»

Facebook dosegel eno milijardo aktivnih uporabnikov

Na Slo-Techu smo za kratek čas testirali lajke (dvostopenjske seveda), a vam niso bili posebej všeč.

vir: The Verge
The Verge - Danes zjutraj je Facebook dosegel magično mejo ene milijarde aktivnih uporabnikov, torej takih, ki se v spletišče prijavijo vsaj enkrat na mesec. Odštevanje teče že od 30 julija, ko jih je ob objavi zadnjih četrtletnih rezultatov bilo 955 milijonov.

Ob tem so postregli s nekaj statističnimi podatki (caveat: .docx): ta milijarda je dosedaj sproducirala 140 milijard medsebojnih prijateljstev (friend connections), lajkala za debel bilijon raznoraznih stvari zunaj in znotraj Facebooka, naložila 265 milijard fotk (in jih 46 milijard kasneje izbrisalo, po novem tudi trajno), objavila 17 milijard z lokacijo opremljenih postov (4sq in latitude sta fouš), ter preposlušala za več kot dvesto tisoč let glasbe (62 milijonov...

41 komentarjev

Na spletu gre največ časa za Facebook

vir: ZDNet
ZDNet - Analitiki v podjetju Nielsen so raziskali brskalne navade uporabnikov interneta in ugotovili, da ti daleč največ časa preživijo na Facebooku. Raziskava sicer zajema le ZDA, a ni pričakovati, da bi bile številke v drugih razvitih državah pomembno drugačne.

Maja letos so Američani na Facebooku zapravili 53,5 milijarde minut, kar pomeni približno 12 minut na uporabnika na dan (Facebook ima v ZDA po Nielsnovi metodologiji 140 milijonov uporabnikov). Na drugem mestu je Yahoo s 17,2 milijarde minut, sledijo pa Google (12,5), AOL (11,4), MSN/Bing (9,5) in YouTube (9,1).

Najbolj priljubljena spletna aktivnost je torej obiskovanje socialnih omrežij, kjer Američani zapravijo 23...

13 komentarjev

Google prvo podjetje z več kot milijardo obiskovalcev na mesec

Slashdot - Zadnje statistike podjetja ComCast za mesec maj kažejo, da je Googlu uspelo zbrati več kot 1 milijardo unikatnih obiskovalcev na mesec. S tem naj bi postali prvo podjetje s to lovoriko, najbližji zasledovalec pa je Microsoft z vsemi svojimi spletnimi mesti (~900 mio. na mesec), Facebook in Yahoo pa se oba gibljeta blizu 700 mio. unikatnih uporabnikov na mesec.

Google je povedal, da je največ obiskov iz Indije in Južnoafriške republike, najmanj pa jih (pričakovano) beležijo iz Severne Koreje in Kitajske.



Nasprotno pa naj bi Facebookovi uporabniki na strani preživeli malo več časa - skupaj tako kar 250 milijard minut na mesec (to je skoraj 6 ur na uporabnika na mesec, oz. 12 minut na dan). Microsoft je drugi z 204 milijardami, Google pa šele tretji z okroglimi 200 mrd.

...

6 komentarjev

Office 365 v javni beti

vir: CNet
CNet - Lani predstavljena storitev Microsoft Office 365, ki ponuja spletno verzijo pisarniškega paketa, je dovolj napredovala, da je od danes dostopna kot javna beta. Na voljo je v 38 državah in 17 jezikih, med katerimi pa Slovenije in slovenščine še ni. Končna uradna verzija bo izšla še letos.

Z Office 365 je mogoče ustvarjati dokumente, pisati elektronska sporočila, pripravljati predstavitve, urejati preglednice, spletne strani, sodelovati v IM-pomenkih itn. Microsoft garantira 99,9-odstotno dosegljivost, kar pomeni dobrih osem ur nedosegljivosti letno.

