»

Koliko je vreden algoritem? Učinek AES-a 250 milijard dolarjev

Slo-Tech - Sprva se je imenoval Rijndael, ker sta osnovno zamisel razvila belgijska kriptografa Vincent Rijmen in Joan Daemen, ki sta jo poslala NIST-u (ameriški Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo). Ko je NIST nekaj različic Rijndaela (ki zajema celo družino bločnih šifer) sprejel kot standard, ki ga uporablja tudi ameriška vlada, je dobil ime AES. Gre za najpriljubljenejši algoritem za simetrično šifriranje, ki danes poganja dobršen del moderne infrastrukture. Asimetrično šifriranje z javnimi in zasebnimi ključi je sicer omogočilo preverjanje identitete in vzpostavljanje zaupanja, a težaško delo šifriranja, ko se ključ varno izmenja, potem v ozadju pogosto še vedno opravlja AES, zaradi svoje hitrosti in enostavnosti. Koliko je AES prispeval k svetovni ekonomiji? Veliko.

...

9 komentarjev

Izsiljevalski Fantom med lažnim Windows Update šifrira datoteke

Slo-Tech - Fantom je nov izsiljevalski virus, ki so ga odkrili pri AVG, ki svojega početja ne skriva v ozadju, temveč vas lepo prosi, da počakate, dokler ne opravi svojega. Tega seveda ne stori neposredno, temveč izriše zelo dober ponaredek okna, ki se pojavi ob nameščanju in nastavljanju posodobitev prek Windows Update. Medtem ko gledamo to precej prepričljivo okno, Fantom z AES-128 zašifrira uporabniške datoteke na disku in jim pripne končnico .fantom, od koder je dobil tudi ime.

Fantom sicer sodi med izsiljevalske programe, ki temeljijo na odprtokodnem paketu EDA2, s katerim si lahko z malo truda svoj ransomware izdela vsak. EDA2 je bil mišljen kot raziskovalni projekt akademske vrednosti, a so nepridipravi kodo hitro pograbili in uporabili za nečedne posle. Fantom je dokaj...

20 komentarjev

Napad na AES v virtualiziranih okoljih

Slo-Tech - Raziskovalci Gorka Irazoqui Apecechea, Mehmet Sinan Inci, Thomas Eisenbarth in Berk Sunar iz Worcester Polytechnic Institute so objavili članek z naslovom Fine grain Cross-VM Attacks on Xen and VMware are possible! v katerem so pokazali, da je v virtualiziranem okolju s pomočjo Bernsteinovega korelacijskega napada mogoč uspešen napad na AES šifriranje. Napad je mogoče izvesti v okoljih Xen in VMWare in sicer iz enega virtualnega stroja na drugega.

Naj omenimo, da napad deluje samo v primeru, da se za šifriranje ne uporablja AES-NI strojno šifriranje, na omenjeni napad pa so ranljive številne kriptografske knjižnice, vključno z OpenSSL, PolarSSL in Libgcrypt. Napad deluje tudi v primeru, da se virtualni stroji nahajajo na različnih jedrih procesorja (a na istem fizičnem strežniku).

Korelacijski napadi v kriptografiji so podvrsta kriptoanalitičnih napadov, ki temeljijo na tim. znanem čistopisu (ang. known plaintext), izkoriščajo pa statistično ranljivost oziroma statistično...

19 komentarjev

Petletnik odkril bizarno ranljivost v Xbox One

Microsoft - Nič neobičajnega ni, če raziskovalci v komercialni programski opremi odkrijejo kakšno ranljivost, a tokratna zgodba je zanimiva zato, ker jo je našel petletnik. Kristoffer Von Hassel iz San Diega je namreč po naključju odkril ranljivost v Microsoftovi storitvi Xbox Live, ki mu je omogočila igranje iger na konzoli, ki jih ne bi smel.

Ranljivost je tako preprosta, da je nenavadno, da je ni kdo drug našel že prej. Ugotovil je, kako se lahko brez poznavanja gesla prijavi v očetov račun. Če namreč geslo vpiše prvič napačno, se odpre okno za ponovni vnos gesla. Če v tem oknu pritisne preslednico tolikokrat, da zapolni celotno polje za vnos gesla, se lahko uspešno prijavi v sistem. In to je vse, a tega ni nihče odkril.

Njegov oče Robert Davies dela na področju...

23 komentarjev

Odkrita ranljivost v AES, nevarnosti ni

vir: OSNews
OSNews - Raziskovalci so našli ranljivost v šifrirnem algoritmu AES, ki jim omogoča obnovitev šifrirnega ključa v štirikrat krajšem času kot pri slepem poizkušanju (brute force). To je prva praktično izvedljiva ranljivost, ki je bila odkrita v AES. Standard so namreč od njegove predstavitve leta 2001 redno preverjali, a razen matematično zanimivih, toda praktično neuporabnih ranljivost (na primer zelo omejena napada na AES-256) niso odkrili ničesar.

