»

Padanje prodaje računalnikov se upočasnjuje

Slo-Tech - V minulem četrtletju se je negativni trend prodaje osebnih računalnikov nadaljeval, a manj intenzivno kot v četrtletjih pred tem. Prodaja se je znižala za 7-9 odstotkov, so izmerili analitiki v IDC, Gartnerju in Canalysu. Nadpovprečni upad je zabeležil Apple, saj je prodaja njegovih izdelkov padla za približno četrtino (23-29 odstotkov).

Rezultati se med različnimi hišami zaradi različne metodologije nekoliko razlikujejo, a trendi so enaki. IDC je izračunal, da je bilo prodanih 68,2 milijona računalnikov, Gartner 64,3 milijona in Canalys 65,6 milijona. Ker so vsi opazili upočasnjevanje krčenja, prevladuje mnenje, da je najhujše za nami in da bo trenutno četrtletje - tudi za božičnega nakupovalnega obdobja - poskrbelo za pozitivni obrat. K temu bo bržkone pripomogla tudi bližajoča upokojitev Windows 10, zato zlasti v drugi polovici prihodnjega leta pričakujejo povečano prodajo novih računalnikov, ki bodo sposobni poganjati Windows 11.

Medtem ko je Apple izgubil največ, na drugem...

33 komentarjev

Prodaja računalnikov strmoglavila

Slo-Tech - V zadnjem kvartalu leta 2022 je prodaja osebnih računalnikov in prenosnikov v primerjavi s predhodnim letom padla za 28 odstotkov, kar je največji medletni upad. Prodaja se je skrčila za približno 70 milijonov kosov, ocenjujejo analitiki iz podjetij Canalys, Gartner in IDC. Gartner to označuje kot največji padec, od sredine 90. letih, odkar merijo prodajo računalniške opreme. Razlogov je več, najpogosteje pa navajajo gospodarsko recesijo, inflacijo in spodsekano povpraševanje. A vse ni tako črno, ker sta bili leti 2020 in 2021 nenavadni.

Pričakovati je nadaljnje zniževanje cen. IDC je sicer nekoliko pozitivnejši in zadnji kvartal primerja z letom 2018, ko je bila slaba prodaja posledica drugih sil. Tedaj Intel ni zmogel zadostiti povpraševanju po procesorjih za prenosne računalnike. Ob tem velja poudariti, da se katastrofične številke nanašajo na spremembo prodaje, torej padec, medtem ko je v absolutnih številkah leto 2022 še vedno boljše kot leta pred pandemijo. Prodali so namreč...

50 komentarjev

Prodaja računalnikov lani poskočila

Slo-Tech - Po večletni stagnaciji in občasnem nazadovanju je minulo leto narisalo nasmeške na obraze proizvajalcev in prodajalcev računalniške opreme. Analitiki iz IDC so sporočili, da je bilo minulo leto primerljivo kvečjemu z letom 2010, tako zelo se je povečala prodaja. Glavni motor povečane prodaje je delo od doma in šolanje na daljavo, kar je povečalo povpraševanje po računalnikih. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval tudi letos.

V zadnjem četrtletju minulega leta prodaja računalnikov zrasla za 26 odstotkov na 92 milijonov prodanih enot. V celotnem letu je bila rast 13-odstotna, kar je najboljši rezultat po letu 2010. Skupno je bilo prodanih 300 milijonov računalnikov, kjer je imel med proizvajalci najboljši rezultat Lenovo. Tržni delež so obdržali pri 24 odstotkih. Drugouvrščeni HP je izgubil odstotno točko in pristal pri 22,4-odstotnem deležu, sledijo pa Dell (16,6 %), Apple (7,6 %) in Acer (6,9 %). Večji pretresov ni bilo, saj nihče ni popravil ali pokvaril svojega rezultata več...

8 komentarjev

Prodaja računalnikov padla za desetino

Slo-Tech - V letu 2019 se je po dolgi suši krivulja prodaje računalnikov obrnila navzgor, a ji je epidemija covida-19 hitro pristrigla peruti. V prvem letošnjem četrtletju je prodaja padla za približno desetino, sta izračunala Gartner in IDC. Pri IDC so izmerili 9,8-odstotni padec, kar predstavlja največji padec po letu 2013. Gartner je izmeril celo 12,3-odstotni padec. Razlog še ni grozeča recesija, saj je virus iz Kitajske resneje ušel šele proti koncu četrtletja. Namesto tega so ključni faktorji pretrgane proizvodne in dobavne verige. Kitajska je namreč pri proizvodnji računalniške opreme največja tovarna na svetu.

