»

Izšel Firefox 11

Launch party ene prihodnjih različic v tokijski tehnološki četrti Akhihabara.

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Firefox 11 je nared. Med približno tremi omembe vrednimi novostmi najdemo možnost uplena zaznamkov iz Google Chrome, sinzronizacijo add-onov med več računalniki (Web Sync), in nov, lepši HTML5 video predvajalnik. Ostale spremembe so predvsem razvijalce in na voljo že od vstopa 11ke v aurora kanal lani tik pred božičem: prenovljen Style Editor za živo urejanje CSS kode (firefoxov odgovor na Chrome Inspector in hkrati zamenjava za priljubljeni Firebug), 3D inspector za ogled komponent spletne strani (na sliki), lastnost outerHtml na DOM elementih (prikladno za dinamično zamenjavo elementov) ter izboljšano procesiranje asinhronih (AJAX) zahtevkov oz web socketov.

Popravek je sicer na voljo na napovedani datum, vendar...

64 komentarjev

Chrome 14 beta na voljo

Prastaro velikonočno jajce z 'about:internets' ne deluje več.

vir: Heise
Heise - Za brskalnik Chrome, ki ga zdaj uporablja že vsak peti uporabnik interneta, je od sinoči v beta kanalu na voljo že različica 14. Za videti ni veliko novega, so pa zato spremembe pod pokrovom toliko večje.

Predvsem bo brskanje s štirinajstico bolj varno. Pri vzpostavljanju https povezave se bo domena najprej razrešila s protokolom DNSSEC, kar bo preprečilo štose z /etc/hosts oz. lažnivimi DNS strežniki na lokalnem omrežju. Dalje, morebitne javascript skripte, ki so vključene znotraj https strani, vendar izvirajo z nezavarovane http domene, bodo po novem blokirane (razen, če bo brskalnik pognan s stikalom --allow-running-insecure-content, kar bo verjetno pomembno v določenih okoljih). Istočasno so poskrbeli še za dodatno zaščito pri nameščanju aplikacij z Chrome Web...

56 komentarjev

Firefox 7 opušča oznako "http://" v naslovni vrstici

Sprememba je posledica dejstva, da velika večina uporabnikov z brskalnikom odpira zgolj spletne strani (protokola http ali https). Redno so podprti še ftp (prenos datotek), about (interne strani) in mailto (požene privzeti odjemalec za e-pošto). Z namestitvijo dodatkov lahko brskalnik spremenimo v odjemalec za celo skupino protkolov, od fish (webdav), rtmp in rtsp (streaming video, audio) pa vse do git, skype, spotify.

vir: Heise
Heise - Mozilla je v Firefox 7 dodala še eno rešitev, ki jo že pozna konkurenčni Google Chrome - v naslovni vrstici bodo skrili podatek o protokolu ("http://") ter končno poševnico ("/") za domeno. To naj bi vodilo v bolj pregledne in lažje berljive naslove strani.



Poddomena "www" ostaja prikazana, pri povezavah na https:// pa bo še vedno viden poln url, kar je pomemben vizualen indikator za uporabo varne povezave. Pri kopiranju vsebine naslovne vrstice (ctrl-c) se še vedno skopira celoten url, vključno s "http://", kar je pomembno zlasti za vpisovanje linkov (potrjeno).

Popravek je že na voljo v nočni različici (nightly build) Firefoxa 7. Sedemka v bo alfa kanal ("Aurora") na voljo od 5 julija dalje, istočasno pa bodo...

62 komentarjev

ASCII-igra v naslovni vrstici brskalnika

Slashdot - Umetnost ASCII je svojevrstno mojstrstvo ustvarjanja umetnin iz znakov v osnovnem naboru znakov ASCII (95 natisljivih znakov od 128 kod). Tradicija obsega že skoraj zavidljivega pol stoletja in se je med tem razvila že do obstoja avtomatičnih generatorjev, ki nekoliko razvodenijo prvobitni čar tega početja. Kaj pa, če bi povezali več ASCII-sličic? Že nekaj let obstoji Vojna zvezd v ASCII. Kaj pa, če bi vse skupaj napravili interaktivno? Pa po možnosti še vgradili v naslovno vrstico brskalnika?

Na Slashdotu so našli prav tovrstno umetnino. Na spletni strani Probably Interactive lahko igrate pošteno oskubljeno verzijo Pac-Mana kar v naslovni vrstici brskalnika. Levo in desno se premikate z...

3 komentarji

Izšel kandidat za izid Internet Explorerja 9

TechSpot - Microsoft je izdal kandidata za izid svojega prihajajočega brskalnika Internet Explorerja 9, kar je zadnji stadij v razvoju programske opreme pred izidom končne verzije. Na voljo je v 40 jezikih za operacijske sisteme Windows Vista, Server 2008, Server 2008 R2 in 7.

Nova verzija vsebuje funkcijo Tracking Protection, ki omogoča nadzor nad vsebinami, ki jih lahko o uporabniku beležijo in sledijo strani, ter možnost filtriranja ActiveX. Pomemben kozmetični popravek je možnost imeti zavihke v ločeni vrstici od naslovne vrstice, če to želite. Druge novosti so še podpora transformacij CSS3 2D, geolokacije v HTML5 in nekaj drugih...

8 komentarjev

Apple izdal boljši brskalnik od Opere

Slo-Tech - Vojna brskalnikov je v polnem zamahu in zadnje novice iz Cuppertina kažejo, da bo Opera morala predati prestol novemu najboljšemu brskalniku - Safari 4 beta.

Najnovejša različica Applovega brskalnika prinaša preko 150 novosti. Najbolj se ga bodo razveselili spletni razvijalci saj je prvi izdani brskalnik, ki podpira ACID 3 test, kopico CSS 3 lastnosti ter je pravi prvak v hitrosti. JavaScript poganja 6-krat hitreje od IE8, 4-krat od FF 3.1 in 3-krat od Opere. Močno so tudi izboljšali vgrajena orodja za razvijalce.

Poleg popravil pod pokrovom si je Safari sposodil še kopico vizualnih elementov od konkurence. Na prvi strani vas tako po vzoru Opere pričaka pregled najpogosteje obiskanih spletnih strani, od Chroma si je sposodil zavihke, ki so postavljeni nad naslovno vrstico, iTunes pa je služil za navdih pri razvoju...

85 komentarjev

Google pravi, da je internet zloben

Google may harm your computer

Slo-Tech - Kot so že prenekateri posamezniki na forumu ugotovili, jo je danes tudi najboljšemu med najboljšimi zagodel programski hrošč, ki je povzročil, da je v času pisanja te novice vsaka spletna stran označena kot potencialno zlobna ("malware"), kar pomeni, da sicer lahko iščete, a boste morali vsak najden URL ročno skopirati v naslovno vrstico, če ga boste hoteli obiskati.



V Mountain View se bodo lotili reševanja težav takoj, ko se bodo nehali igrati v kopeli polnih pisanih žog.

Posodobitev: od 16:23 po srednjeevropskem času Google ponovno deluje.

Posodobitev 2: Google je objavil razlago situacije

42 komentarjev

MSN in Firefox

Slo-Tech - Microsoft je za namene promoviranja svojega iskalnika MSN, ki je del njegovega spletnega portala, naredil nekaj zaslonskih slik. Slike je poslal agenciji Asociated Press, na eni pa je mogoče opaziti, da je uporabil brskalnik FireFox: Kot poroča časopis NRG Maariv pa Microsoft to zanika, čeprav se na sliki na naslovni vrstici razločno vidi napis 'Mozilla Firefox', jasno pa so opazni tudi značilni Firefoxovi gumbi.

Zanimivo pa je tudi da je FireFox-ova a vrstica za iskanje nastavljena na ... Google.

44 komentarjev