»

Rusi bi ščitili otroke pred WiFi-jem

Pred dostopom do javnega WiFi-ja se bo treba izkazati z osebno izkaznico. Stranska posledica bo bolj ko ne tudi prepoved oprtih in anonimnosti prijaznih wifi omrežij.

vir: St. Petersburg Times
St. Petersburg Times - V Rusiji bo s 1. novembrom v veljavo stopil nov zakon o elektronskih komunikacijah, s pomočjo katerega bodo oblasti brez sodne avtorizacije z interneta izbrisale vse spletne strani, ki bi posredovale ali promovirale otroško pornografijo, prepovedane droge, ali samomor. Še nadaljnje brisanje bo možno s sodno odredbo, kar pa ne bo poseben problem, ker se zgolj 1% ruskih kazenskih postopkov konča z oprostitvijo obtoženca, oz. piši drugače, če tožilstvo nekaj vloži, gre to skozi. Brisanje ne bo kar tako v stilu našega UNPISa (preprost dns hijack), saj bodo tehnične ukrepe poleg ISP-ja morali podvzeti še ponudnik spletnega gostovanja, ter imetnik spletne strani. Za domače spletne strani to več ali manj pomeni slovo, za tuje pa...

32 komentarjev

Malezijska vlada želi utišati spletne pozive k protestom

The Diplomat - Malezijska vlada je našla prav elegantno rešitev za omejitev širjenja protivladnih misli s pomočjo interneta: odgovornost bodo pač nalepili na prvo osebo pri roki, tj. lastnika spletne strani, preko katere je bila objavljena, ali imetnika IP naslova od avtorja (tudi če gre za spletno kavarno ali večjo institucijo), ali imetnika mobilnega telefona, če se da sled nekako sprovesti do njega. Odgovornost teh oseb se bo domnevala, dokazovanje nasprotnega pa bo na njihovih plečih.

Ta "nova internetna zakonodaja", kot ji pravijo, pride v obliki zadnje novele zakona o dokazih v kazenskem postopku. Veljati je začela ravno ta mesec. Ključna rešitev je, kot že rečeno, domneva avtorstva za tiste, ki...

8 komentarjev

Kitajska okrepila nadzor wi-fi kavarn

Dopustniki na Kitajskem se redno pritožujejo nad blokado priljubljenih zahodnih storitev; nič drugače pa ni tudi za državljane same.

vir: Guardian
Guardian - Pekingška policija je lastnikom internetnih kavarn in drugih javnih krajev s ponudbo brezžičnega interneta (wi-fi) naročila nakup in namestitev posebnega nadzornega programa, ki bo oblastem omogočil identifikacijo laptoperjev in mobilnih uporabnikov ter sledenje njihovega spletnega početja. Oprema stane 20.000 yuanov (dobra dva tisočaka evrov) in je obvezna, kazen za nespoštovanje pa je prav tako 20.000 yuanov in izguba licence za operiranje javnega wi-fija. Odločitev za zdaj velja zgolj v centru Peginga, so pa oblasti že napovedale širitev na celotno državo.

Kitajska že dlje časa slovi kot država z najbolj razdelano cenzuro in samocenzuro interneta (slednje velja zlasti za upravitelje spletnih portalov), po valu...

19 komentarjev

Kitajske šole odstranjujejo Zeleni jez

Reuters - Kitajski program Zeleni jez za cenzuro interneta, ki naj bi uradno varoval mladino pred škodljivimi vplivi interneta, neuradno pa oblastem omogočal nadzor nad spletnimi navadami, postaja vedno manj obvezen. Najprej so Kitajci dvignili veliko prahu z izjavo, da bo njegova namestitev obvezna za vse računalnike, kar so kasneje omehčali na vse nove računalnike in zatem le še na računalnike v šolah in spletnih kavarnah. Kmalu še to ne bo več držalo.

Reuters poroča, da so nekatere kitajske šole potihoma začele odstranjevati Zeleni jez. Neka pekinška gimnazija je poudarila, da uporaba tega programa povzroča konflikte z njihovo programsko opremo, ki jo uporabljajo v pedagoške in administrativne namene, zato so ga odstranili. Izobraževalne komisije so v sedaj v precepu, saj vlada pritiska, da mora biti Zeleni jez obvezno nameščen, medtem pa se izobraževalne ustanove pritožujejo, češ da ovira njihovo delo. Uradna direktiva sicer ostaja, da se Zelenega jeza ne sme odstraniti.

2 komentarja

Kitajci popustili

Vmesnik Zelenega jezu

vir: CNet
The Wall Street Journal - Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha niti na Kitajskem. Po negodovanju, ki je zoper kitajske namere o uvedbe obveznega programja za internetno cenzuro, ki so ga poimenovali Zeleni jez in bi ga sprva moral imeti vsak računalnik, so se omehčali tudi partijci. Kitajski minister za industrijo Li Yizhong je namreč priznal, da ne bodo zahtevali obvezne namestitve. Junija so to terjali od vseh proizvajalcev in prodajalcev računalnikov, a so rok vztrajno prelagali. Zadnja pozicija oblasti je, da naj program namestijo starši za zaščito svojega naraščaja, če se jim zdi to primerno. Uporaba v šolah in internetnih kavarnah naj bi ostala obvezna. Klik!

33 komentarjev

Kitajske internetne kavarne na Linux

The inquirer - Tudi na Kitajskem, kjer se zgoščenke s kopijami programske opreme prodajajo na ulicah za dolar, se nekaj premika. Tako so oblasti v mestu Nanchang, ki je glavno mesto province Jiangxi, od vseh internetnih kavarn zahtevale, da legalizirajo programsko opremo, še najraje s cenejšim Linuxom, sicer bodo izgubili licenco. S tem ukrepom bodo prizadeli okrog 600 kavarn, kjer še vedno uporabljajo nelegalne kopije Windows. V direktivi so zapisali, da priporočajo uporabo Red Flag Linuxa, tj. varianta distribucije Asianux Linux, ali legalnega Windows Serverja, pri čemer favorizirajo prvega, saj si želijo doseči ugodno kupčijo z distributerji, ki bi ga namestili in nudili dvoletno podporo. To bi jih namreč stalo 5000 juanov (slabih 600 evrov) za vsako kavarno. Kitajska BSA ocenjuje, da je lani stopnja uporabe nelegalne programske opreme znašala več kot 80 odstotkov.

28 komentarjev

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev