»

Google ukinil pogled shranjenih kopij strani v svojem iskalniku

Slo-Tech - Dolgo vrsto let je Google med iskalnimi zadetki ponujal zelo uporabno možnost ogleda starejše verzije strani, kot jo je med brskanjem videl Google, torej neposredno njene kopije na Googlovih strežnikih. Funkcija Cache je bila dostopna na več mestih, v daljni preteklosti neposredno ob izpisanih zadetkih, potem je bila korak dlje (potreben je bil klik na podrobnosti), ves čas pa je deloval tudi direktni dostop (pripis cached: v iskalno polje). Vsega tega je sedaj konec.

Google je potrdil, da so funkcijo upokojili. Da izginja, smo lahko opazovali že zadnje mesece, ko je bila vedno manj dostopna. Že leta 2021 je Google dejal, da gre za staro funkcijo, ki se praktično ne vzdržuje več. Google se je odločil, da je trenutno ne bo zamenjal z ničimer. Morda bo v prihodnosti namesto nje na voljo povezava do Internet Archiva, a o tem le govorijo, obljubiti pa tega ne morejo.

Danny Sullivan iz Googla razloge za umik zanimivo pojasnjuje. Dejal je, da je bil Cached namenjen obisku strani, ko je...

6 komentarjev

Google razširil mehko cenzuro piratskih pojmov

Opazen upad iskanj po ključni besedi bittorrent po januarju

TorrentFreak - Google je januarja začel izvajati tako imenovano mehko cenzuro piratskih ključnih besed, ko so iz predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (AutoComplete) in letečega predogleda zadetkov (Instant Search) odstranili izpeljanke besed torrent, nekaterih odjemalcev za ta protokol in imena spletnih storitev, kjer je mogoče gostiti datoteke (RapidShare, Megaupload). Čeprav dejanski zadetki pri iskanju niso bili nikakor spremenjeni ali cenzurirani, je imel filter opazen učinek. Število iskanj po ključni besedi bittorrent in sorodnih se je izrazito zmanjšalo. Prenagljeno bi bilo trditi, da se je zaradi tega zmanjšala tudi stopnja piratstva, saj kdor ve, kaj išče, to tudi najde, a rezultati so vsekakor opazni.

Google se je zato odločil, da mehko filtriranje piratskih ključnih besed še...

40 komentarjev

Zaščita pred pretvarjanjem na Google+ slaba

Slo-Tech - Googlovo socialno omrežje Google+ ima možnost prijave profilov z lažnimi podatki (fake profile) in prijave profilov, v katerih se lastnik predstavlja za koga drugega (impersonation). Soustanovitelj Firefoxa in zaposleni v Facebooku Blake Ross je raziskal, ali je možno ti funkciji zlorabiti. Izkazalo se je, da z lahkoto.

Ross je ustvaril nov profil z enakim imenom in priimkom, v katerem ni bilo nobenih drugih osebnih podatkov ali fotografij. Šlo je pač še za nekega drugega Blaka Rossa, saj ime in priimek nista preveč redka. Potem je s svojim pravim profilom prijavil prvi profil kot profil z lažnimi podatki, pri čemer so mu pomagali še nekateri prijatelji, ki so storili isto. Zgodilo se ni nič.

Pričakovano, saj profil z enakim imenom in nobenimi osebnimi...

5 komentarjev

Google razširil storitev +1 na vse spletne strani

Google - Google je marca začel uvajati storitev +1, ki se je pokazala kot majhen gumb z napisom +1 v Googlovih iskalnih rezultatih. Kdor je bil prijavljen s svojim profilom in je iskal v angleškem vmesniku, je lahko kliknil +1 pri relevantnih in koristnih zadetkih, Google pa je zbrane odzive uporabil za serviranje vsebin vašim prijateljem pri iskanju. Odslej je funkcija +1 še bolj obče prisotna, saj jo lahko administratorji vgradijo kar na svojo stran.