Gartner je naštel 51,6 milijona prodanih enot, kar je 12,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Vodilni je še vedno Lenovo (12,6 milijona), sledijo HP, Dell, Apple, Acer in Asus. Zelo podobno je ugotovil IDC, kjer je vrstni red malo drugačen: Lenovo, HP, Dell, Acer, Apple. Razlog je drugačna metodologija. Gartner šteje namizne računalnike, prenosne računalnike in drage...

75 komentarjev

Huawei postal drugi največji ponudnik telefonov

Slo-Tech - Sodeč po poročilu podjetja Counterpoint Research je Huawei v drugem letošnjem četrtletju prodal več telefonov kot Apple. S tem se je zgodil mali zgodovinski premik, saj sta zadnjih sedem let na vrhu lestvice kraljevala Apple in Samsung. Slednji ostaja na vrhu in ima trenutno 20 % tržni delež.

Poznavalci ocenjujejo, da je v ozadju kitajskega vzpona vnovično prebujanje potrošnje na Kitajskem, Huaweiu pa je začel rasti tudi prodajni delež v Evropi. Ni pa mu uspelo priti na ameriški trg, potem, ko je tamkajšnja vlada ocenila, da njihovi izdelki predstavljajo varnostno grožnjo. Drugi razlogi so še na strani pestre ponudbe Huaweia v vseh cenovnih segmentih, od vrhunskih, premium naprav, do solidnih poceni telefonov, denimo tistih, ki se prodajajo pod budget znamko...

16 komentarjev

Slaba prodaja S9 krati prihodke in spanec Samsungu

Sedež podjetja v Seulu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Če je Samsung vsako lansko četrtletje, pa tudi prvo letošnje, nizal rekordne dobičke, bo v nadaljevanju leta kot kaže nekoliko drugače. V letošnjem drugem četrtletju so imeli 51,8 milijard ameriških dolarjev prihodkov in 13,2 milijarde dobička. Slednje sicer pomeni 11 % rast glede na enako lansko obdobje, prodaja pa jim je vendarle upadla za 0,7 %. To se sicer ne zdi veliko, a je v ozadju globlje sporočilo. Analitiki menijo, da gre krivdo pripisati slabi prodaji pametnega telefona Galaxy S9, letos naj bi jih namreč namesto 43, prodali le okoli 30 milijonov. Številka je najnižja vse od Galaxy S3, doslej najuspešnejši pa je bil model Galaxy S7 s 50 milijoni prodanih kosov.

Druga težava, ki tare južnokorejskega giganta je...

74 komentarjev

Acer zaradi upada prodaje menja direktorja

Wong (levo) bo zamenjal Wanga (v sredini)

The Wall Street Journal - Tajvanski proizvajalec račualnikov Acer bo dobil novega šefa, saj je dolgoletni izvršni direktor J. T. Wang odstopil. Podjetje bo 1. januarja začasno prevzel dosedanji predsednik Jim Wong, v Acerju pa bodo do konca drugega četrtletja prihodnjega leta poiskali njegovega naslednika. Wang je odstopil zaradi poslovnih razlogov.

Acer je četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu, ki pa se bori z upadom trga osebnih računalnikov. V zadnjem četrtletju so pridelali 443 milijonov dolarjev čistega dobička, zaradi česar so napovedali sedemodstotno zmanjšanje števila zaposlenih, kar bo letno prihranilo 100 milijonov dolarjev.

Acer ima težavo. Čeprav globalna prodaja osebnih računalnikov pada, so prvi trije konkurentje...

18 komentarjev

Novi rezultati prodaje osebnih računalnikov

Ars Technica - Rezultate prodaje osebnih računalnikov v drugem letošnjem četrtletju sta pripravili dve podjetji, IDC in Gartner, njuni rezultati pa se kljub manjšim razlikam v splošnem bolj ali manj skladajo. Čeprav se je prodaja v svetovnem merilu povišala, po podatkih Gartnerja za 2,3, po podatkih IDC-ja pa za 2,6 %, obe podjetji poročata, da je prodaja nekoliko upadla v ZDA (5,6 oz. 4,2 odstotka za Gartner oz IDC); Gartner obenem poroča še, da je prodaja upadla tudi na skupnem področju Evrope, Srednjega Vzhoda ter Afrike, kjer padec znaša 4,8 %. Položaji na svetovni lestvici so sicer večinoma enaki, kot v drugem četrtletju lani, razen Acerja in Toshibe. Acer je navkljub željam po preskoku na prvo mesto izgubil 3,1 odstotne točke tržnega deleža in z 10,9 % pristal na...

