»

Na prvem poletu Vege-C tudi slovenski satelit Trisat-R

vir: ESA
ESA - Včeraj popoldne je iz Francoske Gvajane uspešno poletela raketa Vega v najnovejši nadgrajeni različici C, na krovu pa je bil tudi tretji slovenski satelit po vrsti, Trisat-R.

Evropski vesoljski strokovnjaki so si zaploskali: posodobljena različica evropske rakete za manjše tovore, Vega-C, je uspešno prestala svoj krstni polet. Z evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani se je dvignila včeraj, 13 minut čez tretjo popoldan po našem času, kar je bilo sicer okoli dve uri pozneje od načrtovanega, saj jo je zagodlo nekaj tehničnih problemov. Vega-C (za "Consolidation") je prva občutnejša pomladitev rakete Vega in sicer ravno deset let po pričetku njenega obratovanja. Okrepljeni sta prva in druga potisna stopnja, pa tudi modul AVUM+, ki raztrosi satelite. V praksi je nosilnost glede na izvirno različico povečana skoraj za polovico, s poldruge tone na 2,2 tone v sončnosinhrono Zemljino krožnico. Vega-C od predhodnice v celoti prevzema tovorne naloge, letos pa je predvidenih...

19 komentarjev

Rocket Lab uspešno začel vesoljski posel

Slo-Tech - Vesoljski startup Rocket Lab je ta konec tedna uspešno opravil svoj prvi komercialni polet z raketo Electron in v orbito približno 500 km nad površjem zemlje utiril šesterico mini satelitov.

Electron je sicer 17 metrov visoka dvostopenjska raketa, ki zmore v vesolje ponesti 227 kg tovora in naj bi pocenila in pomnožila vesoljske polete. Strošek enega tako znaša 5,7 milijona ameriških dolarjev, kar trenutno sodi med najugodnejše možnosti. Za primerjavo,...

24 komentarjev

Združeno kraljstevo bo dobilo prvo raketno izstrelišče

vir: BBC
BBC - Britanci so škotsko mesto Sutherland na polotoku A’Mhoine izbrali za svoje prvo raketno izstrelišče, od koder naj bi prva vesoljska plovila otovorjena s sateliti, poletela že čez kaki dve leti. To je ključni namen za zdaj poltretji milijon funtov vredne investicije, namreč, odrezati si kos obetavne pogače v segmentu utirjanja malih satelitov. Ti so uporabni v malone enako široki paleti namenov kot starejši in večji modeli, a obenem precej cenejši. Trg, povezan z malimi sateliti je trenutno ocenjen na vrednost 339 milijard ameriških dolarjev, do leta 2045 pa naj bi se povečal za osemkrat.

Sutherland ni bil izbran naključno; gre redko poseljeno območje na severni konici britanskega otočja, kar pomeni, da padajoči...

10 komentarjev

Ponesrečena izstrelitev satelitov Galileo programska napaka

Slo-Tech - Medtem ko je Evropska komisija zahtevala temeljito preiskavo izstrelitve satelitov za evropski navigacijski sistem Galileo, ki sta minuli teden pristala v napačni orbiti z nejasno usodo, so preiskavo uvedli tudi Rusi. Prvi rezultati kažejo, da je za polom kriva programska napak v ruski raketi Fregat, ki bi morala opraviti zadnjo potisno stopnjo pri izstrelitvi.

Projekt Galileo se s težavami spopada že od samega začetka in trenutno za načrtom zaostaja štiri leta. Minuli teden so v orbito poslali prva polno delujoča satelita, a sta se utirila v napačno orbito. Namesto na višino 23.222 kilometrov (krožna orbita z osjo 29.900 kilometrov) sta pripotovala v orbito z največjo oddaljenostjo od površja 25.900 kilometrov in najmanjšo 13.700 kilometrov (orbita z veliko...

20 komentarjev

Rusija ob izstrelitvi izgubila satelit Meridian

Slo-Tech - Težave Ruske vesoljske agencije z izstrelitvami se nadaljujejo. Le nekaj ur po uspešni spojitvi Sojuza TMA-03M z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kamor je pripeljal tričlansko posadko ekspedicije 30, je bila glavna vest ponesrečena izstrelitev satelita Meridian 5. Telekomunikacijski satelit je bil namenjen za vojaško in civilno rabo in bi krožil po orbiti molnija. Gre za izrazito ekscentrično orbito z inklinacijo 63,4°, v kateri bi bil omenjeni satelit v apogeju na višini 39.000 km in perigeju na 900 km. Trije taki sateliti omogočajo konstantno pokritje ruskega ozemlja z velike višine.

Žal izstrelitev ni uspela. Nosilna raketa Sojuz-2.1b, ki je poleg verzije Sojuz-2.1a edina različica Sojuza-2 trenutno v uporabi, v drugi potisni fazi uporablja motorje...

24 komentarjev

Današnja izstrelitev prvih satelitov za Galileo preložena

BBC - Danes ob 12.34 po našem času bi morali z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani v orbito poslati prva satelita za evropski navigacijski sistem Galileo, ki bo predstavljal konkurenco ameriškemu GPS-u. Zaradi težav pri polnjenju rakete Sojuz z gorivom so izstrelitev v zadnjem hipu preložili za 24 ur, podrobnejše informacije podjetja Arianespace, ki raketo upravlja, pa pričakujemo v naslednjih urah.

