»

Zlomljena zaščita AACS 2 za Ultra HD Blu-ray

Slo-Tech - Na internetu se je znašla piratska kopija (rip) Smrkcev 2. Da se je na internetu znašla kopija nekega filma, ni čisto nič nenavadnega, v konkretnem primeru gre za kopijo v ločljivosti Ultra HD (2160p), ki obsega kar 53,3 GB. Analiza kaže, da gre po vsej verjetnosti za prekopirano ("zripano") zgoščenko Ultra HD Blu-Ray, ki so zaščitene z metodo AACS 2.0, ki je doslej veljala za nezlomljivo, kar je ljudi spravljalo v obup. A nič ni večno.

Če omenjena kopija res izvira iz takšne zgoščenke, kakor trenutne kaže, potem je nekdo uspel to zaščito zlomiti. Na forumih in trackerjih zato že dežujejo čestitke za zdaj še anonimnemu hekerju, ki je to zaščito zlomil. To je...

25 komentarjev

Blu-ray v visoki ločljivosti na PS3 le še prek HDMI-ja

HotHardware - Ob predstavitvi je bil PlayStation 3 po mnenju mnogih eden najugodnejših predvajalnikov optičnih medijev Blu-ray, ki je poleg predvajanja filmov omogočil še igranje iger ter celo brskanje po spletu. Od predstavitve PS3 so se predvajalniki Blu-ray seveda pocenili bolj, kot PS3, torej je edina prednost širši nabor funkcionalnosti. V kratkem naj bi v trgovine prišla nova različica, poznana pod oznako K, ki pa ne bo prinesla večjih sprememb. Pravzaprav zgolj odvzema eno funkcionalnost, predvajanje filmov v visoki ločljivosti s ploščkov Blu-ray prek komponentne povezave.

Nedavno je bil dokončno sprejet standard AACS oz. DRM, prisoten na ploščkih...

5 komentarjev

Linux se poslavlja s PlayStationa 3

Prizor preteklosti

Ars Technica - Sony je napovedal, da bo naslednja programska posodobitev 3.21 za PlayStation 3, ki bo izšla ta četrtek, onemogočila funkcijo Namesti drugi operacijski sistem. Ta je bila na PS3 na voljo do izida novih, tankih modelov lanskega septembra, in je omogočala tudi namestitev Linuxa na PS3. Kot pravi Sonyjev predstavnik za stike z javnostmi, bodo to možnost odstranili zaradi varnostnih pomislekov. Tako naj bi namreč zagotovili, da bodo imeli uporabniki še vedno dostop do iger in drugih zabavnih vsebin SCE-ja na varnejšem sistemu. Dodaja, da je namestitev popravka neobvezna, a se brez njega ne bo moč več povezati na PlayStation Network, igrati iger na spletu in poganjati novih iger ali filmov Blu-ray, ki bodo terjali nov firmware. Ne ravno izbira.

...

18 komentarjev

Letos pričakovanih 100 milijonov prodanih Blu-rayev

X-Bit Labs - Po lanskem zaključku vojne med formatoma HD DVD in Blu-ray, ki jo je dobil slednji, letos analitiki pričakujejo, da se bo prodalo 100 milijonov modrih zgoščenk (pa smo mimogrede poslovenili Blu-ray). Lani so jih v ZDA prodali 24 milijonov, kar je 320 odstotkov več kot leto prej, podoben trend pa načrtujejo tudi za letos. Če se bodo napovedi uresničile, bodo samo na severnoameriškem trgu prodali 80 milijonov enot, po celem setu pa več kot sto milijonov. Evropejci smo bili lani nekoliko bolj zadržani, saj smo nabavili le devet milijonov Blu-rayev, Japonci pa tri milijone. Skupno se je prodalo 36 milijonov tovrstnih ploščkov.

Sony, ki je v PlayStation 3 vgradil bralnik Blu-ray, je lani prodal 21,3 milijona naprav. Nanj odpade največji delež bralnikov na svetu, saj so preostali proizvajalci prodali le dobre štiri milijone naprav. Skupno naj bi bilo tako v svetu več kot 25 milijonov naprav, ki zmorejo prebrati Blu-ray. To pomeni, da bi moral vsak lastnik v povprečju kupiti štiri filme,...

13 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Blu-Rayji na Japonskem vedno priljubljenejši

X-Bit Labs - Novi ploščati standard Blu-Ray, ki zlagoma nadomešča DVD-je, se počasi prijema, poroča X-Bit Labs. Poročali smo že, da letos v Evropi ne bomo dočakali kakšne večje množice ustreznih predvajalnikov, saj so proizvajalci večino pošiljk poslali v ZDA in na Japonsko, kjer pričakujejo boljšo prodajo. Kar se tiče Japonske, so zadeli.

Delež prodanih zapisovalnikov Blu-Ray je na Japonskem prvič presegel delež DVD-jev. Spomnimo, da so DVD-ji značko 10 odstotkov presegli aprila 2002, polovični delež med prodanimi pa so dosegli novembra 2008. Blu-Rayji so deset odstotkov dosegli lani konec oktobra, letos novembra pa že drugi mejnik. Glavni razlog za hitrejšo zamenjavo vidijo analitiki v razmahu televizijskih sprejemnikov visoke ločljivosti, ki jim ločljivost DVD ni več dovolj. Tipični zapisovalniki Blu-Ray na Japonskem stanejo 100 do 110 tisoč jenov (800 do 900 evrov).

41 komentarjev