0 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

Prodaja računalnikov končno pozitivna

CNet - Ekonomski kazalci se počasi obračajo na bolje, pri čemer je med zadnjimi tudi prodaja računalnikov. V tretjem kvartalu letošnjega leta se je prodaja PC-jev v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej zvišala za 2,3 odstotka, kar je prvo povišanje po devetih mesecih padanja. Pomemben delež k preobratu je prispeval začetek novega šolskega leta, ko prodaja tradicionalno poskoči. Če se bo trend nadaljeval, bo konec letošnjega leta pozitiven za 1,3 odstotka, medtem ko je projekcija za prihodnje leto kar 10,3-odstotno povišanje prodaje PC-jev po svetu. Zanimivo je, da je letos vsa rast posledica boljše prodaje prenosnikov, medtem ko se je namiznikov prodalo manj kot lani. Večina rasti bo sicer posledica povpraševanja iz razvijajočih držav, ki že sedaj pokupijo polovico opreme.

25 komentarjev

Prodaja Macov in iPodov upadla

CNet - NPD Group je zbrala podatke o prodaji Applovih izdelkov v aprilu in ti kažejo, da deževni mesec ni bil nič kaj rožnat. V primerjavi z lanskim aprilom je prodaja Macov upadla za 1,8 odstotka. Če se bo trend nadaljeval tudi maja in junija, potem bodo v tem četrtletju prodali 2,1 do 2,3 milijona Macov, kar bo že drugo četrtletje zapovrstjo z negativno rastjo prodaje. To niti ni tako kritično, saj se je v istem obdobju prodaja PC-jev znižala kar za sedem odstotkov. Tudi iPodi ne gredo več za med, saj so jih aprila prodali za devet odstotkov manj kot leto prej, kar napoveduje padec med petimi in štirinajstimi odstotki na koncu četrtletja. Ker so Applovi rezultati kljub negativnim trendom še vedno stabilni, še enkrat več vidimo, da je Applov paradni konj ta hip iPhone.

50 komentarjev

Četrt stoletja PC-ja

vir: Forbes
Forbes - Vse najboljše, dragi PC! 12. avgusta 1981 je IBM poslal na trg predhodnika vseh sodobnih PC-jev, model IBM 5150. Strojne zmogljivosti prvega PC-ja sicer danes izgledajo kot slaba šala, vendar je to izdelek, ki je začel dobo sodobnih osebnih računalnikov. Po ocenah znaša prodaja PC-jev dandanes okoli 200 milijonov kosov letno.

Računalnik je poganjal Intel 8088 procesor pri taktu 4.77 MHz, na voljo je imel 16KB pomnilnika, operacijski sistem pa je dobavljal vsem dobro znan Microsoft in sicer MS-DOS 1.0. Prvi računalniki so za trajni pomnilnik uporabljali še kasetni pogon, disketnik je bil na voljo kot opcija. Za prikaz slike je skrbela CGA "grafična" kartica, ki je lahko pošiljala sliko na TV....

25 komentarjev

Črna pota IBM-ovih PC-jev

ZDNet - Med lovom za svežimi novicami sem zasledil tole zanimivo razmišljanje, ki se vrti okrog problematike IBM-ovih PC-jev. Kot gotovo že veste, je prodaja PC-jev zadnje leto ali dve nezadržno stagnirala in samo višja sila naj bi jo spremenila spet v zanesljivo rast. No, to se je sicer zgodilo, vendar pa je nepričakovano prišel nesrečni dan, ko sta se slavna dvojčka WTC-ja zrušila in vse se je zopet obrnilo na glavo. Velika podjetja, kot so Compaq, IBM, HP in druga so se začela spraševati, če se jim sploh še splača proizvajati PC-je od katerih je itak samo še sama izguba. HP in Compaq sta se združila, za IBM pa avtor precej zanimivega članka pravi, da bi moral opustiti proizvodnjo PC-jev ali pa jo prenesti na hčerinsko podjetje, kot je to pred časom storil z ustanovitvijo "printerskega" Lexmarka. Pisec dalje ugotavlja, da bi bilo najbolje, če se IBM povsem posveti bolj zahtevnim poslom, kot so načrtovanje zmogljivih strežnikov, delovnih postaj, profesionalnih grafičnih kartic, ...
...

2 komentarja