»

Skype beta prispel v brskalnike

Ars Technica - Microsoft je izpolnil lansko obljubo in pokazal delujočo verzijo Skypa, ki deluje v brskalnikih in ne potrebuje lokalnega odjemalca. Brskalniška verzija je za zdaj v beta stadiju, kar pojasnjuje občasno hroščatost, ter je omejena na ZDA in Veliko Britanijo. V druge države prihaja kmalu, zagotavljajo.

Končna verzija bo uporabljala API-knjižnice za ORTC (Object Real-Time Communications), ki ga kot standard želita uveljaviti Microsoft, Google s še nekaterimi partnerji. ORTC še ni dokončan ali standardiziran, podpira pa ga le Microsoftov prihajajoč brskalnik Edge (Spartan). Zato Skype v brskalniku trenutno uporablja vtičnike in razširitve, kar nekoliko izniči namen brskalniške inačice, a gre za prve verzije. Za zdaj podpira Internet Explorer,...

20 komentarjev

Skype podpira skupinske videoklice tudi v brezplačni verziji

Microsoft - Microsoft je v Skype pripeljal dobrodošlo novost, ki je bila doslej na voljo le v plačljivi verziji. Odslej bodo tudi v brezplačni možnost skupinskih videoklicev, ki so bili doslej omejeni le na dve osebi. S tem se Microsoft postavlja ob bok Googlu, ki s svojo storitvijo Hangout to že dlje časa podpira.

Trenutno je brezplačno skupinsko video klicanje mogoče na platformah Windows, Xbox One in Mac, v prihodnosti pa bo tudi na vseh ostalih, kjer teče Skype. Sedaj lahko v skupinskem klicu sodeluje do 10 oseb, kar bi moralo zadostovati za večino ljudi.

Spomnimo, da je od leta 2011 za možnost Premium, ki je omogočala skupinske videoklice, Skype zaračunaval devet dolarjev mesečno ali pet dolarjev za en dan. Paketi, ki vsebujejo tudi to možnost, ki je odslej...

8 komentarjev

Spet težave z omrežjem Skype

ComputerWorld - Če ste se poizkusili prijaviti v omrežje Skype, ste bili danes razočarani. Omrežje je že cel dan nedosegljivo. Skypovi inženirji pravijo, da napako že odpravljajo, ni pa znano, kdaj bo omrežje spet delujoče.

Spomnimo, da se je Skypovo omrežje spektakularno razsulo konec decembra, ko je napaka v novi verziji odjemalca Skype povzročila kaskadno odpoved omrežja, tako da so povezljivost izgubili tudi uporabnikih drugih verzij. Naslednje težave so sledile pred dvema tednoma, ko je bilo prav tako potrebno izdati novo verzijo odjemalca. Takrat je bilo prizadetih manj uporabnikov kot decembra, so pa zlobni jeziki takoj povezali težave z Microsoftovim prevzemom, pa čeprav se ta sploh še ni začel in sta podjetji za zdaj še ločeni.

Skype pravi, da so težavo že locirali in začeli odpravljati, tako da bi...

29 komentarjev

Vzvratni inženiring Skypovega protokola

Slashdot - Raziskovalec Efim Bushmanov je včeraj na svojem blogu objavil, da je z vzvratnim inženiringom razvozlal protokol za Skype. Njegovo delo se nanaša na verzije Skype 1.x, 3.x in 4.x, ki so že relativno stare verzije Skypa. Kodo je objavil tudi na svoji strani, z njo pa želi v končni fazi spisati odprtokodnega odjemalca za Skype.

Povedati je treba, da gre za pohvalen dosežek, ki pa kaj dosti ne bo spremenil. Gre namreč za stare verzije Skypa, ki jih lahko novi lastnik Microsoft kadarkoli onesposobi. Tudi če bi razvozlal novo verzijo, bi Microsoft lahko enostavno izdal manjši popravek in...

