»

Volari Duo V8 za 200$

Digit Life - Po tem ko je XGI predstavil svoj dolgoletni trud s serijo Volari, se je prav kmalu končalo upanje, da bi se na trgu grafičnih kartic pojavilo tretje podjetje, ki bi zagotavljalo še večjo konkurenco. Razlog za to so bili predvsem relativno slabi gonilniki, ki pa jih namerava podjetje v naslednjih tednih spremeniti v bisere. Da jim v tem času njihovi prihodki ne bodo preveč padli, so se odločili, da bodo začeli izdelovati in v trgovine pošiljati naslednje modele iz serije Volari:
  • Volari V8 Ultra 128MB DDR (čipi MBGA) za 97$
  • Volari V8 64MB DDR (čipi TSOP) za 80$
  • Volari Duo V8 Ultra 256MB DDR2 (čipi MBGA) za 193$
  • Volari V8 128MB DDR (čipi TSOP) za 89$ in
  • Volari V3 Ultra 128MB DDR (čipi TSOP) za 48$.
Sicer je res, da grafične kartice Volari (zaenkrat) še niso vrhunske, vendar je prav možno, da bodo z izbolšanjem gonilnikov in s to ceno postale najbolje prodajane grafične kartice za spodnji in srednji cenovni razred. Klik!

7 komentarjev

Hammerji s podporo DDR-II

X-Bit Labs - Kot vemo, bodo AMDjevi 64-bitni x86 procesorji imeli vgrajen pomnilniški krmilnik, ki bo omogočal višje hitrosti ter nižjo zakasnitev (latency). Slaba lastnost bo jasno strožja izbira pomnilnikov, saj bo tako posledično manj pomnilnikov delovalo z njim, ker bo potrebna podpora v procesorju in ne samo v samem čipovju.

AMD je potrdil, da zdajšnja revizija Hammerja podpira izključno PC2700 DDR SDRAM pomnilnik, vendar bodo v roku leta dni dodali podporo DDR-II standardu, ki bo prinesel večjo pasovno širino ter izboljšane zmogljivosti. Evolucija Hammerjev tako izgleda dokaj logična, pojavlja pa se vprašanje, ne ali bo Hammer podpiral DDR-II, temveč kdaj bo AMD sposoben izdati masovno dovolj takšnih čipov. Na žalost AMD noče reči ničesar gotovega o datumih, pravijo le, da bodo Hammerji na voljo prihodnje leto. Klik!

1 komentar

Nabori za Opterone

Reactor Critical - Predstavitev procesorjev Opteron se nam iz dneva v dan bolj bliža, česar se zavedajo tudi podjetja, ki izdelujejo procesorske nabore, zato pospešeno pripravljajo nabore, ki bodo delovali v navezi s prej omenjenimi procesorji. Kot pravijo na strani Reactor Critical, trenutno vsa zainteresirana podjetja pripravljajo integrirane različice naborov, ki bodo vsebovali tudi grafičen podsistem. Temu trendu se zaenkrat opira le VIA.
  • SiS je svoj nabor, namenjen Opteronom poimenoval SiS760 in bo kar zanimiv izdelek, saj bo podpiral vodilo AGP 8x, DDR333, vanj pa bo vgrajen tudi grafični pospeševalnik SiS Ultra256 in podpora Serial ATA, IEEE1394 in USB 2.0. Nabor naj bi bil na voljo v prvi četrtini leta 2003.

  • Med drugimi se je predramil tudi ALi, ki bo v svoj izdelek, poimenovan ALi M1688, vgradil podporo vodilu AGP 8x, DDR333 in Tridentovo grafiko. Southbridge in Northbridge naj bi bila povezana s HyperTransportom, prisotna pa naj bi bila tudi podpora ATA133, IEE1394 in USB 2.0. Tudi to...

0 komentarjev

GA-7VRXP

Tweak Town - S predstavitvijo Viinega nabora KT333, ki končno ponuja ATA-133, podporo pomnilniku PC2700 DDR SDRAM in še nekaj dobrot, so se pojavile številne matične plošče, ki ciljajo na OEM ali na bolj prestižni overclockerski trg. Med ploščami, ki spadajo na slednje področje smo lahko že dalj časa opazovali Epoxove primerke, sedaj pa se je matičnim ploščam na KT333 čipovju pridružil še Gigabyte s svojo ploščo GA-7VRXP. To ploščo so opisali na znani strani Tweak Town in niso si mogli kaj, da je nebi opisali s samimi presežniki. Seveda upravičeno, saj se je Gigabyte iz dokaj neznanega proizvajalca s predstavitvijo AMD-jevih procesorjev spremenil v velikana na področju matičnih plošč. Test je napisan zanimivo in ni razvlečen, poleg tega pa boste iz njega izvedeli marsikatero zanimivost o tej izjemni plošči. Priporočeno branje.

0 komentarjev

PC2700 RAM-i prihajajo

Overclockers Australia - Nobena svar v svetu računalništva ne uspe brez podpore in tako je bilo tudi pri pomnilniku. Že dalj časa so bili proizvajalci praktično pirpravljeni na izdajo najnovejšega PC2700 DDR pomnilnika, vendar so čakali samo še na podporo proizvjajalcev naborov. Najprej se je odzval SIS s svojim čipovjem 645, kasneje pa še ALi z Magikom 1 revizije C. Ostali proizvajalci podporo šele načrtujejo. Žalostno dejstvo je, da najbolj razširjene plošče s čipovji VIA KT266A in AMD-760 ne podpirajo frekvec višjih kot 266 MHz. Vsaj ne po uradnih specifikacijah. Ali to pomeni, da je PC2700 DDR SDRAM v slednjih ploščah neporaben? Odgovor so iskali na Overclockers Australia, kjer so testirali TwinMOS-ov PC2700 DDR SDRAM pomnilnik na Epoxovi 8KHA+ plošči z naborom KT266A, ki slovi po izredni prepustnosti. Preizkusili so, kako se pomnilnik obnaša pri navijanju in ga primerjali s sorodnim TwinMOS-om, ki ja pa je deloval po specifikacijah PC2100 in je uporabljal Nanyine čipe. In kakšni so rezultati? Kljub...

