»

Zombiji najdražji v ZDA in Evropi

Slashdot - Na konferenci Usenix Security Symposium, ki je potekala prejšnji teden v San Franciscu, so raziskovalci z IMDEA Software Instituta in Univerze Berkeley predstavili zelo zanimiv članek, v katerem so podrobno opisali industrijo zombijev. Gre seveda za okužene računalnike, dostop do katerih je mogoče kupiti in jih izrabiti za poganjanje nečednih aplikacij.

Mehanizem se imenuje PPI (pay-per-install). Ponudniki storitev PPI bodisi sami bodisi prek pomočnikov (affiliates) okužijo računalnike s svojo generično zlobno...

5 komentarjev

Spama vedno manj

ITworld.com - Zlati časi spama so nepreklicno minili, pravi pred nekaj meseci izpuščeni Robert Soloway, znan kot Spam King v ZDA, ki je moral odslužiti štiriletno zaporno kazen zaradi pošiljanja spama. Spam se je začel leta 1978, ko je Gary Thuerk na omrežju ARPANET, predhodniku današnjega interneta, poslal 393 prejemnikom reklamno sporočilo za nov računalnik DecSystem-20. Do 90. let prejšnjega stoletja se je spam razbohotil v pravo industrijo, ki je spamerjem nosila 20.000 dolarjev dnevno. Soloway je tedaj vozil luksuzne avtomobile, živel v elitnih stanovanjih in nosil Armanija. Pred aretacijo je njegov zaslužek upadel na vsega 20 dolarjev na dan, medtem ko je danes praktično nemogoče poslovati dobičkonosno.

Leta 2011 je situacija namreč drugačna. Filtri so se razvili do visoke kakovosti, tako da prepustijo zelo...

18 komentarjev

Spam dosega predpraznične ravni

BBC - Decembra smo presenečeno ugotavljali, da je poslane nezaželene elektronske pošte oziroma spama nenavadno malo. Izkazalo se je, da je bilo veselje kratkega roka, saj so si spamerji le vzeli nekoliko novoletnega predaha in so že nazaj. Včeraj se je na internet vrnil botnet Rustock, ki je skrivnostno prenehal pošiljati spam, kar je povzročilo upad globalnega spama, ugotavlja podjetje NetWitness. Trenutne ravni so sicer še nižje od rekordnih avgustovskih, ko je Rustock deloval s polno paro.

Tudi Symantec ugotavlja podobno. Rustock je nazaj in pošilja približno četrtino vsega svetovnega spama. Samo...

5 komentarjev

Komponente Nexusa One tretjina cene

CNet - Od predstavitve Googlovega novega mobilnega telefona z Androidom, ki se imenuje Nexus One, je minil že teden dni in v tem času se je prah nekoliko polegel. Pomemben podatek je tudi cena telefona, ki naj bi v ZDA znašala 530 dolarjev za nakup brez naročnine in 180 dolarjev ob dvoletni vezavi s T-Mobile. Za Evropo cene še niso dokončne, se pa špekulira o ceni 450 evrov brez naročnine in 200 evrov z vezavo.

V luči teh številk je zanimiv pogled na strojno zgradbo telefona in surovo ceno komponent, iz katerih je sestavljen....

13 komentarjev

Spam je nazaj

ComputerWorld - Bali smo se že, da bomo po odklopu vozlišča v podjetju McColo ostali brez spama, saj so ravni upadle za več kot polovico (različni viri navajajo številke med 60 in 80 %) in tam ostale sumljivo dolgo. Tudi prvi poskus oživitve je bil zatrt v kali, a so se spamerji le uspeli vrniti na stare tire.

Strokovnjaki so opazili, da se je odpisani botnet Srizbi, ki je gostoval pri McColu in okuženim računalnikom pošiljal ukaze za distribucijo spama, vrnil med žive včeraj, ko so se okuženi računalniki povezali z novim nadzornim strežnikom, ki se to pot nahaja v Estoniji.

Srizbi je imel namreč rezervni načrt. Ko se strežniki niso mogli povezati z nadzornimi v McColu, so se poskusili priključiti na nove strežnike z domenami, ki jih je avtomatsko zgeneriral vgrajen algoritem. FireEye je izluščil in analiziral algoritem, ki jim je razkril na stotine potencialno sumljivih domen, ki so se spreminjale vsake tri dni. Do včeraj so bili uspešni pri njihovem zatiranju tako, da so domene registrirali...

39 komentarjev

Spama še vedno manj

Odklop v torek in incident v soboto

vir: Ars Technica
Ars Technica - Poročali smo že, da so v ZDA krila prirezali enemu glavnih spamerjev, podjetju McColo, ki ga poleg tega sumijo še cele vrste drugih nečednih poslov. Takoj po akciji se je število poslane nezaželene elektronske pošte po svetu več kot razpolovilo, analize pa kažejo, da se učinki še vedno opazni. Mimogrede je tako Kitajska po desni prehitela ZDA po količini poslanega spama.

Strokovnjaki iz podjetja Marshal8e6 pravijo, da se količina spama še vedno ni vrnila na stare ravni, a se bo to najverjetneje zgodilo kmalu. Skupine Srizbi, Mega-D in Rustock, ki ostale brez svojega kvartirja, že pospešeno iščejo nove prostore in povezave. Izkazalo se je, da so pri McColu mislili tudi na take nevšečnosti in si zagotovili...

20 komentarjev