»

Devet desetin uporabnikov računalnikov ne pozna funkcije Išči

Slashdot - Dan Russell, ki dela kot antropolog pri Googlovem iskalniku, je postregel z zelo zanimivo statistiko: 90 odstotkov ameriških uporabnikov računalnikov ne pozna funkcije iskanja, do katere pridemo s pritiskom tipk Ctrl + F. To pomeni, da ti ljudje na dolgo iščejo in prebirajo cele dokumente, tudi kadar iščejo le eno ključno besedo. Russell ob tem pravi, da ga nepoznavanje osnovnih prijemov za delo z računalnikom, kamor gotovo sodijo tudi bližnjice za ukaze Izreži, Kopiraj, Prilepi, Razveljavi in Ponovi, vedno znova preseneča, čeprav je izjemno široko razširjeno.

Google se trudi, da bi na tem področju poskrbel za napredek. Tako so pripravili program, ki v kratkih lekcijah nauči učence...

77 komentarjev

Microsoft bo sodeloval z največjim kitajskim iskalnikom Baidu

The New York Times - Microsoft se želi okrepiti na kitajskem iskalniškem trgu, zato so sklenili dogovor o sodelovanju z vodilnim kitajskim iskalnikom Baidu. Ta ima na Kitajskem 83-odstotni tržni delež pri iskanju po spletu, a večino poizvedb uporabniki opravijo v kitajščini. V zadnjem času pa narašča tudi število uporabnikov interneta na Kitajskem, ki znajo angleško in iščejo informacije tudi v tem jeziku. Baidu ima nemalo težav pri prikazovanju relevantnih zadetkov na angleške poizvedbe, zato jim bo na pomoč priskočil Microsoft. Njihova iskalna storitev Bing bo namreč servirala rezultate iskanja v angleščini, ki bodo bolj relevantni.

Kitajska ima 470 milijonov internetnih uporabnikov, ki dnevno opravijo 10 milijonov iskanj v angleščini, in tu se skriva velika priložnost za Microsoft. Še posebej mu je delo olajšal Google, ki se je lani spopadel s kitajskimi oblastmi v vprašanju upravičenosti...

3 komentarji

Lažni protivirusni programi oponašajo prave

Slo-Tech - Lažni protivirusni programi (angl. scareware), ki uporabnika obvestijo o odkritju celega kupa domnevnih okužb na računalniku in proti plačilu ponudijo dezinfekcijo, niso nič novega. Nepoučeni uporabniki ne vedo, da v resnici njihovemu računalniku nič ne manjka in da jih program želi zgolj naplahtati v plačilo nekaj deset dolarjev, hkrati pa običajno ironično zraven namesti še trojanskega konja. Pisci teh programov so postali bolj pretkani, tako da se sedaj izdajajo za protivirusne programe, ki resnično obstajajo.

Tak primer je FakeXPA, ki je po novem videti kakor uveljavljen brezplačen protivirusni program AVG. Nov uporabniški vmesnik je namreč na las...

25 komentarjev

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

CNet - Katastrofe, kot je zadnja na Haitiju, ko je potres z obličja skoraj izbrisal prestolnico, so izvrstna priložnost za spletne prevare, svari FBI. Z vseh strani nas bombardirajo s posnetki opustošenja, kar v ljudeh prebudi čut za sočloveka, tako da ti masovno nakazujejo denar raznim človekoljubnih organizacijam. In prav na to računajo zlikovci, ki so že postavili na stotine lažnih spletnih strani za pobiranje "donacij".

Ko je leta 2005 udarila Katrina, se je na spletu pojavilo 4000 lažnih spletnih strani, ki naj bi zbirale donacije za pomoč. Nekaj se jih je pojavilo že pred hurikanom, ko je bilo po vremenski napovedi že jasno, da je udarec neizbežen in da bo močan. Podobno se dogaja sedaj.

Denar se zbira na razne načine:...

21 komentarjev

Iskanje videoposnetkov

Google News - Na področju spletnega iskanja se je odprla nova fronta - iskanje po videoposnetkih. Različici beta svojih implementacij sta tako predstavila Google in Yahoo!. Googlova različica je šele v zgodnjem stadiju in za razliko od Yahoo!-jeve ne omogoča niti predvajanja najdenih posnetkov. Izstopa pa storitev blinkx, ki zadetke ponuja kot kratke posnetke, je pa specializirana za iskanje po televizijskih programih na spletu. In radijskih.

21 komentarjev

MSN izdal svoj iskalnik

Gnome news - Pri Microsoftu so končno v odgovor Googlovemu Desktop Searchu izdali svoj iskalnik po lokalnih datotekah. Na TechWebu so šefa projekta Yosufa Mehdija povprašali kaj ima njihov, kar drugi nimajo.

Svoj izdelek so poimenovali "MSN Toolbar Suite", ker dobite v paketu več orodnih vrstic in namreč tri. Prva se namesti na namzije, druga v Outlook in tretja v Internet Explorer. Vse tri vrstice omogočajo iskanje tako po spletu, kot po informacijah na samem računalniku. Izpis pa ni tako enoten kot pri konkurentu.

Kar so tudi pri Microsoftu precej poudarili, je dejstvo, da naj bi bolj skrbeli za varnost kot pri Googlu. Tako to orodje ne zapisuje podatkov iz brskalnikovega predpomnilnika in tako prepreči, da bi kdorkoli izvedel, kaj je uporabnik gledal na spletu.

Mnenja uporabnikov pa se že krešejo. Precej jih je navdušenih, toda vseeno opozarjajo, da je vmesnik pri Googlovem iskalniku nekoliko preprostejši.

21 komentarjev