»

BlockFi prva žrtev implozije FTX

Sam Bankman-Fried

Reuters - Implozija FTX-a je povzročila kaskadno reakcijo v ekosistemu kriptovalut, saj so bila FTX-u izpostavljena številna podjetja. Med njimi najdemo tudi velikane, kot so Binance, Nicehash, Coinbase in druge. Prva žrtev je očitno BlockFi, ki je zaradi težav z likvidnostjo že zamrznil izplačila strankam. Sporočili so, da so močno izpostavljeni FTX-u in povezanim družbam.

BlockFi je julija podpisal sporazum s FTX, po katerem naj bi mu slednji zagotavljal likvidnostna sredstva v obliki 400-milijonskega revolving kredita. Ker so FTX, FTX.US in Alameda vložili zahtevek za začetek prisilne poravnave, je sedaj v težavah tudi BlockFi. Zavrnili so govorice, da imajo večino sredstev pri FTX, a so priznali veliko izpostavljenost. Od strank zato pričakujejo razumevanje, medtem ko urejajo situacijo, prosili pa so jih tudi, da na BlockFi ne nalagajo novega denarja. Zatrjujejo, da imajo še dovolj sredstev, da prevetrijo več možnosti in se odločijo za najboljšo. Ali to drži, bomo videli kmalu.

Medtem...

29 komentarjev

Poceni kitajski pametni telefoni imajo prednaloženo nesnago

Softpedia - V G Data, kjer analizirajo zlonamerno programsko opremo (malware) za Android in pripravljajo orodja za preprečitev okužb in odstranitve, so preverili več najpopularnejših poceni pametnih telefonov kitajskih proizvajalcev. Ugotovili so, da jih ima veliko malware nameščen že v trenutku, ko pridejo iz trgovine.

Zlonamernih programov in virusov za Android kar mrgoli, kar dokazujejo tudi podatki G Data. Najbolj zaskrbljujoč je trend, saj so leta 2011 odkrili slabih štiri tisoč novih vzorcev, leto pozneje 200.000 tisoč, potem 1,1 milijona in lani poldrugi milijon. Letos so v prvih šestih mesecih že pri številki milijon, torej bo verjetno spet padel rekord. Samo junija so...

35 komentarjev

Mobilni operater O2 dva tedna delil telefonske številke vsem spletnim stranem, ki so jih uporabniki obiskovali

Guardian - Angleški mobilni operater O2 je danes odpravil tehnično napako, zaradi katere je zadnja dva tedna, v primeru da so uporabniki brskali prek mobilnega omrežja, v zaglavju pošiljal informacijo o telefonski številki aparata, s katerega je uporabnik brskal, kar vsem spletnim stranem. Kot zaenkrat izgleda ni šlo za namerno dejanje, ampak za tehnično napako.

Za posredovanje informacije o telefonski številki obstaja tudi legalen namen: operaterjevi poslovni partnerji, ki ponujajo dodatne storitve v obliki npr. plačljivih melodij zvonenja, vsebin za odrasle, ipd. morajo namreč vedeti kateri telefonski številki morajo poslati SMS z zvonenjem in komu gre izdati račun za opravljene storitve. Tehnično je to (vsaj v primeru O2) izvedeno prek dodanega zapisa "x-up-calling-line-id" v zaglavju v HTTP zahtevku, ki se ob dostopu do partnerskih strani prek operaterjevega omrežja doda samodejno.

Pri posodobitvi 10. januarja pa je prišlo do neželenega stranskega učinka, da se je ta informacija...