9 komentarjev

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

The New York Times - Kot smo pisali, je Microsoft najavil prevzem Skypa, ki je vmes postal tudi že uradno dejstvo. Svoje morajo sicer povedati še varuhi konkurence, a pričakujemo lahko, da bo prevzem uspel. Kdo bi ob tem zaslužil, kaj to pomeni za Microsoft, kaj za konkurenco so le nekatera izmed vprašanj.

Microsoft je obljubil, da bodo še vedno izdelovali odjemalce za Skype za druge platforme. Potemtakem se ni bati, da bi Skype nenadoma postal zaklenjen na Windows, bodo pa sčasoma podprli še Xbox, Kinect in druge Microsoftove naprave ter uvedli sinhronizacijo z Lyncom, Outlookom in Xbox Livom. Prav tako bo Skype dobil več reklam, saj bo Microsoft izkoristil tudi oglaševalski potencial...

44 komentarjev

Facebook in Google se potegujeta za Skype?

Reuters - Viri blizu podjetij Facebook in Google po poročanju Reutersa potrjujejo, da naj bi se velikana ločeno dogovarjala s Skypom za njegov prevzem. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg naj bi se na sestankih v Skypu pogovarjal o prevzemu, hkrati pa naj bi podjetje iskalo partnerja v Luksemburgu za skupni prevzem Skypa. Tudi Google naj bi imel iste nakane, saj naj bi se dogovarjal še z nekaj podjetji o skupnem nakupu Skypa.

Koliko bi bil tovrsten dogovor vreden, je za zdaj še ugibanje, viri pa pravijo, da okoli tri do štiri milijarde dolarjev. Kaj zdaj vse to pomeni za situacijo okoli Skypa in ali gre le za namerno mešanje megle, ki bi podžgalo vrednost podjetja, je težko reči. Skype je namreč napovedal, da bodo letos...

27 komentarjev

Skype bo uvedel videokonference

The New York Times - Ker večina izmed 145 milijonov uporabnikov Skypa uporablja zgolj brezplačno možnost spletnega klicanja z računalnika na računalnik, Skype išče nove storitve, ki bi jih ponudil in zaračunal. Ena izmed njih bodo tudi videokonference med več kot dvema človekoma, ki jih bodo ponudili v sodelovanju s podjetjem Citrix.

Citrix že ima tehnologijo GoToMeeting, ki ponuja točno in Skype jo bo s pridom uporabil. Novost bo na voljo v paketu za podjetja Skype for Business. Uporabniki se bodo lahko v konferenco vključili prek Skypa ali pa prek navadnega telefonskega omrežja (v tem primeru seveda ne bodo imeli slike). Ime in cena nove storitve še nista znana.

Skype upa, da bo na ta način pritegnil večje število poslovnih uporabnikov....

10 komentarjev

Enodnevni razpad Skypovega omrežja

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po dobrih dveh letih je Skypovo omrežje včeraj spet razpadlo, tako da milijoni uporabnikov niso mogli uporabljati storitev Skypa. Kaj točno se je zgodilo, še ni povsem jasno, čeprav je Skype že pripravil izjavo za javnost. Uradni razlog za težave v omrežju in nedosegljivost je hrošč v eni verziji programa, ki je povzročil nedosegljivost mnogo supervozlišč (supernode). Ta služijo kot kazala pri iskanju uporabnikov Skypa, zato omrežje brez njih ne more delovati....

12 komentarjev

Razbit Skypov protokol za VoIP

vir: CNet
CNet - Kot na svojem blogu poroča Charlie Paglee, naj bi neko kitajsko podjetje uspelo razvozlati Skyptov protokol za VoIP s pomočjo reverznega inženiringa. V dokaz je Paglee objavil tudi zaslonski posnetek kitajskega programa, ki je trenutno še v razvojni fazi.



O dogodku poročajo tudi drugje. Paglee je za CNet povedal, da so posledice tega razbitja za Skype in eBay, ki je Skype pred kratkim kupil, lahko uničujoče. eBay namreč namerava s svojim produktom služiti tudi s prikazovanjem oglasov, poleg tega pa Skype odjemalec uporabnikov računalnik lahko spremeni v tim. super node preko katerega se pretaka promet drugih uporabnikov. Ker super vozlišča porabljajo veliko...

50 komentarjev