Tudi sedaj odkrita ranljivost, ki je prisotna v vseh izvedenkah (AES-128, AES-192, AES-256), ni praktično uporabna, čeprav je praktično izvedljiva. V povprečju bi namreč napad na en sam šifrirni ključ AES-128 trajal več milijard let z vso razpoložljivo računalniško močjo in štirikrat krajši čas v tem primeru ne pomeni pomembne razlike. To...

13 komentarjev

Mozilla odkrite ranljivosti bogateje nagrajuje

Mozilla.org - Mozilla je doslej odkrite ranljivosti v Firefoxu nagrajevala s 500 dolarji, sedaj pa so razpisano nagrado povišali na 3000 dolarjev. Poleg že prej vključenega brskalnika Firefox Web, so odslej zajeti tudi Firefox Mobile in še nekaj novih izdelkov. Odkrivanje neznanih ranljivosti je bilo že prej in še ostaja donosen posel, vreden dosti več od piškavih 500 dolarjev. Četudi vnemar pustimo nelegalne možnosti, ko je prodaja ranljivosti zainteresiranim kupcem, ki bodo za dobro odšteli mnogo več, ostane mnogo legalnih potov, kako iz njih iztržiti čim več. Poleg publicitete, ki so jo prijavitelji deležni od medijev, mnogi na varnostnih luknjah sedijo do raznih tekmovanj v vdiranju, kjer so na voljo lepe nagrade (npr. Pwn2Own). Mozilla upa, da bo z novo politiko prepričala odkritelje ranljivosti, da jih kmalu javijo.

5 komentarjev

Raziskovalci uspeli rekonstruirati 1024-bitni RSA ključ v 104 urah

Fault-based napad na RSA avtentikacijo

Slo-Tech - Todd Austin, Valeria Bertacco in Andrea Pellegrini in University of Michigan so odkrili nov napad na zasebne RSA šifrirne ključe ter resno ranljivost v kriptografski knjižnici OpenSSL oziroma njenem RSA avthentikacijskem mehanizmu, ki za potenciranje uporablja CRT (Chinese Remainder Theorem - kitajski izrek o ostankih) funkcijo.

Gre za klasičen posredni napad na kriptografijo (tim. channel side napad) oziroma napad na strojno programsko opremo, na kateri teče kriptografska koda. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je z majhnimi spremembami (nižanjem) napetosti električne energije s katero se napaja procesor mogoče povzročiti napako (spremembo enega bita, tim. single-bit error) v delovanju procesorja, kar pa v primeru, da...

5 komentarjev

Nov, uspešnejši napad na AES

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Schneier, so Alex Biryukov, Orr Dunkelman, Nathan Keller, Dmitry Khovratovich, in Adi Shamir odkrili nov napad na AES. Za razliko od prejšnjih, je ta bistveno bolj učinkovit, a v praksi zaenkrat ni potrebna skrb.

Omenjeni so namreč izvedli napad na AES-256. AES-256 sicer za računanje uporablja 14 krogov (ang. round), Biryukov in ostali pa so ugotovili, da je modificirani AES-256 s samo 9 krogi mogoče razbiti s časovno kompleksnostjo 239 in dvema tim. povezanima ključema (prej so potrebovali štiri povezane ključe in 2120 kompleksnost).

AES-256 z 10 krogi zahteva 245 kompleksnost, AES-256 z 11 krogi pa 270.

Vseeno velja poudariti, da se napad nanaša le na AES z 256-bitnimi ključi (in ne AES s 128-bitnimi ključi), da zahteva dostop do tim. povezanih ključev (ang. related-key napad; kriptoanalitik potrebuje dostop do nešifrirane vsebie in do vsebine šifrirane z več med seboj na poseben način povezanimi ključi) ter zgolj teoretičen, saj so raziskovalcu...

12 komentarjev

Trdi disk z vgrajenim AES šifriranjem

Slashdot - Te dni je podjetje Fujitsu predstavilo 2,5 palčni 320 GB trdi disk z imenom MHZ2 CJ, ki ima vgrajeno strojno podporo za šifriranje podatkov. Za šifriranje uporablja šifrirni algoritem AES-256.

Proizvajalec trdi, da je prva serija diskov, ki strojno podpira 256-bitni algoritem AES. Podobne rešitve so se na tržišču pojavile že pred tem, saj je leta 2005 podjetje Seagate predstavilo trdi disk z vgrajenim šifriranjem, vendar pa je njihova rešitev uporabljala Triple DES, podpora za AES pa je bila le napovedana.

Prednost strojne podpore šifriranju trdega diska je predvsem v višji hitrosti branja in zapisovanja šifriranih podatkov, poleg tega pa v takem primeru niso mogoči napadi, pri katerih skuša napadalec zaseči vsebino pomnilnika in tako pridobiti šifrirni ključ.

Po drugi strani pa je uporaba vgrajenega šifriranja lahko problematična, saj vgrajeni algoritem lahko vsebuje napake pri implementaciji ali pa vsebuje namerno vgrajena "stranska vrata". Ali bo Fujitsu omogočal nalaganje...

2 komentarja