»

10 milijonski "Supervizor" Steva Balmerja bo nadziral Trumpovo trošenje

TheNextWeb - Kako ameriška vlada letno zapravi približno 5.400 milijard dolarjev ameriških davkoplačevalcev? To se očitno sprašuje nekdanji prvi mož Microsofta Steve Ballmer, ki je v tajnosti pripravljal projekt, ki bo na razumljiv način razkril denarne tokove iz državnih neder v zasebne žepe. In vice versa. Projekt, v katerega je Ballmer investiral več kot 10 milijonov lastnega denarja, se imenuje USA Facts. Zaživel naj bi danes ponoči, večino dela pri njegovi izgradnji pa so opravili na univerzi Pensilvanija.

Ameriški spletni faktikon naj bi tako Američanom med drugim razkril:
  • Koliko zaslužijo in kaj pravzaprav dela več kot 24 milijonov državnih uslužbencev v ZDA?
  • Koliko milijonov dolarjev zaradi napačnega parkiranja možje v modrem izvlečejo iz žepov državljanov?
  • Zakaj so ameriške nevladne...

4 komentarji

Delničar pozval Ballmerja k odstopu

Med Ballmerjeve neuspehe mnogi umeščajo Windows Visto, predvajalnik Zune in zadnje Microsoftove mobilne rešitve

vir: Reuters
Reuters - David Einhorn, lastnik vplivnega investicijskega sklada Greenlight Capital (ki, zanimivo, trguje brez rabe finančnega vzvoda) je prvega moža Microsofta, Steva Ballmerja, javno pozval k odstopu. Po Einhornovih besedah naj bi Ballmer z mislimi "obtičal v preteklosti", kar "predstavlja resno oviro za rast podjetja". Z odstopom bi dal možnost komu drugemu in omogočil ponovno rast delnic podjetja.



Trg se je na na poziv odzval pozitivno, z dvigom cene delnice za 0.87 dolarja. Microsoftove delnice sicer zadnjih 10 let, kar je Ballmer za...

65 komentarjev

Apple drugo največje podjetje na svetu

Na grafu gibanja tečaja AAPL je lepo videti internetni balon s preloma tisočletja in zdrs ob začetku zadnje finančne krize.

Slo-Tech - Delnice Appla so dosegle absolutni vrh, saj so se včeraj najvišji posli z njimi sklepali nad ceno 330 dolarjev. Zaključni tečaj po zaprtju borze je znašal 329,57 dolarja, v trgovanju po zaprtju pa se je povzpel prek 331 dolarjev. Te številke pomenijo, da Applova tržna kapitalizacija znaša 300 milijard dolarjev.

To ni malo denarja. Da si bomo to številko lažje predstavljali, poizkusimo takole: tržna kapitalizacija vseh podjetij na ljubljanski borzi znaša približno 30-krat manj od Applove. Apple je tudi že nekaj tednov drugo največje podjetje na svetu (spet merjeno s tržno kapitalizacijo) z majhnim zaostankom za naftnim gigantom Exxonom.

Apple je imel lani resda odlične rezultate, a rast delnice za 50 odstotkov v zadnjih 12 mesecih in 67 odstotkov od rekordne...

33 komentarjev

Googlova ustanovitelja prodajata del podjetja

CNet - Ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin sta objavila načrt, po katerem bosta v naslednjih štirih letih postopoma prodala pet milijonov delnic v podjetju Google v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev, s čimer bosta njun vpliv v podjetju znižala z 59 na 48 odstotkov. Načrt bo trajal štiri leta, da bosta lahko delnice odsvojila brez naglice, ki bi lahko preplašila vlagatelje na borzi.

Googlova lastniška struktura sicer obstoji iz dveh razredov delnic. Delnice razreda A so bile izdane leta 2004 v javni ponudbi (IPO), z njimi se trguje na borzi in imetnikom dovoljujejo en glas na delnico na skupščini delničarjev. Pomembnejše so delnice razreda B, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu. Te so v lasti ustanoviteljev, direktorjev in menedžerjev ter lastnikom dajejo deset glasov na delnico. Brin in Page imata zato v lasti 18 odstotkov delnic podjetja in 59 odstotkov delničarskih glasov.

Zaposleni v ključnih položajih na Googlu sicer trenutno obvladujejo 70,9 odstotka glasov,...

13 komentarjev

Microsoft še vedno pogleduje za Yahoojem

TG Daily - Tale limonda o ljubezni in sovraštvu med Microsoftom in Yahoojem se kar noče končati, za kar pridno skrbijo šefi obeh podjetij, ki vsake toliko časa izustijo primerno udarno izjavo. To pot je očitno na vrsti Microsoft. Njegov šef Steve Ballmer je namreč tedni na konferenci ponovno dvoumno dejal, da bi kupčija med podjetjema pomagala Microsoftu pri gradnji spletnega iskalnika in širitvi baze uporabnikov.

Ali se bo iz tega kaj izcimilo, je vprašljivo, saj je nova Yahoojeva šefinja Carol Bartz zelo zadržana do teh idej. Poleg tega je Ballmer priznal, da je z njo osebno od prevzema funkcije govoril le enkrat, in sicer ko ji je čestital za napredovanje. Spomnimo, da Microsoft intenzivno razvija in testira svoj iskalni sistem Kumo, za katerega bi si verjetno zelo želel Yahoojevo množico uporabnikov. Rezultat na borzi je pričakovan, a ne pretiran, saj so delnice Yahooja včeraj spričo teh govoric porasle za tri odstotke.

6 komentarjev

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft

vir: New York Times
New York Times - Drama, ki se je odvijala okrog možnega Microsoftovega nakupa Yahoo-ja za 44,6 milijarde ameriških dolarjev se je včeraj dokončno zaključila z Microsoftovo umaknitvijo ponudbe, po kateri bi plačal slednji 31 dolarjev za delnico. Pogovori med velikanoma so dokončno propadli po zadnjem sestanku med Steve-om Ballmerjem in Jerry-jem Yang-om, na katerem naj bi Ballmer zvišal svojo ponudbo na 33 dolarjev za delnico, Yang pa naj ne bi bil pripravljen prodati za manj kot 37 dolarjev na delnico oziroma skupno za približno 53,2 milijarde dolarjev.



Vsaj deloma je za propad pogovorov verjetno krivo tudi dejstvo da je Microsoft v tretjem četrtletju zabeležil kar 11 odstoten upad...

40 komentarjev