Office 365 ob na voljo v dveh komercialnih različicah. Majhna in srednja podjetja bo stal 6 dolarjev na mesec na uporabnika (za Office Web Aps, Exchange in SharePoint), medtem ko bodo velika podjetja plačevala od 10 do 27...

2 komentarja

Comcast ponuja 16 dolarjev za poltretje leto blokiranja torrentov

Slashdot - Spomnimo, da je leta 2007 ameriški ponudnik dostopa do interneta Comcast blokiral promet prek protokola torrent, kar je takrat Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) obsodila in zahtevala prenehanje blokiranja. Comcast je najprej zanikal dejanje, nato priznal rezanje pasovne širine za nekatere aplikacije ob največji obremenitvi omrežja. Šele Inštitut Maxa Plancka za programske sisteme v Nemčiji je dokazal, da je bilo blokiranje v veljavi neprekinjeno. Čeprav je prizivno sodišče aprila letos odločilo, da FCC nima pristojnosti od Comcasta terjati nevtralnosti interneta, proti Comcastu še vedno teče skupinska tožba, ki jo je vložil Jon Hart iz Kalifornije. Comcast sedaj ponuja poravnavo, kjer bi vsakemu prizadetemu uporabniku, ki bi pod kaznijo krivega pričanja izjavil, da je bila njegova internetna aktivnost v skladu z zakoni, vrnili 16 dolarjev. Comcast dodaja, da ponujeni znesek ne pomeni priznanja kakršnega koli napačnega ravnanja podjetja.

Robb Topolski uporabnikom svetuje,...

1 komentar

Chrome pridobival, Firefox in IE izgubljala

ComputerWorld - Prvi marčevski dnevi so čas, da si pogledamo statistiko uporabe brskalnikov za februar. Ponovno je največji zmagovalec Googlov Chrome, ki svoj tržni delež povečal za osem odstotkov na 5,61 odstotka, s čimer trdno drži tretje mesto. Drugi je Firefox, ki pa je že tretjič zapored izgubljal. Z odstotkom manj uporabnikov kot mesec poprej so s 24,23-odstotnim tržnim deležem še vedno drugi. Podobno izgubo je utrpel vodilni Internet Explorer, katerega vse različice uporablja 61,58 odstotka uporabnikov. Priljubljenost Opere in Safarija se ni bistveno spremenila.

Internet Explorer 6 ima še vedno visok delež, saj domuje na 19,8 odstotka v internet povezanih računalnikov. Strani se trudijo temu narediti konec. YouTube je napovedal, da bodo 13. marca nehali podpirati ta antični brskalnik. V četrtek pa bo...

67 komentarjev

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

Milijonska mobilizacija

New Scientist - Jumbo plakat v Bangaloru, v Indiji nosi pomenljiv napis: "800 milijonov ljudi". To je število Indijcev, za katere mobilni operater Airtel meni, da jih lahko pridobi. Upoštevajoč, da je številka dvajsetkrat manjša od vseh dejanskih lastnikov prenosnih telefonov v Indiji, se zdi to bahanje nesmiselno. Kljub vsemu pa je sporočilo nedvoumno - Indija se povezuje kot še nikoli, posledice pa so lahko dramatične.

Reliance Infocom ( komunikacijski del največje indijske industrijske skupine Reliance) je od leta 1999 položil 80.000 kilometrov optičnih vlaken za povezavo med baznimi postajami brezžičnega omrežja, ki je na voljo v 1100 krajih in mestih. Družba zatrjuje, da bo do leta 2005 uspela pokriti še 5000 krajev in 400.000 vasi. Decembra 2004 je Reliance postal prvi operater v Indiji, ki mu je uspelo pridobiti 10 milijonov naročnikov.

Čeprav se ob takšnih številkah operaterji kar slinijo, je konkurenca velika, medkrajevni klici (upoštevajte velikost Indije) pa med najcenejšimi na svetu...

17 komentarjev