Sistem Galileo ima svoje začetke v letu 2003, ko sta se EU in Evropska vesoljska agencija (ESA) odločili, da je odvisnost evropske civilne in vojaške satelitske navigacije od ameriškega vojaškega GPS-a nedopustna, saj ga lahko ZDA kadarkoli izključijo ali mu z motenjem zmanjšajo natančnost. Rodil se je projekt 30 evropskih...

23 komentarjev

Rusija gradi vesoljsko izstrelišče v Francoski Gvajani

Slo-Tech - Po izteku ameriškega vesoljskega programa Space Shuttle je Rusija postala glavna vesoljska sila na svetu, ki ima edina delujočo tehnologijo za polet človeka v vesolje. Ker to pomeni, da bodo izstrelitve sojuzov pogoste, Rusija gradi novo izstrelišče v Francoski Gvajani blizu ekvatorja, ki bo začelo obratovati že to jesen.

Rusko izstrelišče se gradi približno 10 kilometrov severozahodno ob obstoječega francoskega izstrelišča, ki ga izkorišča Evropska vesoljska agencija (ESA). Evropa je v rusko izstrelišče vložila 800 milijonov dolarjev, saj ga bodo uporabljali za izstrelitve tudi evropskih raket. Že jeseni, najpozneje oktobra, bodo z njega v orbito poslali dva satelita za evropski sistem navigacije Galileo. Zato prav v...

60 komentarjev

Oktobra izstreljena prva satelita za Galileo

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA), Evropska komisija in Arianespace so objavili, da se bo letos oktobra končno začelo sestavljanje evropskega navigacijskega sistema Galileo. Prva satelita bosta v orbito izstreljena 20. oktobra letos, do konca leta 2015, ko bo Galileo popolnoma funkcionalen, pa se jima jih bo pridružilo še 28. Doslej so že izstrelili dva testna satelita, končni sistem pa bo sestavljen iz 27 delujočih satelitov in treh rezervnih.

...

26 komentarjev

Sojuz uspešno izstreljen

Izstrelitev

CNet - Včeraj ob 20.09 uri po srednjeevropskem času so s kazahstanskega izstrelišča Bajkonur izstreliti vesoljsko plovilo Sojuz. Misija Sojuz TMA-20 je v vesolje ponesla tročlansko posadko, ki bo predvidoma v petek prispela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Posadko sestavljajo Dimitrij Kondratjev iz ruske vesoljske agencije, Paolo Nespoli iz evropske in Catherine Coleman iz ameriške.

Misija se je sicer začela z nekaj težavami že na Zemlji, saj je bilo plovilo poškodovano pri prevozu na kozmodrom 5. oktobra. Ugotovili so, da je poškodovan spustni modul, zato so ga morali zamenjati z rezervnim, ki je bil prvotno namenjen za naslednjo misijo leta 2011.

V vesolju bodo imeli kar precej...

5 komentarjev

Evropa izstrelila prvi satelit za izključno internet

BBC - Včeraj ob 19.39 uri po srednjeevropskem času so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani z raketo Ariane 5 izstrelili satelit Hylas-1, ki bo namenjen izključno zagotavljanju širokopasovnega dostopa do interneta približno 350.000 uporabnikom. Ko se bo po nekaj tednih dokončno namestil v geostacionarno orbito 36.000 kilometrov nad površjem, bo začel delovati v pasu Ka in omogočal dostop do interneta prebivalcem v odročnejših predelih Evrope. Pokrival bo 22 držav zahodne in osrednje Evrope.

Izgradnja in izstrelitev celotnega projekta Hylas bosta stali predvidoma 120 milijonov evrov. Prvo sta izvajali portsmouthsko podjetje EADS Astrium in bangalorski Antrix, drugo pa ESA. Na isti raketi so v orbito sicer poslali še...

15 komentarjev

Evropa uspešno izstrelila Herschla in Plancka

vir: BBC
BBC - Včeraj nekaj po petnajsti uri po srednjeevropskem poletnem času je Evropska vesoljska agencija (ESA) z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani uspešno izstrelila teleskopa Herschel in Planck. V orbito ju je ponesla raketa Ariane 5. Teleskopa sta skupaj s celotnim programom stala 1,9 milijarde evrov, tako da gre za najdražji tovor, ki ga je kdaj koli ponesla v vesolje ena sama evropska raketa.

Prihodnja dva ali tri mesece bosta teleskopa potovala na svoji mesti, ki sta v orbiti, oddaljeni 1,5 milijona kilometrov od Zemlje. Herschel je pravi velikan, saj meri premer njegovega glavnega zrcala 3,5 metra, ker je celo več od Hubblovega. Tako ogromen instrument bi tehtal mnogo preveč, zato so razvijalci njegovo težo zvito zmanjšali na 350 kg z gradnjo iz...

21 komentarjev

Satelit Cryosat je treščil na severni pol

ESA - Globalno segrevanje je po mnenju nekaterih zgolj napačno interpretiranje normalnega nihanja povprečnih letnih temperatur, mnogi pa so zaradi tega pojava hudo zaskrbljeni. Rusija je zato nekaj dni nazaj v vesolje iztrelila satelit, ki naj bi nadzoroval ter preverjal stanje ledenih plošč na obeh polarnih delih. Istrelitev žal ni uspela, saj je raketa s satelitom kmalu po iztrelitvi padla nazaj na Zemljo, je sporočila uprava vesoljskega izstrelišča v Rusiji.

Neuspešna izstrelitev satelita pomeni veliko izgubo za rusko vesoljsko industrijo, saj zadnje čase večkrat poskušajo s poleti v vesolje, a si z neuspelimi izstrelitvami, kot je omenjena, že precej načenjajo ugled. Več lahko izveste tukaj.

54 komentarjev