, kot tudi proti ponudnikom vsebin so sedaj začeli vlagati tožbe. Več informacij je na voljo tukaj.

45 komentarjev

Ameriški filmarji resno zoper pirate, Slovenija bolj mlačno

Delo - V letu dni ima ameriška filmska industrija, sodeč po raziskavi Ameriškega filmskega združenja ( MPAA) skupaj s podružnico v tujini, več kot 3 milijarde dolarjev izgube prihodkov zaradi filmskih piratov. V to vsoto pa ni (!) všeta škoda, ki jo pirati povzročajo na račun interneta in širokopasovnih povezav. Posebej želijo opozoriti, da je zasebno snemanje filmov s kamero v kinodvorani (marsikomu znano že po oznaki nelegalne filmske datoteke) prepovedano in kaznivo dejanje. Deskarji naj bi dnevno iz spleta pretočili do 600 tisoč nelegalnih filmskih datotek. Jim Gianopulus, direktor 20th Century Foxa je piratstvo označil kot glavni problem filmske industrije in hkrati oznanil izid nekakšnega 72-sekundnega filmskega uvodnika, ki bo gledalcu predstavil slabosti in posledice uporabe nelegalne filmske vsebine. Bodo ljudje na filmsko predstavo potemtakem še bolj zamujali?

V Sloveniji država, distribucijska podjetja, videoteke in ostali vpleteni bolj ali manj spijo na lovorikah. Problem se...

20 komentarjev