0 komentarjev

Masovno razvažanje DDR333 pomnilnika

X-Bit Labs - Nanya je oznanila, da je začela z masovnim razvažanjem svojih DDR333 pomnilniških čipov. Od začetka meseca je Nanya izdelala in razvozila 120 tisoč DDR333 pomnilniških čipov z 128 MB kapaciteto. Če nadaljujem, PC2700 DDR SDRAM moduli narejeni na Nanyinih čipih so že na zalogi na Japonskem. V drugih regijah, pa se DDR333 moduli še niso pojavili, se pa sigurno bodo v zelo kratkem času.
Mogoče je še vredno povedati, da je Nanya prvo podjetje, ki je začelo z masovnim razvažanjem DDR333 pomnilnika, pa četudi ni edino podjetje, ki je to najavilo.
Masovo razvažanje DDR333 pomnilnika, pa se je lepo ujelo z zgodnjo prodajo na SiS645 temelječih matičnih ploščah, saj je trenutno SiS645 edino čipovje, ki maksimalno izkorišča PC2700 DDR SDRAM pomnilnik.

0 komentarjev

Novi celeroni na osnovi P4

The Register - Sicer je bil sestanek namenjem tržnim analitikom in pregledu finančnega stanja, vendar so imeli Intelovci dovolj časa, da so mimogrede še navrgli, da kanejo do sredine naslednjega leta izdelati nove Celerone na osnovi P4.
Prvi predstavnik na trgu naj bi tekel pri 1,8 GHz in imel 256 kB L2 predpomnilnika, pojavil pa naj bi se nekje v tretji četrtini leta 2002. Prav tako bo v tem času na trg prišla matična plošča, zasnovana na čipovju 845 z vgrajenim grafičnim vmesnikom. Poleg tega so najavili 3GHz P4 nekje leta 2002, mobilne P4 v prvi četrtini 2002 in nove Xeone za večprocesorske strežnike.
Izvirno besedilo najdete tukaj.

3 komentarji

ABIT-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Iz dneva v dan bolj sumim, da X-bit labsov ne zanima nič drugega, kot procesorski nabori, grafične kartice in matične plošče. To seveda ni nič slabega, saj nam iz teh treh področij vedno prinašajo zanimive novice. Tokrat so nam priskrbeli novico o ABIT-ovih prihodnjih ploščah. Prve so na vrsti rešitve za AMD-jeva procesorja Athlon in Duron:
  • KR7A-RAID bo zasnovana na naboru KT266A in bo najverjetneje nadomestila KR7-RAID, ki bazira na starejšem KT266. Plošča bo izstopala samo po 4 DIMM režah, ki bodo podpirale PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Vse ostale lastnosti pa bodo precej standardne: 1 AGP 4x, 6 PCI rež in 4 USB vtičnice. Plošča bo vsebovala še HighPointov ATA 100 RAID krmilnik HPT370. Plošča naj bi se na prodajnih policah pojavila nekje v oktobru.

  • KS7 bo namenjena predvsem "value" trgu, saj bo zgrajena na cenenem, a še vedno odličnem SIS735 naboru. Ker bo namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ne bo vsebovala RAID krmilnika, vendar pa bodo tu še vedno 1 AGP 4x in 6 PCI rež, 4 USB...

0 komentarjev

Viini chipset načrti

X-Bit Labs - Ker je VIA organizirala svoj Technology Forum, na katerem je prikazala nekaj novosti in povedala, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, gotovo ne bo odveč, če še enkrat ponovim njihove načrte v zvezi s procesorskimi nabori. Kot sem že večkrat poudaril, namerava VIA konec leta izdati integrirano P4M266 različico svojega P4X266 nabora, ki se bo od slednjega razlikovala samo po integriranem grafičnem jedru S3 Savage4. Po ostalih lastnostih pa bo nabor enak svojemu trenutno še vedno precej spornemu sorodniku P4X266. Integrirano grafično jedro je kar dobra pogruntavščina, še posebej za razne upravljalce internetnih strežnikov, saj tako odpade strošek za osnovno 2D kartico.
Ker je trenutno precej vroč tudi PC2700 DDR SDRAM, se je VIA odločila, da tudi ona podpre ta pomnilnik v prihodnjih naborih. Prvi nabor, ki ga bo doletela ta čast bo nabor za Pentium4 z imenom P4X333, katerega primerke lahko pričakujemo že v Q4 tega leta, v masovno proizvodnjo pa naj bi šel v prvi četrtini prihodnje...

0 komentarjev

PC2700 DDR SDRAM na voljo v začetku leta 2002

X-Bit Labs - Sodeč po novicah na X-bit labsih, se nam v zgodnjem začetku leta 2002 obeta nov PC2700 DDR SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz (333 MHz). Prihajajoči RAM sta že podprla SiS in NVIDIA v svojih bodočih Pentium 4 in Athlon chipsetih, ki jih bomo ugledali v prvi četrtini leta 2002. PC2700 DDR SDRAM, bo izdelan v novi 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo izdelovalcem rama zvečala prihodke in omogočala višje frekvence. Poleg novega načina izdelovanja, pa proizvajalci rama načrtujejo tudi spremembo pakiranja samih čipov (prehod iz TSOP na FBGA).

0 komentarjev