»

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Konec decembra je v Berlinu potekala že 24. hekerska konferenca, bolj znana pod imenom Chaos Communication Congress - 24C3, ki jo prireja nemški Chaos Computer Club. Naslov letošnjega srečanja hekerjev na evropski celini nosi naslov "Volldampf voraus!" ("Full Steam Ahead" oz. poslovenjeno "S polno paro naprej!"). Hekerji so še živi, odprtokodna skupnost "miga" kot še nikoli poprej in internet je še vedno "svobodni" prostor. Utrinke konference bo v strnjeni obliki predstavil Andraž Sraka na Pipinem odprtem terminu v torek, 22.1. ob 19h v Kiberpipi.



Na sredinih Spletnih uricah ob 19h bo Marko Samastur iz Parseka govoril o tem, da JavaScript ni samo orodje za olepšavo spletnih strani, temveč je pravi programski...

1 komentar

Gigabit na Švedskem

Slo-Tech - Švedski ponudnik interneta Labs2 je na Švedskem kot prvi na svetu pričel ponujati gigabitni širokopasovni internet za fizične osebe. Pokritost prebivalstva je približno 1 %, trenutno pa je internet s tako hitrostjo na voljo le v Lundu.

Cena za ta prestiž je skromnih 850 švedskih kron oziroma nekaj manj kot 95 € (približno 23 naših tisočakov) na mesec. Klik (švedsko)! [:D]

Slin ... se že selimo.

64 komentarjev

Operacija Fastlink - na lovu za pirati

Slo-Tech - Nedvomno je na Slo-Techu kar nekaj uporabnikov, ki uporabljajo takšno ali drugčano ilegalno programsko opremo. Pred deset in več leti je bilo takšno početje (kopiranje in presnemavanje, takrat še kaset) družbeno in zakonsko sprejemljivo, vendar pa se je z osamosvojitvijo Slovenije in prihajajočim vstopom v EU, tudi državna politika do avtorske lastnine spremenila. Kljub temu, da v Sloveniji zaenkrat možje v modrem izvajajo precej omejene akcije, pa se med organi pregona vedno bolj širi globalno sodelovanje, pri katerem z eno operacijo poskušajo uničiti velike piratske organizacije.

In ena takšnih operacij, do sedaj največja, je operacija Fastlink, v kateri je ameriški DoJ (Department of Justice) v sodelovanju z desetimi državami iz celega sveta razbil, oziroma vsaj poskusil razbiti, več t.i. "warez" skupin. V operaciji Fastlink so se Belgija, ZDA, Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Izrael, Nizozemska, Singapur, Švedska, Velika Britanija osredotočile predvsem na "višje"...

56 komentarjev

Ko kupujete pri piratu, naj vas ne skrbi BSA ...

InternetNews -

... vaši osebni podatki so namreč pomembnejši. Sodeč po zanimivem članku na internetnews.com je znan spammer ter prodajalec nelegalne programske opreme za varnost na svoji strani poskrbel celo do te mere, da so se podakti o naročilih shranjevali v nezaščitenih besedilnih datotekah, s čimer so bili na/za vpogled na voljo praktično vsem.

Tovrstno piratstvo stranke lovi predvsem z žgečkljivimi ponudbami, ki pa neposredno ne dajejo vtisa pouličnega kriminala, torej ne prodajajo programja po ceni 5 dolarjev za zgoščenčka, temveč raje kar po manj sumljivih cenah, ki največkrat ustrezajo 50 % priporočene cene ter to opravičujejo z akcijami oz. posebnimi ponudbami. Najpogostejši indic, da gre za rožice ("rožica": Slo-Tech forumski izraz za nelegalno opremo oz. karkoli, kar je prepovedano s pravili, med kolegi znano kot warez) je pripis, da izdelki nimajo škatle ter se navodila nahajajo na CD-ju. Klik!

Abecedni seznam v družbi nezaželenih tvorb: ... bsa, bse ... ...

2 komentarja

Microsoft, NetWarez: Upiranje ni ekonomično.

The Register - Zanimiv esej je prišel izpod rok Microsoftovih uslužbencev: v njem namreč trdijo, da je boj proti izmenjevalnim omrežjem tipa Gnutella, kjer ni nekega centralnega strežnika oz. fizične lokacije, prej kot ne brezpredmetno.

