»

Tor še vedno financira pretežno ameriška vlada

Slo-Tech - Z nekajmesečno zamudo je Tor Project pripravil finančno poročilo za leto 2015, ki razkriva, da je glavni financer orodja za anonimno uporabo interneta še vedno ameriška vlada. Ta ista vlada torej, ki financira tudi projekta za iskanje ranljivosti v Toru, kar delajo tudi univerze, FBI pa potem raje odstopi od pregona kakšnega pedofila, kakor da bi razkril kakšno luknjo v njem. Tudi v letu 2015 - novejših poročil še ni - so bile različne ameriške vladne agencije glavni vir financiranja Tor Projecta.

V letu 2015 so prihodki Tor Projecta znašali 3,3 milijona dolarjev, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju leto pred tem. Odhodki so znašali 2,9 milijona dolarjev, torej so ustvarili 400.000 dolarjev presežka. Tor Project za plače zaposlenih porabi 1,1 milijona...

18 komentarjev

Vojna zvezd najhitreje zaslužila milijardo dolarjev

Slo-Tech - Najnovejši film iz sage Vojna zvezd je potreboval manj kot dva tedna, da je ustvarjalcem prinesel milijardo dolarjev, kar mu je uspelo prej kot kateremukoli filmu doslej. Vojna zvezd: Sila se prebuja je stala približno 200 milijonov dolarjev, torej so se stroški že več kot povrnili. V prvem vikendu po izidu so prodali za 529 milijonov dolarjev vstopnic. V drugem tednu so zaslužili 546 milijonov dolarjev, torej skupno že več kot milijardo dolarjev v 12 dneh. Jurski park je za milijardo dolarjev potreboval 13 dni. Nova Vojna zvezda je podrla še nekaj manj izrazitih rekordov, denimo za najvišji zaslužek med božičem in najboljši drugi vikend od izida filma.

Na internetu so se sicer že pojavili posnetki filma, a v tako obupno slabi kakovosti (cam), da si z...

152 komentarjev

GTA V prvi dan zaslužil 800 milijonov dolarjev

Reuters - Dan pred izidom GTA 5 smo pisali o težavah s prenaglo distribucijo in o nič kaj skromnih načrtih založnikov, ki želijo z igro v letu dni zaslužiti vsaj milijardo dolarjev, kar je zelo konzervativna ocena. Spomnimo, da je razvoj igre stal 265 milijonov dolarjev.

Kot kaže, jim bo to uspelo še hitreje. Povsem pričakovano je prodaja GTA 5 podrla vse rekorde. V prvih 24 urah po začetku prodaje je igra v blagajne prinesla 800 milijonov dolarjev ali več kot trikrat več od stroškov celotnega razvoja. Preračunano to pomeni, da so prodali 13-14 milijonov izvodov igre v enem dnevu. To je hkrati tudi številka, ki jo je predhodna verzija iste franšize komajda dosegla v celotnem življenju. Ob tem povejmo, da so od tega približno sedem milijonov kopij naročili v predprodaji. Milijardo dolarjev pa bodo dosegli verjetno še v tem tednu,...

30 komentarjev

EA prevzel PopCap Games

CNet - Ameriški založnik računalniških iger EA je prevzel podjetje PopCap Games, ki izdeluje predvsem igre za spletno igranje - naprimer naslove Plants vs. Zombies, Bejeweled in Zuma. Zanj bodo odšteli 650 milijonov dolarjev gotovine, 100 milijonov dolarjev v delnicah in še 550 milijonov v prihodnjih letih, če poslovni izkaz dovolj dober. Če bo namreč dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) znašal vsaj 343 milijonov dolarjev, bodo prejeli ta znesek, sicer pa proporcionalno manj. Če bo PopCap Games prinesel manj kot 91 milijonov dolarjev, potem bonbončka v višini 550 milijonov dolarjev ne bo.

...

12 komentarjev

EA zaključil leto z izgubo

Slo-Tech - Ameriški založnik računalniških iger Electronic Arts je objavil poslovne rezultate za fiskalno leto 2011, ki se je končalo 31. marca letos. Kljub izboljšanju poslovanja v zadnjem četrtletju, ki je bilo spet pozitivno, je na letni ravni skupina pridelala izgubo.

EA ostaja največji založnik iger na Zahodu za konzole in za osebne računalnike. Posebej zaradi nekaj uspešnic tega četrtletja, recimo Crysis 2, se je dobiček v zadnjem kvartalu v primerjavi z lanskim obdobjem povečal za 400 odstotkov na 150 milijonov dolarjev. Prihodki od prodaje so se prav tako povišali, in sicer z 850 na 995 milijonov dolarjev.

Vse to je ublažilo celoletno izgubo, ki je znašala 276 milijonov dolarjev. Še...

43 komentarjev

Dellov poslovni izid nad pričakovanji, govorice o prevzemu AMD-ja

Slo-Tech - Dell je objavil poslovne rezultate za četrto četrtletje in celotno fiskalno leto 2011. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 15,7 milijarde dolarjev, na letni ravni pa 61,5 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na rekordno raven v zadnjih petih letih in je v zadnjem četrtletju dosegel 927 milijonov dolarjev. V celotnem letu so zabeležili 2,6 milijarde dolarjev dobička ali 84 odstotkov več kot leto poprej in bistveno nad pričakovanji analitikov.

Za dobre rezultate imajo zasluge predvsem podjetja, ki so njihove stranke. Prodaja velikih podjetjem je zrasla za 12 odstotkov (na 4,7 milijarde dolarjev v zadnjem kvartalu), prodaja...

16 komentarjev

Adobe rekordno

Delničarji so manj zadovoljni, saj je delnica letos izgubila petino vrednosti

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Adobe je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali rekordno. Prihodke so v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali ta tretjino in z vrednostjo 1008 milijonov dolarjev prvikrat presegli milijardo. V celotnem letu so zbrali 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za 29 odstotkov več kot leta 2009.

Dobiček je letos v zadnjem kvartalu znašal 269 milijonov dolarjev, medtem ko so lani pridelali v tem času 32 milijonov dolarjev izgube. Celoletni dobiček je dosegel 774 milijonov dolarjev, kar je točno 100 odstotkov več kot lani.

Izvršni direktor Shantanu Narayen dober rezultat pripisuje rasti povpraševanja po izjemno širokem naboru Adobovih izdelkov, ki je eden najširših v IT-svetu.

1 komentar

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev