»

Je mogoče blažiti tudi hrup, ki prihaja skozi odprta okna?

IEEE Spectrum - Singapurski inženirji so se lotili aktivne nevtralizacije mestnega hrupa, ki vdira skozi odprta okna, na podoben način, kot to počno slušalke, in prišli do spodbudnih rezultatov.

Aktivno blaženje hrupa v slušalkah poteka tako, da naprava zaznava zunanji trušč in nato proizvede "dušilni" zvok, katerega zvočni valovi imajo ravno nasprotno fazo od hrupa, s čimer ga ob interferenci uničijo. Prijem je s področja zvočne periferije prodrl tudi drugam, na primer v letala in pa avtomobile, kjer znamo z zvočniki ublažiti hrup motorja. Raziskovalci s singapurske Tehnološke univerze Nanyang pa so se odločili pristop preizkusiti kar na odprtih oknih, da bi tako morda ob zračenju zmanjšali jakost zvoka mestnega vrveža. Uporabili so 24 majhnih zvočnikov, razporejenih v mrežo 3×8, in prišli do spodbudnih rezultatov.

V frekvenčnem spektru med 300 in 1000 herci, kjer se nahaja večina mestnega hrupa, so jakost uspeli zmanjšati za približno polovico, oziroma okrog deset decibelov. To pomeni razliko...

58 komentarjev

Nekateri hladilniki ukrivljajo Intelove Skylake

Slo-Tech - Po aferi bendgate se s sorodnimi težavami ubada Intel, ki so mu jo zagodli proizvajalci hladilnikov za procesorjev. Nekateri lastniki novih Intelovih procesorjev iz družine Skylake, ki jih hladijo hladilniki proizvajalca Scythe, so namreč ugotovili, da so njihovi procesorji zviti, ležišča na matični plošči pa poškodovana. Razlog naj bi bili neprimerni, pretežki hladilniki.

Intel je dejal, da bodo incident preiskali, a da ne vidijo razlogov za pritožbe, saj imajo novi procesorji povsem enake specifikacije kot starejši - zdržijo 220 N statične obremenitve. Res pa je, da imajo tanjši substrat od predhodnikov, ki je posledica nove proizvodne tehnike. Očitno so bili starejši precej bolj žilavi, kot so navajale uradne specifikacije, zato so si tako proizvajalci hladilnikov kakor...

77 komentarjev

Vse o ASUS P4C800

X-Bit Labs - Izid Intelovega čipovja i875P, ki se kodno imenuje Canterwood, je sicer še precéj oddaljen, a na X-Bit Labs so vseeno uspeli dobiti nekaj informacij o Asusovi plošči, grajeni na njem. Plošča bo imela
  • podporo za Socket 478 Pentium4 in Celeron procesorje s FSB 400/533/800 MHz;
  • podporo Hyper-Threadingu;
  • i875P čipovje s Canterwood MCH in ICH5R I/O krmilnikoma;
  • štiri DDR podnožja za dvokanalni PC3200;
  • pet PCI in en AGP slot;
  • dva ATA133 IDE in Promiseov SATA krmilnik;
  • osem USB2.0 priključkov;
  • FireWire podpora;
  • gigabiten ethernet in
  • vgrajen 6-kanalni audio sistem.
O ceni še ni podatkov, plošča pa naj bi postala dobavljiva sredi aprila letošnjega leta. Slin, slin.

2 komentarja

Hladilnik za P4?

Digit Life - Na Digit-Lifeu si lahko preberete zelo obsežen vzporedni test trinajstih HSF enot za Pentium4 procesorje, osnovane za ležišče Socket-478. Hladilniki so dobro opisani, lepo poslikani ter kakovostno primerjani med sabo. V lepo razvidnih tabelah boste hitro odkrili, kateri hladilnik vam bo najbolj odgovarjal, saj si lahko pogledate zmagovalce v kategorijah učinkovitost/zvok, učinkovitost/cena ter funkcionalnost/cena. Za vse, ki se spravljate nakupovati P4 478, a ne veste, kateri hladilnik bi se kebru najbolj prilegel, brž na branje!

0 komentarjev

AMD je predstavil svoja Kladiva

AnandTech - Izgleda, da se tudi pri AMD-ju stvari le premikajo naprej. Danes je stric Anand na svoji strani objavil članek o svojem prvem snidenju s čisto pravima Hammerjema. Gre seveda za Clawhammer in Sledgehammer, najnovejša AMD-ja čuda na področju mikroprocesorjev. Kot najbržr že veste, gre za novo generacijo procesorjev, ki temeljijo na x86-64 (hibridni 32, 64 bit-ni) arhitekturi in so izdelani v 0.13 mikronski in SOI (Silicon On Insulator) tehnologiji. Sledgehammer je "malce" bolj nabildana verzija Clawhammer-ja, kar je vidno že na zunaj, saj ima kar 940 pin-ov, medtem ko jih ima Clawhammer "le" 754. Napram Xeon-ovim 603 pin-om tudi to ni slabo. Dodatne nogice naj bi Sledgehammer potreboval zaradi dveh dodatnih Hyper Transport povezav in dvojnega, namesto enojnega pri Clawhammerju, 64-bitnega DDR spominskega vodila. Na pogled zadevi izgledata zelo podobno novim socket 478 Pentiumom četrte generacije, le da sta baje še težji. Mene teža niti ne moti preveč, žalosti pa me dejstvo, da se...

6 komentarjev

Thermaltake Volcano7

X-Bit Labs - Thermaltake, pred dvema letoma dokaj nepoznano podjetje, se je uveljavil z izvrstnimi hladilniki Golden Orb, ki so kar naenkrat preplavili računalniski trg. Od takrat naprej se Thermaltake dobro drži in zelo pogosto nas presenti s kakšnim novim hladilnikom, novim dizajnom in podobnim. Tokrat sem na X-Bit Labsu nasel novico o novem Volcanu7. Hladilnik ima zelo dober dizajn in je naslednik zelo dobrega Volcana 6Cu+. Od svojega predhodnika se razlikuje po zmanjšani hitrosti ventilatorja in po regulaciji hitrosti vrtenja ventilatorja. Zaradi tega je hladilnik tišji, da pa to ne vpliva na hlajenje samo, je hladilnik malo večji. Novico si obvezno poglejte, če ne zaradi drugega, pa zaradi izgleda hladilnika.

3 komentarji

Standardiziranje MHz?

The inquirer - Oznaka MHz je do nedavnega dokazovala, kako zmogljiv je procesor, vendar pa je le-ta ob predstavitvi procesorjev Pentium4 izgubila na zaupanju, saj Intel s svojimi P4 frekvencami goljufa na veliko, saj lahko 1.4 GHz Athloni še kolikor toliko tekmujejo z 2 GHz Pentiumi4. Položaj do nedavnega še ni bil tako kritičen, vendar pa je nekaterim ob AMD-jevi najavi, da bodo svoje procesorje odslej označevali s "Pentium4 rating" frekvencami enostavno prekipelo. In to povsem upravičeno, saj bodo najbolj nasrkali uporabniki. In to ne samo pri Intelu, ki jih slepi s svojimi frekvencami blizu in do 2 GHz, ampak tudi pri AMD-ju, saj so bila označevanja procesorjev z nalepkami, da je primerljiv s toliko in toliko MHz procesorjem, vedno precej sumljivo opravilo. Problem je v tem, da si lahko pod besedo "primerljiv" predstavljamo marsikaj. Nek procesor je lahko primerljiv z nekaterim samo v pisarniških programih, medtem ko mu v FPU programih ne seže niti do kolen. Če ne verjamete, malce pokukajte v...

10 komentarjev

Nova AOpenova plošča za P4 procesorje

X-Bit Labs - Taboru, ki ponuja plošče na naboru i845, se je pred kratkim pridružil tudi AOpen s svojo AX4BS Pro, ki sprejme Socket478 Pentiume4. Narejena je v obliki ATX in vsebuje 3 reže, ki podpirajo do 3GB PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režo, ter 4 USB vtičnice, AC'97 vgrajeno zvočno kartico in 10/100MB integrirano mrežno kartico.
AOpen pa ni pozabil tudi na navijaške nastavitve, zato lahko spreminjamo Vcore in FSB v korakih po 1 MHz. Za konec, pa plošča podpira tudi tehnologije, kot so Dr. Voice, Dr. LED in Die - Hard BIOS.

0 komentarjev

Tudi ECS podpira VIA P4X266

X-Bit Labs - Ne vem, ali se je VIA s svojim najnovejšim P4X266 odpovedala tradiciji hroščatih naborov ali pa proizvajalce privlači samo cena, saj je P4X266 občutno cenejši od dragega in manj zmogljivega i845 SDRAM nabora. ECS gotovo privlači oboje, saj je to podjetje najavilo kar tri nove plošče na tem Viinem še vedno precej spornem naboru:
  • P4VXASD bo plošča narejena v obliki ATX in bo podpira Socket423 Pentium4 procesorje. Vsebovala bo 2 reži, ki bosta podpirali SDRAM in 2 reži, ki bosta podpirata PC2100 DDR SDRAM. Na njej bodo 4 PCI, 1 AGP 4x in 1CNR reža, ATA/100 krmilnik, integrirana AC'97 zvočna in 10/100 LAN kartica.

  • P4VXAD bo plošča, ki bo prav tako narejena za faktor ATX in bo za razliko od prej omenjene plošče podpirala novejše Socket478 Pentium4 procesorje. Vsebovala bo 3 DIMM reže, v katere bomo lahko vtaknili PC2100 DDR SDRAM, 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Na njej bomo prav tako našli podporo ATA-100 in zvoku AC'97, ter 10/100 LAN kartico (Realtekov RTL8100 čip)

  • P4VXMD, bo plošča,...

0 komentarjev

Intel&njega načrti

The inquirer - Intel se kljub nepriljubljenosti in nepopularnosti njegovih matičnih plošč ne bo odpovedal proizvodnji le-teh. V prihodnjih dneh (tednih, mesecih) bo izdal te matične plošče za Pentium 4 procesorje:
  • D850MV; i850 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x reža. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D850MD; i850 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D845WN; i845 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D845HV; i845 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • Englewood; i815G/EG čipovje, MicroATX, podnožje za Celeron procesorje, PC133 SDRAM pomnilnik in integriran zvok. Izide v Q4.
  • Billings; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
  • Pendleton; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
  • Maryville;...

0 komentarjev

Novi (Socket478) Pentiumi4 in hladilniki

X-Bit Labs - Novi Socket478 Pentiumi 4 ne bodo zahtevali le novih matičnih plošč, ampak tudi nove izboljšane hladilnike. Nove i845 plošče bodo namreč vsebovale nov pritrjevalni mehanizem (glej sliko). Od vseh proizvajalcev hladilnikov so se trenutno zganili le pri Thermaltaku, kjer so najavili P4 Volcano 478 hladilnik. Hladilnik bo podpiral Socket478 procesorje (logično) s frekvenco do 2 GHz. Ventilator na hladilniku bo zmogel 4800 obratov na minuto, proizvedel pa bo 37dBa hrupa. Prav lahko se zgodi, da bo ta hladilnik postal "Volcano 2" za Pentium 4 procesorje.

0 komentarjev

Socket478 plošče imajo lepo prihodnost

X-Bit Labs - Za to, da Socket423 P4 plošče niso nikoli bile med najbolj priljubljenimi je v določeni meri kriv tudi Intel, ki je za te plošče določil poseben šestplastni dizajn (višja cena) in dejstvo, da bodo Intelovi procesorji kmalu potrebovali nove Socket478 plošče. No, ker pa izgleda, da si Intel ne bo več izmišljeval kaki novi prehodov, nekateri analitiki napovedujejo pravo poplavo Socket478 plošč, ki bodo ponujale nižjo ceno. Ravno ta nižja cena novih plošč in Intelov Brookdale chipset naj bi odločilno vplivala na to, da bi se sistemi, ki bodo temeljili na novih Pentiumih približali magični meji 800 $. Ravno zaradi bodoče velike priljubljenosti, nekateri proizvajalci matičnih plošč (prej omenjeni Gigabyte) načrtujejo, da bo 50 % njihove proizvodnje obsegala ravno izdelava plošč za Pentiume 4. Ob vsej tej gonji, ki jo ustvarja Intel, se bo marsikdo (tudi jaz) vprašal, kaj počenja AMD s svojimi Palomini. Ali je to le zatišje pred nevihto, ali pa morda AMD le ni več sposoben konkurirati...

0 komentarjev