»

Madžarska umaknila davek na internet

Protesti v Budimpešti v torek, 28. 10. 2014

vir: The New York Times
Reuters - Madžarski premier Viktor Orbán je danes sporočil, da vlada umika predlog zakona o davku na količino prenesenih podatkov prek interneta. V intervjuju za nacionalni radio Kossuth je povedal, da bodo prihodnje leto organizirali javno posvetovanje o davkih in internetu, kjer bodo poizkusili najti nove rešitve.

Minuli teden je madžarska vlada pri predstavitvi predloga proračuna za prihodnje leto napovedala uvedbo davka na količino prenesenih podatkov prek interneta v višini 150 forintov (pol evra) na gigabajt. Kasneje so dodali še zgornjo mejo, ki bi bila postavljena pri 700 forintih mesečno za fizične osebe in 5000 forintov mesečno za podjetja. Napoved je naletela na ogorčene odzive uporabnikov interneta, ki so v nedeljo

29 komentarjev

V Evropi in Južni Ameriki aretiranih 25 domnevnih pripadnikov Anonymousa

Boston - Interpol je objavil, da so včeraj izvedli zaključno fazo operacije Unmask, s katero so v več evropskih in južnoameriških mestih izvedli več kot 40 hišnih preiskav, zasegli okrog 250 kosov računalniške opreme in aretirali 25 posameznikov, ki so osumljeni sodelovanja v spletnih skupini Anonymous.

Operacija Unmask se je pričela sredi meseca, ko so koordinirani internetni napadi iz Argentine, Čila, Kolumbije in Španije ohromili spletne strani več vladnih služb in podjetij v omenjenih državah. Lokalna policija (Interpol namreč nima pristojnosti, ampak zgolj koordinira operacije) je pridržala štiri osumljence v Španiji, deset v Argentini, šest v Čilu in pet v Kolumbiji. Aretirani so stari med 17 in 40 leti.

Čilske oblasti so na novinarski...

120 komentarjev

Anonymous vdrl v internetno enoto italijanske policije

Med objavljenimi dokumenti so tudi slike notranjosti in celo skupinska slika zaposlenih.

vir: BBC
BBC - Zloglasna hekerska skupina Anonymous, ki je na zadnje napadla NATO, je objavila, da so vdrli v italijanski CNAIPIC (Centro Nazionale Anticrimine Informatico per la Protezione delle Infrastrutture Critiche, Nacionalni center za zaščito kritične infrastrukture pred internetnim kriminalom) in pridobili osem gigabajtov občutljivih podatkov. Najprej so dosežek objavili na Twitterju, kasneje pa so na Pastebin objavili še manifest o konkretnem dogodku in povezave do nekaj predoglednih arhivov odtujenih podatkov. Za zdaj so objavili nekaj slik oddelka, sliko zaposlenih z osebnimi podatki in nekaj manj pomembnih dokumentov italijanskega ministrstva za zunanje zadeve ter ruske dokumente.

Dejali so, da so poleg tega dobili tudi...

27 komentarjev

Italijanska policija razbila italijansko celico Anonymousa

TechEye - Italijanska policija je sporočila, da so danes zgodaj zjutraj aretirali tri domnevne člane hekerske skupine Anonymous, med njimi je bil eden mladoleten. Izvedli so 32 hišnih preiskav, eno s pomočjo švicarske policije tudi v kantonu Ticino, in aretirali trojico vodilnih.

Identificirali so 36 oseb, ki jih tako ali drugače sumijo sodelovanja s skupino Anonymous. Petnajst so jih tudi ovadili. Osumljenci so stari med 15 in 28 leti, kar pet je mladoletnih. Italijanska policija je dejala, da je med pridržanimi tudi domnevni vodja italijanske sekcije Anonymousa, 26-letni v Švici živeči Italijan z vzdevkom Frey. Več informacij bo predvidoma znanih jutri.

43 komentarjev

Turčija aretirala 32 pripadnikov Anonymousa

Majski protesti zoper internetno cenzuro v Ankari

vir: ITworld.com
ITworld.com - Španskemu zgledu je sledila Turčija, ki je po poročanju tamkajšnje državne tiskovne agencije aretirala 32 ljudi, ki so domnevno povezani s hekersko skupino Anonymous. Omenjena skupina je prejšnji teden napadla strani turškega premierja, parlamenta in Agencije za nadzor telekomunikacij. Napadi so bili pričakovani, zato so povzročili minimalno škode, je povedala Agencija. Napadi so vzpodbudili turško policijo, da je izvedla preiskave v 12 mestih Turčiji in pridržala 32 domnevnih članov Anonymousa.

Anonymous je namreč napade napovedal že v petek. Na svojem blogu so zapisali, da bodo v protestu zoper cenzuro, ki jo bo Turčija uvedla 22. avgusta z zagonom internetnega filta, napadli strani turške vlade. Zaskrbljenost nad...

14 komentarjev

Aretirana trojica voditeljev španske sekcije Anonymousa

Sophos - Španska policija je včeraj objavila, da so na španskih tleh aretirali trojico Špancev, ki so domnevno vodje španske sekcije mednarodne hekerske skupine Anonymous. Skupina je zaslovela zatem, ko so začeli javno napadati strani podjetij in vlad, za katere so menili, da ovirajo Wikileaks. Anonymous sicer z Wikileaksom ni povezan, ga pa podpira.

Aretirani so stari med 30 in 32 leti, pridržani pa so bili v Almeríi, Alicanteju in Barceloni. Brigada de Investigación Tecnológica, ki je od oktobra lani vodila preiskavo, je zbrala več kot dva milijona vrstic zapisov pogovorov osumljencev prek interneta, iz katerih je razvidno, da so načrtovali in koordinirali napade na španske banke, Viso...

26 komentarjev

PlayStation Network še vedno nedostopen, kriv je vdor v sistem

vir: engadget
engadget - PlayStation Network in Qriocity, igričarska ter glasbena storitev Sonyja, sta od spleta odrezana ter za uporabnike tako nedosegljiva že od pretekle srede, torej več kot tri dni. V uradni izjavi so pri Sonyju zdaj povedali, da je za nedosegljivost kriv vdor v sistem, a ta sam po sebi ni bil kriv za nedostopnost. Sistema so pri Sonyju izključili sami, saj želijo preprečiti še večje težave. Krivci za napad so še neznani, saj te informacije Sony ni delil z javnostjo (ni jasno, če sploh poznajo krivce), kakor tudi ni nobena od spletnih skupnosti oz. hekerskih skupin prevzela odgovornosti. Mnogi s prstom sicer kažejo na Anonymous, skupino hekerjev, ki je podoben napad že izvedla v začetku meseca.

Do nadaljnjega bosta PlayStation Network in Qriocity nedosegljiva, saj...

39 komentarjev

Policija odkriva identitete članov skupine Anonymous

Yahoo News - Skupina Anonymous, ki je napadala strani različnih podjetij in institucij, ki so bila negativno nastrojena do WikiLeaksa, ni več tako anonimna, poroča Financial Times. Pomembni člani v organizaciji so namreč na spletu na različnih koncih pustili drobce podatkov, ki jih bodo bržkone izdali. Član z vzdevkom Owen živi v New Jerseyju in naj bi ga že intenzivno preiskovali. Drugi član, ki se predstavlja kot Q, in še nekaj somišljenikov, živi v Kaliforniji, ostali člani pa v Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstraliji in na Nizozemskem. Skupina šteje več sto članov, a jih je le 30 redno...

18 komentarjev

V Veliki Britaniji peterica aretirana zaradi e-napadov v podporo Wikileaksu

vir: BBC
BBC - Britanska policija je danes aretirala pet ljudi, ki so osumljeni sodelovanja v internetnih napadih na spletne strani (DoS attack) v podporo Wikileaksu, ki jih je koordinirala skupina Anonymous. Sredi decembra so na Nizozemskem priprli 16-letnega mladeniča, ki je bil prav tako povezan z istimi napadi.

Današnje hišne preiskave in aretacije v grofijah West Midlands, Northhamptonshire, Hertfordshire, Surrey in Večji London je policija izvedla ob sedmi uri zjutraj po lokalnem času na podlagi zakona Computer Misuse Act. Dva izmed aretiranih sta mladoletna (15- in 16-letnik), medtem ko so ostali trije stari 19, 20 in 26 let. Če bodo obtoženi in spoznani za krive, jim grozijo kazni do 10 let...

12 komentarjev

Koordiniran napad DoS na Zimbabve

Sophos - Podporniki Wikileaks, ki vse od začetka gonje proti Julianu Assangeu bijejo spletno bitko proti organizacijam in državam, ki so po njihovem mnenju na poti Wikileaksu, so napadli strani zimbabvejske vlade. Povod za napad je bila tožba žene zimbabvejskega diktatorskega predsednika Roberta Mugabeja proti časniku, ki je navajal depeše o nezakonitem trgovanju z diamanti. Grace Mugabe v tožbi zahteva 15 milijonov dolarjev odškodnine.

Skupina Anonymous je zato napadla strani zimbabvejske vlade in Mugabejeve stranke. Nekatere so zgolj onesposobili s koordiniranimi DoS-napadi, v druge so vdrli in jih spremenili. Vlada je to poizkušala prikriti tako, da je na strani objavila obvestilo o nedosegljivosti zaradi vzdrževalnih del. Anonymous je na svojih straneh zapisal, da se borijo proti režimu v Zimbabveju, ker ta ne podpira neodvisnosti...

18 komentarjev

Anonimneži napadajo telefakse podjetij

Letak, ki poziva k pošiljanju faksov

vir: Slashdot
Slashdot - Anonimneži spleta, aktivistična skupina z imenom Anonymous, so v povezavi z blokiranjem WikiLeaks izvajali napade DDoS na obilico svetovno pomembnih podjetij, večinoma tistih, ki so sama na nek način blokirala WikiLeaks. Sem spadajo Amazon (sami napad zanikajo, kriva naj bi bila njihova strojna oprema), MasterCard in Visa (plačilni promet sicer ni bil oviran), PayPal ter PostFinance, švicarsko banko, ki je blokirala bančni račun WikiLeaksa. Po DDoS napadih vstopnih spletnih strani omenjenih podjetij so svojo pozornost usmerili na drug del njihovega obratovanja, njihove telefakse.

V misiji,...

27 komentarjev