»

Nov procesor na staro ploščo

Viper's Lair - Še pomnite starih Penitum4 procesorjev? Da, tiste "nesrečne" serije, ki jo je Intel pohabil in jo opremil s samo 423 nožicami. No, ko je Intel spoznal svojo zmoto, so prešli na 478-nožično verzijo in vsi reveži, ki ste kupili Socket423 osnovno ploščo ste ostali na suhem. Nov procesor, nova plošča. Pa je res temu tako?

Na Viper's Lair so namreč ogledali pretvornik, ki vam omogoča, da nove procesorje namestite na stare Socket423 osnovne plošče. Se zadeva splača, koliko zgubite na performansah in kakšni so stroški v primerjavi z nakupom nove osnovne plošče, so bila vprašanja, s katerimi so se ukvarjali. V kolikor spadate med tiste, ki vas je Intel pustil na suhem, klik!

3 komentarji

ECS spet s Socket423 P4 matično ploščo

X-Bit Labs - Očitno ni treba ponovno poudarjati, da je Socket423 mrtev in da v njem ni prihodnosti, vendar ga nekateri proizvajalci še kar naprej podpirajo. Po stari logiki, se zdi tak korak čisto mimo, vendar pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da se ravno stari 423 pinski procesorji zadnje čase kar dobro prodajajo. Če dobri prodaji dodamo še Intelovo priganjanje imamo več kot dober razlog za izdelovanje matičnih plošč za 423 pinske procesorje. Med podporniki Intelove teorije je tudi ECS, ki je nedavno predstavil ploščo P4TA2. Plošča je narejena okrog dobrega starega i850, ki podpira drag a vseeno dovolj dober pomnilnik RDRAM. Da bi ECS naredil ploščo malce bolj privlačno, so spremenili barvo tiskanega vezja na vijolično. Kar pa se samih lastnosti tiče, pa je plošča precej standarden izdelek: oblika ATX, 4 RIMM reže za 2GB PC600/PC800 RDRAM pomnilnika, 5x PCI, 1x AGP 4x, 1x CNR in podpora ATA/100 kontrolerju. To je vse. Da pa P4TA2 nebi služila samo kot ležišče za procesor, je ECS vanjo vgradil...

0 komentarjev

Prošnja za pomoč

X-Bit Labs - Pa ne od nas. Intel je prosil Velike Štiri (Elitegroup, MSI, ASUS in Gigabyte), naj povečajo proizvodnjo Pentium 4 socket423 matičnih plošč. Procesorji na socket423 ležišču namreč ostajajo v skladiščih, ker jih ljudje preprosto ne kupujejo.
Čudna stvar pri vsem pa je, da so Veliki Štirje ugodili Intelovi prošnji. Povečali so proizvodnjo za do 20%. S tem si bodo, če bodo ljudje dovolj nespametni, naredili dobiček. Namreč socket423 bo kmalu zamenjal novejši standard, ki ne bo kompatibilen s socket423. Tako bodo ljudje zdaj kupili socket423 matično, ko pa bodo čez pol leta imeli nov Intel Pentium 4 proc, bodo morali kupiti tudi novo matično.
Problem je le pri (zahrbtnih) prodajalcih sestavljene opreme. Ti namreč vržejo Pentium 4 na socket423 ležišču in malo RDRAM-a in rečejo: "Ta stvar podpira super duper Pentium 4 procesor." Seveda ne omenijo, da ima socket 423 podnožje. Torej ljudje, NE bodite nespametni! Prosim vas. ...

0 komentarjev

Pomanjkanje Socket423 matičnih plošč

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, se Intel trenutno ukvarja s precejšnjim pomanjkanjem matičnih plošč za svoje stare 423 pinske Pentium4 procesorje. Problem je nastal, ker so zaradi nezdružljivosti med Socket423 in Socket478 procesorji, marsikateri proizvajalci matičnih plošč raje podprli slednje. Intel je sicer proizvajalcem, ki bi še nekaj časa podpirali stare Pentiume4 ponudil nekatere ugodnosti, vendar to proizvajalcem ne bi nič kaj preveč koristilo, če bi imeli kup starih P4 plošč, ki jih ne bi mogli prodati. Zahteve po starih ploščah so že dosegle četrt milijona. In kdo bo zapolnil to povpraševanje? Po nekaterih podatkih, se je Intel za zapolnitev teh zahtev že dogovoril s podjetji ABIT, Diamond Flower in Epox.

0 komentarjev

ASUS in druga generacija i850 plošč

X-Bit Labs - Če nameravate v kratkem kupiti Socket423 Pentium 4, vam nakup le tega strogo odsvetujem. To bi bila le nepotrebna potrata denarja, saj jih bodo kmalu nadomestili Northwoodi (novi Pentiumi 4), ki bodo sedli samo v podnožje Socket478, pa tudi Socket423 plošče nimajo neke hude naložbe v prihodnost (oz. jo sploh nimajo ). No, čeprav Socket423 Pentiumi 4 iz dneva v dan postajajo manj zanimivi za kupce, pa je pri matičnih ploščah ravno obratno. Ker so stari Pentiumi 4 tik pred "penzijo", se Intel hoče čimprej znebiti starih primerkov, zato je malce znižal svoje marže. Intel je tako pripravil vabo, v katero je zagrizlo kar nekaj proizvajalcev. Med drugim tudi ASUS, ki je predstavil svojo i850 ploščo druge generacije, ki se imenuje P4T-F. ASUS je pri tem primerku naredil majhno izjemo - namesto, da bi ploščo izdelal v šestplastnem (6-layer PCB), jo je izdelal je v štiriplastnem dizajnu (4-layer PCB). Tako je prihranil vsaj 10-15 $, kar pa se pozna tudi na ceni. Plošča po sami zgradbi ne...

0 komentarjev

Modra suxx!

X-Bit Labs - Oziroma tako vsaj meni večina kupcev novih Pentium4 procesorjev. Intel je menda dobil kar nekaj pritožb v zvezi z modrimi ščitki na RIMM modulih, saj so kupci enostavno že siti tradicionalno modre barve. Zaradi tega bodo vsi novi RIMM moduli priloženi Pentium4 procesorjem sive barve. Kot pravi Intel: "Sprememba je čisto kozmetične narave in nima nobenega vpliva na performanse pomnilnika in procesorja!". Yay .

6 komentarjev

Test ASUS P4T platke

GamePC - Trenutno je ASUSova P4T plata edina omembe vredna ponudba za Intelove nove Pentium4 procesorje. ASUSovi inženirji so se res potrudili, popolnoma spremenili referenčni design in plati dodali veliko funkcij, tudi overclockerskih. Njena največja pomanjkljivost je zagotovo vrtoglava cena, toda ASUSova kakovost tako ali tako nikoli ni bila poceni. Kakorkoli, platko so testirali na GamePCju in jim je zelo všeč. Razloge za to pa si boste morali ogledati sami.

0 komentarjev