1 komentar

Varnostne težave z Android in Chrome Web Store aplikacijami

Število mobilnih groženj se je v zadnjih dveh letih močno povečalo

Heise - Minuli teden je Kaspersky v svojem četrtletnem Malware reportu zapisal, da je Android kot platforma "vse bolj podoben MS Windows, kar se varnosti tiče". Levji delež naprav nima nameščene zadnje različice operacijskega sistema in je s tem izpostavljen številnim, tudi precej starim in dobro dokumentiranim, varnostnim pomanjkljivostim. Po Googlovih uradnih podatkih je takih kar 95% droidov; na dveh tretjinah teče Android 2.2 Froyo, na tretjini 2.1 Eclair, 5% pa jih še vedno poganja platformo 1.x. Glavni razlog za zaostanek so proizvajalci pametnih telefonov, ki nanje tlačijo prilagojene različice operacijskega sistema, potem pa so zelo počasni pri prenašanju prilagoditev na nove različice.
...

4 komentarji

Na Android Marketu po novem tudi elektronske knjige

TechCrunch - Namenske aplikacije, kot sta Amazonov Kindle in Barnes&Noblov Nook, po novem za Android ne bodo več nujne, saj bo elektronske knjige mogoče kupovati kar iz Android Marketa. Postopek nakupa je enak postopku nakupa oz. namestitve aplikacije, kupljena knjiga pa se po prenosu pojavi v aplikaciji Books. To funkcionalnost je sprva prinesel Xoom oz. Android 3.0, v kratkem po izidu Xooma pa je Google možnost kupovanja knjig razširil še na spletno različico Android Marketa, v kateri je mogoče po aplikacijah (in knjigah) brskati kar z osebnega računalnika in brez posredovanja nameščati aplikacije na mobilni telefon oz. tablični računalnik. Zbirka je dosegljiva na naslovu https://market.android.com/books/, sama...

3 komentarji

Brskalnik v Android 2.3 še vedno ranljiv

Tudi Nexus S ni varen

vir: Slashdot
Slashdot - Že lansko jesen je Thomas Cannon odkril varnostno luknjo v Androidovem brskalniku, ki je zlobnežem kar prek odprte spletne strani omogočala pregled vsebine datotek, shranjenih na pomnilniški kartici SD v napravi s tem operacijskim sistemom, poleg nekaterih datotek na samem pomnilniku telefona. Varnostna luknja je bila enaka skozi vse različice, a jo je Google pred izidom Gingerbreada še uspel zakrpati. Vseeno lastniki Samsungovega Nexus S-a, zaenkrat edine naprave z Gingerbreadom, ne morejo spati mirno. Xuxian Jiang, profesor na univerzi v Severni Karolini, je namreč odkril na moč podobno luknjo v Androidu, ki pa še ni zakrpana v...

0 komentarjev

Moj Nook Color je lahko tudi Kindle

CNet - Kmalu po izidu barvnega bralnika e-knjig Nook Color, ki ga poganja Android, se je začel proces razstavljanja ali pa vdiranja, če hočete, v sistem, s čimer bi dobili možnost na njem poganjati prilagojeno distribucijo Androida in več aplikacij. Uspelo je in na Blog Kindle so že objavili detajlna navodila, kako pridobiti administratorski (root) dostop do naprave.

Postopek ni zapleten, saj je...

21 komentarjev

Trojanec za Android

Lastniki mobilnikov z Androidom pozor! Preverite svoje naročnine na SMS klube

vir: TG Daily
TG Daily - Popularne platforme in operacijski sistemi se vedno spopadajo z zlonamerno kodo oz. vsaj večino nje. Lep primer tukaj so operacijski sistemi Windows, za katere je nesnage neprimerno več, kot za konkurenčna, a mnogo manj razširjena OS X in Linux. V tem primeru se je sicer pogosto govorilo, da so sistemi Windows najbolj luknjasti in hroščati, a je nedavna raziskava pokazala, da ta naslov pravzaprav pripada OS X-u.

V ZDA se na področju mobilnih platform najhitreje širi Android, a njegovo širjenje ni zanemarljivo tudi drugod po svetu, kjer še vedno kraljuje Nokia. Posledično se seveda veča še baza uporabnikov, ki platformo naredi bolj mamljivo za...

6 komentarjev

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev