»

BSidesLjubljana CTF Xmas izziv

Slo-Tech - Organizatorji BSidesLjubljana, ki bo 4. 4. 2020 v Ljubljani, so pripravili CTF Xmas challenge tekmovanje za vse, ki bi se želeli pomeriti v osnovah h4x0ranja.

CTF oziroma Capture the Flag ("Ujemite zastavo”) je posebna vrsta tekmovanja s področja informacijske varnosti, ki tekmovalce izziva v reševanju najrazličnejših nalog: od lova na zaklad do osnovnih programskih vaj, do hekanja v strežnik in kraje podatkov. Naloge vključujejo različne kripto, stenografske, binarne, spletne in Pwn ovire, ki udeleženca izzivajo, da poišče določen del besedila, ki je morda skrit na strežniku ali za spletno stranjo. Ta cilj se imenuje zastava, od tod tudi ime tekmovanja.

CTF je primeren za vse, saj številni izzivi ne zahtevajo programskega znanja in so preprosto stvar kreativnega razmišljanja ter sposobnosti reševanja problemov. Udeleženci se lahko nalog lotijo sami ali pa sodelujejo z drugimi in poskušajo doseči čim višje število točk kot ekipa. Zmagovalna ekipa oziroma zmagovalec bo tisti, ki...

1 komentar

Alan Turing pomiloščen

Slo-Tech - Britanska kraljica Elizabeta II. je danes pomilostila Alana Turinga, očeta modernega računalništva in kriptografije, ki je bil obsojen zaradi velike nespodobnosti. Turing je bil eden ključnih mož pri britanski zmagi v drugi svetovni vojni, saj je skupaj s sodelavci v Bletchley Parku razbil nemško šifrirno napravo Enigma. V zasebnem življenju Turing ni imel sreče, saj je bila tedaj v Veliki Britaniji homoseksualnost kazniva, zaradi česar je bil Turing obsojen. Po obsodbi je bil leto dni na...

63 komentarjev

Kraljica obiskala Bletchley Park, razpisala natečaj iz dešifriranja

Telegraph News - Britanska kraljica je v petek obiskala Bletchley Park, kjer so v drugi svetovni vojni delali britanski kriptoanalitiki, med njimi naprimer Alan Turing, danes pa tam stoji Nacionalni muzej računalništva. Med svojim prvim obiskom tega kraja je kraljica pohvalila delo zaposlenih danes in med drugo svetovno vojno ter se jim v imenu Združenega kraljestva zahvalila. Hkrati pa je razpisala tudi tekmovanje v razbijanju šifer za otroke, kar bo nas bolj zanimalo.

Britanci so že zdavnaj ugotovili, da je treba mlade motivirati in pritegniti v pomembne discipline in to je eden izmed načinov. V posebej pripravljeni zgibanki je šest nalog in eno vprašanje, ki so šifrirani. Izziv je namenjen vsem, še posebej pa rešitve...

21 komentarjev

Končali izdelavo replike tunnyja

vir: BBC
BBC - Britanski National Museum of Computing je po šestih letih končal izdelavo replike tunnyja. Tako so se imenovali stroji, ki so jih Britanci med drugo svetovno vojno v Bletchley Parku uporabljali za dešifriranje nemških sporočil. Nemci so uporabljali Lorenzovo šifro, ki je Britanci nekaj časa niso mogli razvozlati. To jim je uspelo šele 1942, po tem ko so Nemci avgusta 1941 poslali podobno sporočilo dvakrat z istimi ključi, kar je bila sicer z dobrimi razlogi prepovedana praksa.

John Tiltman in njegova ekipa je po večmesečnem delu razvozlala šifrirni algoritem, tako da je lahko William Tutte zgradil napravo za avtomatično dešifriranje sporočil nemške vojske. Tunny je deloval v navezi s colossusom, ki je izračunal šifrirne ključe, nato pa je tunny iz teh...

18 komentarjev

Britanci gradijo repliko Edsaca

BBC - V Veliki Britaniji bodo zgradili delujočo repliko enega prvih računalnikov na svetu. V Computer Conservation Society (CSS) so objavili, da bodo zgradili repliko Edsaca (Electronic Delay Storage Automatic Calculator, ki so ga prvikrat zagnali na Univerzi v Cambridgeu 6. maja 1949 in je deloval devet let. Prvi program, ki ga je izvedel, je izračunal tabelo kvadratov naravnih števil in tabelo praštevil, kasneje pa je s koristnimi izračuni pomagal dvema raziskovalcema osvojiti Nobelovo nagrado.

Leta 1949...

15 komentarjev

Angleški premier se opravičuje Alanu Turingu

Alan Turing

Slo-Tech - Alan Turing je človek, ki bi ga morali dobro poznati vsi računalničarji, zaradi njegove vloge za tok moderne zgodovine v drugi svetovni vojni pa vsaj prepoznavanje njegovega imena sodi v splošno izobrazbo. Rodil se je v Londonu leta 1912. Že zgodaj v šoli so opazili njegovo nadarjenost za matematiko in znanost, a v elitni zasebni šoli Sherborne School v Dorsetu z njegovimi enostranskimi interesi niso bili najbolj zadovoljni, saj je zapostavljal klasična...

211 komentarjev

Bodo IBM tožili zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti ...

The inquirer - ... med drugo svetovno vojno, kajpak? The Inquirer poroča, da je švicarsko sodišče dalo zeleno luč Romom, da tožijo IBM zaradi domnevnega sodelovanja z nacistično vlado med drugo svetovno vojno, medtem ko se sodišče nižje stopnje lani ni moglo odločiti. Zakaj, povprašate? Med drugo svetovno vojno je imel IBM sedež v Ženevi, kjer so, čeprav naj bi vedeli, kaj se dogajali v taboriščih, z nacisti sodelovali in jim priskrbeli luknjane kartice, ki naj bi jim olajšale pobijanje. Če bo iz vsega skupaj sploh kaj, bomo videli. The Inquirer.

51 komentarjev

Bo Bill Gates povišan v viteza?

Yahoo News -

The Sunday Telegraph poroča, da bo Microsoftovega predsednika, 48-letnega Billa Gatesa, na predlog britanskega ministra za finance Gordona Browna britanska kraljica Elizabeta II. povišala v častnega viteza za njegov prispevek h globalizaciji in podjetništvu. Uradno naj bi kraljica to potrdila jutri.

Tovrstne častne nazive britanska kraljica občasno podeljuje tudi Nebritancem, še zlasti Američanom, za posebne dosežke. Kakorkoli že, navkljub viteškemu nazivu se Nebritanci ne morejo nazivati sir. Tovrstno povišanje so med drugimi doslej prejeli tudi nekdanji ameriški predsednik George Bush, nekdanji newyorški župan Rudolph Giuliani, režiser Steven Spielberg in Alan Greenspan. Več o tem.

23 komentarjev