Z Googlove strani lahko snamejo kos kode, ki jim na stran pripne Googlov +1. Za zdaj se je Google povezal z nekaj velikimi stranmi, kot so TechCrunch, Bloomberg, Reuters in podobne, sčasoma pa lahko pričakujemo poplavo teh gumbkov po celem spletu. Strani, ki so dobile veliko klikov +1, bodo...

12 komentarjev

Nizozemski študent zbral 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov Googla

The Register - Nizozemski podiplomski študent Matthijs R. Koot piše doktorsko nalogo s področja zasebnosti na internetu in v okviru tega projekta je preiskal javno dostopne Googlove profile. Odkril je, da je 40 odstotkov profilov javnih, ki so poleg tega še shranjeni na strežnikih v tako prikladni obliki, da je zlahka pridobil 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov in nekatere druge osebne podatke (poklic, delodajalca, izobrazba, kraj prebivališča in povezave do profilov na drugih socialnih straneh).

Na Googlovi strani je namreč imeniška datoteka profiles-sitemap.xml, ki imenuje povezave do profilov uporabnikov. Sodeč po podatkih v...

13 komentarjev

Google omogoča blokiranje domen v iskalnih rezultatih

Google - Da si lahko zadetke pri iskanju čim bolj prilagodimo, je Google uvedel novo možnost njihove personalizacije. Omogočil je blokiranje domen, tako da se njihove strani v prihodnosti ne bodo pojavljale med zadetki.

Možnost se prikaže, če kliknemo na poljubni zadetek in se potem vrnemo nazaj na Googlovo iskanje z gumbom Nazaj. V tem primeru se ob zadetku pojavi napis Blokiraj zadetke s te domene. Ob izbiri te možnosti se pri nadaljnjih iskanjih, če smo seveda prijavljeni s svojim Googlovim računom, strani s te domene ne prikazujejo. In da ne pozabimo, kaj nam Google skriva, vsakokrat ko bi morala biti neka stran prikazana, Google na dnu strani izpiše obvestilo o skritih zadetkih. Seznam blokiranih domen je mogoče urejati v nastavitvah profila. Nova funkcija je za zdaj podprta v angleški verziji Googla za uporabnike...

8 komentarjev

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Google - Prihodnost spleta je (tudi) v socialnih omrežij in iskalniki, ki želijo obdržati svoj primat, morajo nasloviti to spremembo. Obstojijo specializirani iskalniki v ta namen, kot je recimo včeraj predstavljen Greplin, svoj kos pogače pa si reže tudi Google. Že poldrugo leto ponujajo storitev Google Social Search, ki ob prijavi z Googlovim računom omogoča povezavo s svojim profilom na LinkedIn ali Twitterju in iskanje po prispevkih prijatelje na teh straneh. Ti se pojavijo na dnu strani z iskanjem in še to le, če smo svoj profil povezali z Googlovim računom, kar je razlog za nizko priljubljenost te storitve. Google bo te možnosti razširil.

Prispevki prijateljev na Twitterju, YouTube, Flickerju in blogih bodo odslej avtomatično razvrščeni v...

5 komentarjev

Kdo pomaga Googlu ocenjevati strani

Izsek iz priročnika za urjenje

vir: Digital Daily
Digital Daily - Nekaj let je imel Google na svojih straneh zapisano, da je položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja avtomatično določen z računalniškimi algoritmi, ki za izračun njene relevantnosti upoštevajo tisoče dejavnikov. Maja 2007 se je zapis spremenil v položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja je močno odvisen od računalniških algoritmov. Čemu ta semantična sprememba?

V zanimivem intervjuju s Scottom Huffmanom na Digital Dailyju lahko preberete, kako na tisoče ljudi po celem svetu sodeluje pri ocenjevanju relevantnosti zadetkov. Google ima tako imenovane ocenjevalce (raters) razporejene po vsem...

4 komentarji