»

Nokia izgubila vodjo oddelka za fotoaparate

Senzor z 42 milijoni točk s pripadajočo optiko zasede veliko prostora

vir: The Verge
The Verge - Nedvomno je slikanje in snemanje videa na mobilnikih za Nokio izjemnega pomena, sploh če se vrnemo v nekoliko bolj oddaljeno zgodovino - Nokia N93 je bila zgrajena okrog fotoaparata, ki je bil postavljen v osi preklopa mobilnika (zaslon se je nato zavrtel na še enem tečaju, da je bilo možno videti zaslon med slikanjem oz. snemanjem), tako N93 kot N95 pa sta bila ena izmed prvih mobilnikov, ki sta se ponašala ne le z optičnim zoomom, temveč s sistemom leč, ki jih je dobavil Carl Zeiss. Zgodovina se je nadaljevala, a s prevzemom Windows Phone kot platformo za svoje najboljše izdelke so nekaj...

15 komentarjev

Windows Phone 7.5 Mango nared

engadget - Microsoft je danes izdal naslednjo različico svojega mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7 - različico 7.5 s kodnim imenom Mango. Z njim želijo odpraviti "občutek nedokončanosti", ki so ga platformi spomladi pripisali številni vodilni mediji. Novosti je bojda kar 500, ključne pa povzemamo tukaj.

Kontakte bo mogoče združevati v skupine (Groups). Skupino bo mogoče dodati kot posebno ploščico (live tile) na zaslonu, ji določiti poseben dizajn ter vsem članom skupine poslati e-sporočilo ali sms. Še bolje, zaradi integracije s popularnimi socialnimi omrežji (Facebook, Twitter, LinkedIn) bo mogoče kar na telefonu videti vse njihove posodobitve na omrežjih (funkcija...

65 komentarjev

Windows Phone Mango dokončan, dosegel stadij RTM

CNet - V nasprotju z nekaterimi napovedmi, da naj bi bila naslednja verzija Microsoftovega operacijskega sistema za pametne telefone Windows Phone Mango nared šele prihodnje leto, je Microsoft objavil, da je Mango končan. Microsoft ga je namreč poslal v fazo RTM (release to manufacturing), kar pomeni, da je koda končana in se program ne bo več spreminjal. Sedaj bodo proizvajalci telefonov imeli nekaj časa, da Mango preizkusijo in preverijo združljivost aplikacij (SDK in firmware sicer še nista na voljo), nato pa bo jeseni Mango uradno naprodaj. Prvi telefoni z njim bodo kakopak nokie.

Mango je težko pričakovana nadgradnja Windows Phone, saj prinaša vrsto novosti (CNet jih je naštel 500)....

28 komentarjev

Mango bo debitiral na Nokiah

Kanček Photoshopa za lažjo predstavo.

vir: engadget
engadget - Microsoft je včeraj predstavil prihajajočo posodobitev za svojo mobilno platformo Windows Phone 7, kodno poimenovano Mango. V Appleovski maniri so obljubili več kot 500 novih funkcij in najavili izid za to jesen. Najbolj zanimiva sveža informacija pa se nanaša na Microsoftovo nedavno sklenjeno partnerstvo z Nokio.

Med predstavitvijo so namreč povedali, da bo Mango različica programske opreme, ki se bo kot prva pojavila na Nokiinih telefonih. Razvijalci v Redmondu naj bi že testirali finske mobilnike, pa tudi Nokia je uradno potrdila omenjene izjave. Torej - če si želite Nokie z Windows...

64 komentarjev

Nokiin prehod na Windows Phone ne bo nujno neboleč

Slo-Tech - Pri Nokii so objavili nekatera tveganja, za katera menijo, da so popolnoma realna možnost pri prehodu s Symbiana na Microsoftov Windows Phone 7. Nedvomno je najava o zamenjavi zmanjšala zanimanje v Symbianovo platformo, kar je povsem logično, a se težave skrivajo še drugje. Po mnenju predstavnikov iz Espooja bi lahko prehod trajal predolgo, da bi Nokia še vedno ostala pomemben tekmec na področju mobilnih telefonov. Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bila možnost prilagajanja operacijskega sistema lastnim potrebam neuresničena oz. vsaj nepomembna prednost pred ostalimi izdelovalci mobilnikov z Windows Phone 7.

Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bile pričakovane možnosti za prihodke...

6 komentarjev

Mango oz. Windows Phone 7.5 morda prihaja šele prihodnje leto

vir: engadget
engadget - Po besedah Engadgeta je Paul Thurrott izredno zaupljiv človek, ko je govora o napovedih izidov in lastnosti prihajajočih Microsoftovih izdelkov, na spletni strani Windows IT Pro pa se je oglasil s kar dvema novicama. Prva je, da bo težko pričakovani prvi (resnejši) popravek za Windows Phone 7 izšel že ta teden, s seboj pa bo kot pričakovano prinesel pohitritve v nalaganju aplikacij ter možnost kopiranja in lepljenja teksta. To nadgradnjo je sicer tudi Steve Ballmer napovedal za zgodnje-marčevski izid, torej prihod v tem tednu niti ni takšno presenečenje.

Pomembnejši je podatek, da bi izdaja s kodnim imenom Mango, neuradno poimenovana tudi Windows Phone 7.5, lahko zamudila letošnji izid in izšla v januarju leta 2012, če...

6 komentarjev

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta

Slo-Tech - Odprto pismo, ki ga je v sredo Adnaan Ahmad iz hamburške Berenberg Bank poslal Microsoftovemu in Nokiinemu izvršnemu direktorju, je sprožilo veliko špekulacij. V pismu namreč Ahmad navaja nekaj možnih rešitev, kako povečati Nokiin upadajoč tržni delež na področju pametnih telefonov. Ključna ukrepa sta Windows Phone 7 in odpuščanje na Finskem.

Nokiin novi izvršni direktor Stephen Elop je bil pred tem zaposlen pri Microsoftu,...

76 komentarjev

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev

Napovedan Windows Phone '7.5'

vir: engadget
engadget - Znano je že, da bo v začetku prihodnjega leta Windows Phone 7 dobil prve popravke, med katerimi bo tudi vgrajena podpora kopiranju besedila. Pri ZDNetu so zdaj razkrili, da lahko avgusta oz. septembra prihodnje leto pričakujemo še eno obsežno nadgradnjo, ki nekako predstavlja različico 7.5 in se bo tako morda celo imenovala. Paket popravkov s kodnim imenom Mango bo tako prinesel vsaj prenovljen brskalnik, ki naj bi dobil podporo HTML5 in Silverlight, ter podporo jezikom z Daljnega Vzhoda.

Avtorica prispevka, Mary-Jo Foley, ugiba še, če ne bo nadgradnja prinesla še boljšo podporo poslovnim uporabnikom, saj je trenutna izdaja Windows Phone 7 usmerjena zelo v potrošniško oz. zabavno industrijo. To so priznali tudi predstavniki Microsofta, ki so že napovedali, da...

34 komentarjev