»

Tajvanski proizvajalci podpirajo IEEE-jevo zamisel o enotnih napajalnikih

DigiTimes - Tajvanski proizvajalci prenosnih računalnikov so se zavzeli za uvedbo enotnih napajalnikov za prenosnike, poročajo na DigiTimes. Zatem ko je IEEE nedavno sestavil posebno ekipo v prav ta namen, so svojo podporo naznanili še Acer, Asus, Quanda, Compal, Wistron, Pegatron in Inventec. Proces je še v začetni fazi, tako da bo do prvih konkretnih idej in izvedbe preteklo še veliko vode.

IEEE želi s tem ublažiti problem e-odpadkov, saj bo s proizvodnjo enega modela za vse prenosnike dosti manj odvečnih napajalnikov. Glavni nasprotniki bodo bržkone prav proizvajalci napajalnikov, ki se jim bodo dobički in prodaja v primeru uspeha iniciative zmanjšali.

23 komentarjev

Wal-mart prenosniki

Slashdot - Na spletu so se pojavile govorice, da nameravajo v Wal-martu -- ameriški verigi splošnih trgovin -- kmalu ponuditi poleg lastnih poceni PC računalnikov tudi prenosnike. V ta namen so se povezali s tajvanskim proizvajalcem prenosnih računalnikov Arima Computers. Kaj več poleg okvirne začetne cene 750 ameriških dolarjev za najcenejši 15" model ni znano. Prav tako se še ne ve, ali bodo računala kupcem na voljo tudi v njihovih trgovinah ali samo preko spleta.

Vendar -- zakaj je ta novička tako pomembna za nas? Prihod novega igralca, za katerega sta značilna agresivnost in nizke cene, pomeni svež veter na tem področju računalništva. Trenutni proizvajalci, kot so Dell, HP in Toshiba, se bodo morali spoprijeti z novo konkurenco, kar pa ima glede na sedanje izkušnje največkrat za posledico nižje cene in boljše izdelke.

Se lahko počasi nadejamo Mercator računalnikov? [>:D]

27 komentarjev

Predogled NV17M

Amdmb.com - Nvidia zadnje čase kar uspešno osvaja trg grafičnih kartic, vendar pa ji pot do popolne dominacije onemogoča ATI s svojimi odličnimi Radeoni 2, ki se lahko brez težav postavijo po robu procesorjem GeForce3. Prav tako je Nvidia naletela na prepreko v obliki ATI-ja na "mobilnem" delu računalniškega tržišča, zato so Nvidiini inženirji precej hitro ugotovili, da s samo hitrejšimi procesorji tu ne bodo uspeli. Uspeli bodo samo z rešitvami, ki ponujajo dovolj ugodnosti tako za proizvajalce kot tudi kupce. Nadmočna rešitev za trg prenosnikov pa naj bi bil čip NV17M. Le ta ne bo samo hitrejši kot predhodnik GeForce 2 GO, ampak bo ponujal še kar nekaj dobrot. Prva bo 0.15 mikronska tehnologija izdelave, ki bo močno vplivala na porabo procesorja. K večji varčnosti NV17M pa bo pripomogla še tehnologija PowerMizer, ki je podobna Intelovemu SpeedStepu in AMD-jevemu PowerNOW!. Nvidia bo v čip vključila tudi podporo Anti-Aliasingu, ki bi v prenosnikih še kako pomemben. To bodo dobrote, ki bodo...

1 komentar

CompaQ zapušča Tajvanske proizvajalce prenosnikov

The inquirer - Veliko "proizvajalcev" prenosnih računalnikov, le-te naročijo pri Tajvanskih proizvajalcih. Eden izmed teh "proizvajalcev" laptopv je tudi CompaQ, ki se je pred kratkim odločil, da bo zaradi prestrukturiranja podjetja zapusti dva od štirih Tajvanskih proizvajalcev prenosnikov. CompaQ-ove prenosnike so do nedavnega izdelovala 4 podjetja - Quanta, Mitac, Arima in Inventec. Mitac je že izpadel iz "igre", kdo pa je drugi nesrečnež pa se še ne ve. Ali bo CompaQ-ova odločitev vplivala na trg prenosnikov še ni znano, zagotovo pa bo vplivala (oz. je že vplivala) na njegove delnice .

5 komentarjev

Zakaj je CompaQ prodal Alpho?

The inquirer - Na The Inquirer so se dokopali do nekaj skopih podatkov, ki govorijo o tem, zakaj je CompaQ prodal Alpho. CompaQ je izjavil, da je Alpho prodal predvsem zato, ker se je soočil s precej hudo konkurenco. Če bi se CompaQ lotil prilagajanja na ta del trga (zmogljivi procesorji) in bi mu spodletelo, potem bi utrpel kar precejšnjo škodo. Mogoče je tudi, da je CompaQ preprosto izgubil živce in vse skupaj prepustil tistim, ki se na te stvari razumejo. Skratka, bomo videli, kaj bo Intelu uspelo narediti iz tega nekdaj precej čislanega procesorja.

3 komentarji

Nersrečni Pentium 3

The inquirer - Zadnje čase so novi Tualatini kar lepo poživili trg in dogajanje na računalniški sceni. Vendar izgleda, da zo za Intela ni bilo dovolj. Po poročanju The Inquirerja bodo Pentiumi 3 umaknjeni še predčasno, nadomestili pa naj bi jih Pentiumi 4 in Celeroni. Kar se tiče avgustovske izdaje najnovejšega 0.13 mikronskega Tualatina, je možno, da bo le-ta namenjen samo ozkemu krogu potrošnikov (CompaQ, Dell, ...). Inquirer še navaja, da naj bi desktop Pentiumi 3 v roku enega (ali raje dveh) mesecev postali na trgu precej redki. Več tukaj.

0 komentarjev

Apple kupuje PowerPC oddelek od Motorole

The Register - Izgleda, da nas to leto čaka še en velik nakup. Po prodaji CompaQ-ove Alphe Intelu, so se za nekja podobnega odločili tudi pri Applu. Apple je bil dolgotrajni partner Motorole, saj mu je le-ta dobavljala PowerPC procesorje, sedaj pa so se možje pri Applu odločili, da bodo sami poskrbeli za razvoj procesorjev. Apple bo nekje v naslednjem letu odkupil Motorolin PowerPC oddelek za približno 500 milijonov $. Roko na srce, PowerPC procesorji so bili včasih odlična alternativa Intelovim Pentiumom 3 in AMD-jevim Athlonom, potem pa jih je povozil čas. Medtem ko si najmočnejši Applov računalnik lasti 733 Mhz PowerPC procesor, Intel in AMD že naskakujeta mejo 2 Ghz (!). Čeprav se Apple in Motorola sklicujeta, da ni vse v frekvenci procesorja, procesorja še vedno ne moreta konkurirati Intelovim in AMD-jevim zverinam. Prav zato je Applova dolžnost, da v prihodnje malce približa svoje PowerPC procesorje konkurenci. Več podrobnosti in prihodnje Applove načrte si lahko ogledate tukaj....

5 komentarjev

Compaq izumlja...

vir: CNet
CNet - Marsikdo si ne more privoščiti luksuza nakupa dveh računalnikov, enega za domačo uporabo in enega prenosnika. Pa tudi tisti, ki prenosnike posedujejo si marsikdaj želijo, da bi lahko uporabljali kar svoj domači računalnik. No, mogoče bo Compaq kmalu predstavil nekaj za vse: računalnike, ki bodo opravljali tako vlogo prenosnikov, kot domačih računalnikov. Na prvi pogled gre za tipičen prenosnik...

9 komentarjev