No, to sicer vemo tudi sami -- precej bolj pa je zanimivo, da tovrstna izjava pride iz Microsofta (oz. njegovih uslužbencev). No, bolje bi bilo uporabiti izraz presenetljivo, saj izjav, ki bi se ukvarjale s to stranjo tematike, nismo ravno vajeni. Vemo, da so tovrstne stvari večinoma nelegalne (ne sama omrežja), ampak tovrstnega 'priznanja' kratkomalo nismo pričakovali.

Dejstvo je, da avtor tukaj predlaga, da se proti piratstvu bojujemo na ekonomski strani problematike. Bravo.

0 komentarjev

Dve zanimivi predavanji

Cyberpipe - Kiberpipa sicer še ni uradno odprta, zato pa se v njej že pripravlja nekaj zanimivih vsebin. V sredo in četrtek bosta potekali dve zelo zanimivi predavanji, ki bi utegnili zanimati tudi slo-techerje.
V sredo ob 20:00 bo predavanje Harv-a iz ASCII-ja. ASCII (Amsterdam Subversive Code for Information Interchange) je skupina, ki se ukvarja z mnogo kul stvarmi. Sestavljajo jo predvsem prekajeni hekerji (ne crackerji), obvladajo pa vse od Unixa do brezžičnega interneta in streaminga, izvajajo internetne akcije, reciklirajo star hardware in izobražujejo ljudi o pomembnostih šifriranja ter elektronske zasebnosti.
Drugo predavanje bo v četrtek ob 20:00, in sicer bolj tehnične narave. Predavala bo Vesna Manojlovic iz RIPE. RIPE je tista organizacija, ki v Evropi skrbi za dodeljevanje IP številk v Internetu, vzpodbuja bolj racionalno routanje in skrbi za RIPE database. Na predavanju bo moč izvedeti vse o pridobivanju IPv6 številk in še marsikaj o tem kako internet v resnici 'deluje'.
Obe...

0 komentarjev

Temne strani interneta

The Register - Pregovor pravi, da ima vsaka medalja dve strani. To se nanaša tudi na internet, ki kljub vsej neverjetnosti in uporabnosti, vsebuje tudi nekaj precej nemarnih stvari. Tukaj ne mislim na kup warez in "crack" strani, ampak na to, da internet iz leta v leto postaja zavetišče raznim zdolgočasenim hekerjem in gojišče virusov, črvov, trojanskih konjev ter podobne zalege. Če bi bil internet samo zavetišče raznim "izobčenim" programom in hekerjem, bi bilo vse lepo in prav. Vendar vsi vemo, da nam vsi prej našteti hočejo vse prej kot dobro. Ravno zaradi bojazni uporabnikov, da bi njihove računalnike obsedla "zalega" iz interneta, so v času virusne revolucije na internetu začela ustanavljati podjetja, ki so se ukvarjala ravno s to problematiko. Vendar tudi na področju zaščite ne gre brez zmede. Vsak človek se vpraša, kaj je sploh zanj potrebno, da se ustrezno zavaruje (če niste dojeli bistva; navaden uporabnik ne potrebuje nekih dragih firewallow). Odgovor boste našli na CERT-u, kjer so se...

1 komentar

Nov internetni črv

The inquirer - Da je internet pravo gojišče virusov, črvov in podobne zalege, ve skoraj vsak. Po Marihuani, Code Red in še kakšnemu malo manj znanemu virusu/črvu, se je na interneru pojavil nov črv, ki se imenuje W32.Sircam.Worm@mm ali po domače Sircam. Črv sicer ne povzroča kake hude škode, vendar utegne biti kar zoprn, če imate na disku kake zaupne podatke. Ko je črv enkrat na računalniku, pregleda disk in nekam pošlje datoteko .DOC. Kako se zavarovati? Predvsem z lastno pametjo. Nikoli ne odpirajte sumljivih datotek, ki ste jih dobili preko e-maila. Sircam spremlja besedilo, ki se glasi nekako tako:

"Hi! How are you?
"I send you this file in order to have your advice
"See you later. Thanks

Obstajajo pa tudi različice v drugih jezikih. Če je vaš računalnik okužen in bi se tečnega črva radi znebili, potem oddeskajte sem.

7 komentarjev