»

Zgolj zadnje verzije Applovih operacijskih sistemov so polno varnostno posodabljane

Apple - Pri Applu so posodobili uradno razlago nadgrajevanja svojih operacijskih sistemov, v kateri so prvič pojasnili, da vse poznane varnostne popravke prejmejo zgolj zadnje inačice programja, starejše pa ne nujno.

Varnostni strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da starejše različice Applovih operacijskih sistemov macOS in iOS v nekaterih primerih utrpijo napade skozi varnostne luknje, ki so bile na aktualnih verzijah sistemov že zdavnaj pokrpane. Iz tega je bilo mogoče sklepati, da popravki na starejše programje prispejo z zamikom ali pa sploh ne. Pred dnevi so v Cupertinu izdali nov dokument z razlago svoje terminologije nadgrajevanja, v katerem lahko denimo preberemo, da "upgrade" pomeni preskok na novo veliko različico, na primer z macOS 12 na 13, "update" pa pomeni vzdrževalni popravek. Pedantnežem in varnostnim strokovnjakom pa je obrvi privzdignila omemba, da "zgolj za zadnje različice operacijskih sistemov zagotavljajo vse varnostne popravke" - s čimer gre za prvo uradno...

10 komentarjev

Maci s količino malwara prehiteli Windows računalnike

vir: Pxhere

Malwarebytes - Kot v svojem zadnjem poročilu ugotavljajo pri varnostnem podjetju Malwarebytes, je bilo leto 2019 v zamenju napadov z zlobno kodo na naprave s sistemom macOS. Na njih so namreč zaznali 30 milijonov primerkov malwara, na napravah z Okni pa "le" 24 milijonov. Ugotavljajo, da se je glede na leto 2018 število groženj na macih povzpelo za 400 %.

Uporabniki Oken se bodo ob teh podatkih morda privoščljivo zahihitali, potem ko so bili tozadevno v vodstvu vso moderno zgodovino, a v resnici je v vsem skupaj precej statistike in posledic metodologije. Kot omenjajo sami avtorji poročila, je povečanje števila groženj tudi posledica povečanja števila Applovih računalnikov v zadnjem letu. Zato so morda nekoliko realnejši podatki o številu povprečnih groženj na napravo, ki pa vseeno niso zanemarljivi: pri macih so na napravo tako našteli povprečno 11 groženj, medtem ko je pri Windows ta številka znašala 5,8.

Kot drugo, malwara je veliko vrst in stopenj škodljivosti in medtem, ko se računalniki...

13 komentarjev

Microsoftov protivirusnik prihaja tudi na macOS

Slo-Tech - Microsoftov protivirusni sistem Windows Defender Advanced Threat Protection, ki je minuli teden dobil razširitve za Chrome in Firefox, prihaja na Applovo platformo. Z novim imenom Microsoft Defender ATP bo na voljo za naprave, ki imajo macOS Mojave, High Sierra ali Sierra. Predogledna verzija je že na voljo za podjetja, ki uporabljajo Windows Defender ATP, le prijaviti se je treba.

Novi program se bo na macih posodabljal z Microsoftovim orodjem AutoUpdate. Trenutno ga ni mogoče namestiti prek App Stora, temveč potrebujemo poseben namestitveni program. Ponujal bo enake funkcije kakor na Windows: zaznavanje...

25 komentarjev

Luknja v podpisovanju: tudi jaz sem Apple

Slo-Tech - V varnostnih programih tretjih proizvajalcev za macOS je kar 11 let tičala luknja, ki je aplikacijam omogočala, da so se predstavljale kot podpisane z Applove strani. Digitalni podpisi aplikacij so eden izmed osnovnih varnostnih mehanizmov, saj lahko za podpisano aplikacijo trdimo, da zagotovo v nespremenjeni obliki izvira od podpisnika. Podpisovanje je kriptografsko močno in ga ni mogoče ponarediti, lahko pa se zatakne pri preverjanju. Novoodkrita luknja je zlonamerni kodi omogočala, da je obšla postopek preverjanja in se predstavila kot legitimna Applova programska oprema. Ker številni protivirusni in drugi zaščitni programi to informacijo uporabljajo pri zaznavanju zlonamerne programske opreme, se je ta z izkoriščanjem luknje lahko pritihotapila na...

0 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Slaba varnost sistema MacOS X

vir: Heise
Heise - Apple je izdal komplet popravkov za OSX Snow Leopard. Po namestitvi od 250 do 1300 MB popravkov (odvisno od vaše različice) bo sistem pripravljen za nadgradnjo na prihajajoči MacOS X Lion, imel boljšo podporo za IPv6 in bolj dosledno preprečeval poskuse namestitve "popularnega" scareware-a MacDefender. Hkrati so popravili kar 36 resnih varnostnih pomankljivosti.

Kratek prelet čez seznam lukenj razkrije marsikaj zanimivega. Mace je mogoče resetirati kar preko Wi-Fi-ja, AppStore v določenih primerih omogoča...

100 komentarjev

Oblikovanje spletnih strani

Kiberpipa - Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composer, začetni tečaj, Matjaž Horvat
19.5. Sreda ob 19:00, trajanje:2h, v Kiberpipi

Na delavnici lahko v dveh urah osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. Spoznali bomo orodje Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X.

Udeležba je brezplačna, a se je potrebno prijaviti.
Prijava in dodatne informacije na matjaz@owca.info

1 komentar

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

Kontact v MacOS X

Kontact v MacOS X

KDE - Kontact je upravnik osebnih informacij (Personal Information Manager) za namizno okolje KDE, ki bo luč sveta uradno ugledal ob izidu KDE 3.2, torej čez približno mesec dni. Program združuje orodje za delo z elektronsko pošto, koledar, upravljalnik naslovov, beležko, bralnik novic in orodje za povezavo s pametnimi telefoni. Druga različica, ki naj bi izšla 3 ali 4 mesece za prvo, pa bo ponujala tudi rešitev za skupinsko delo.

Pred kratkim je Kontact začel obratovati tudi na operacijskem sistemu MacOS X. Podvig je uspel projektu KDE on Darwin, ki želi programe za KDE prilagoditi za delovanje v MacOS X.

Kdo ve, morda pa bo Kontact kmalu igral pomembno vlogo v Applovem sistemu, tako kot jo že zdaj igra Konqueror, pardon, Safari.

11 komentarjev

Rekall odprt

Slashdot - Vsi, ki nekoliko bolj intimno poznate Microsoftov Access, se strinjate, da gre za izjemno priročno orodje, s katerim lahko na preprost način in brez velikih naporov upravljamo podatkovne zbirke. V Linuxu je dolgo trajalo žalostno obdobje pomanjkanja takega orodja, a je podjetje theKompany izdelalo zamenjavo za Access, ki sliši na ime Rekall in je na voljo tudi za Windows in MacOS X. Kljub temu pa izdelek ni množično razširjen, ker je plačljiv, kar je seveda dokaj netipično za Linux. Na srečo pa smo dočakali prijetno presenečenje, saj je theKompany odprl Rekall in ga zdaj izdaja pod licenco GPL. Torej, če potrebujete Access v Linuxu ali pa njegov brazplačen približek za Windows in MacOS X, veselo na domačo stran nove skupnosti razvijalcev!

5 komentarjev