»

Programski jezik D tudi za Mace

Slashdot - Programski jezik D je razvil Walter Bright, ki se je zgledoval po moči in hitrosti jezika C++ in storilnosti programerjev v Rubyju in Pythonu. Prva stabilna verzija je izšla v začetku leta 2007, zadnja pa pred dobrim tednom. Doslej je so bili prevajalniki namenjeni le Windows in Linux, a ker tudi Maci lahko tečejo na x86, je avtor sedaj jezik prenesel še na platformo Macintosh. Vse skupaj je izvajal na MacMiniju, ki ga je naročil za božič. Kako je vse skupaj potekalo, na kaj je moral biti pozoren in kako mu je naposled uspelo, je popisal na svoji strani.

13 komentarjev

Sporazum Suna in Microsofta

Slashdot - Sun Microsystems in Microsoft sta velika rivala industrije programske opreme, zato niti ni pretirano presenetljivo, da sta se s tožbami napadala celih deset let. A očitno se je to neslavno početje končalo, saj sta podjetji dosegli sporazum, v katerem prekinjata spore iz preteklosti. Ti so bili večinoma posledica nespoštovanja patentnih pravic, največkrat s strani Microsofta, ki bo Sunu plačal 2 milijardi USD odškodnine. Zanimivo je, da je Sun zaradi zmanjševanja stroškov ravno na dan dogovora odpustil 3300 delavcev. Podjetji sicer zagotavljata, da bosta sodelovali pri razvoju sorodnih tehnologij, ki jih razvijata, predvsem pri strežniških rešitvah in seveda v navezi Java - .Net, kar bo še posebej zanimivo. Klik!

In še to: Microsoft obljublja, da bo odslej bolj prijazen do Jave.

9 komentarjev

Microsoftu ne bo potrebno prilagati Jave

The Register - Kljub temu, da je sodnik Microsoftu prepovedal distribucijo lastne 'verzije' Jave in jim odredil prilaganje Sunove, temu ne bo ravno tako.

Ta odredba tako velja le v primeru, ko bi Microsoft želel prilagati Javo -- v takem primeru mora seveda edino pravo, Sunovo. Če pa je sploh ne želijo prilagati, jim to ni potrebno [0:)].

Vprašanje pa je, kolikšne posledice ima lahko takšna Microsoftova odločitev, saj računalnike z omenjenim programjem lahko opremljajo tudi distributerji računalniške opreme, kot sta naprimer HP in Dell, ki sta pomembna podpornika Suna.

20 komentarjev

Microsoft kupuje Macromedio?

Slo-Tech - Na spletu se je začelo šušljati, da naj bi Microsoft kupoval podjetje Macromedia. Le-ta je zanimiva predvsem zaradi grafičnih programov in ponudbe na področju spletnih tehnologij. V ozadju prevzema je Microsoftov vnovični "teroristični" napad na Sun, saj je Macromedia z izdelki MX postala eden ključnih ponudnikov tehnologije J2EE, ki bi jo Billy gotovo rad nadomestil z arhitekturo .NET. Ker pa sta Microsoft in Sun trenutno na sodišču ravno zaradi afere z Javo, se utegne zgoditi, da bo sodišče Microsoftu prekrižalo načrte. Klik!

8 komentarjev

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji

Sun toži Microsoft

Wired News - Sun, podjetje, ki je lastnoročno odgovorno za izum, širši množici znan kot Java, toži Microsoft za kar celo milijardo ameriških dolarjev. Sunu se namreč zdi izjemno nefer, da je Microsoft v operacijskem sistemu Windows XP popolnoma umaknil podporo Sunovi platformi, kar označujejo za skrajno monopolno dejanje. Sun in Microsoft sta že imela podobne spore, in to glede Microsoftove lastne različice Jave, ki pa ni podpirala večino Sunovih zmožnosti. Ja, Microsoft je izgleda zavohal priložnost v hitroprihajajoči lastni platformi .NET, ki se izjemno sumljivo zgleduje po Javi - le da je izjemno izpopolnjena ter izkoreninja napake, ki jih je Sun povzročil čez leta. Vse kaže, da bo Microsoft tudi tukaj zmagovalec... Razen če bo milijardna kazen izrečena. Kot pravijo Stari - Bili živeli pa videli.

1 komentar

Predčasni WinXP

The inquirer - Za tiste, ki ne morejo počakati do 25. oktobra, ko WinXP uradno izidejo, je Microsoft pripravil paket, ki vsebuje Windows XP (za katero različico gre, ne navajajo, gotovo pa je to RC1), ki deluje 180 dni. Paket stane pri Microsoft UK (Velika Britanija) 10 funtov, kako pa je z dostopnostjo OS-a pri nas, pa zaenkrat še ne vem. Še opozorilo: če se boste odločili, da "predogledne" WinXP kupite in se novembra odločite, da boste na svoj sistem namestili polno verzijo, potem boste morali formatirati disk, kajti zaenkrat ni še nikakršnih novic, da Microsoft pripravlja kakšno nadgradnjo.

5 komentarjev

Java, Sun in Microsoft niso najboljši par

The inquirer - Java je kar zanimiv programski jezik, s katerim se da narediti čuda stvari. Vendar se je Microsoft kljub vsesplošni zanimivosti tega programskega jezika odločil, da v svoje težko pričakovanje Windows XP ne bo vgradil podpore javi. Seveda pa to ne pomeni, da jave pod WinXP nikakor ne bomo mogli uporabljati. Da bo java delovala, bomo morali iz interneta potegniti poseben plug in ali pa upati, da Microsoft in Sun skleneta kompromis. Gotovo se bo kdo vprašal, kaj je pripeljalo do te odločitve. Vzrokov za to je veliko, vendar nekaterih gotovo ne bomo nikoli izvedeli. Mogoče se je Microsoft naveličal stalnega tožarjenja s Sun-om glede jave. Kdo ve ...

3 komentarji