»

Izšel Ring 1.0

Ring.cx - Ring je aplikacija namenjena distribuirani, anonimni in šifriranimi komunikacijami med uporabniki. Omogoča izmenjavo sporočil, vzpostavljanje video klicev (tudi v HD kvaliteti) ter tudi vzpostavljanje konferenčnih klicev. Omogoča še izmenjavo datotek ter multimedijskih vsebin, na posamezen Ring odjemalec pa lahko priključimo tudi več kamer. V okolju Linux in Windows je mogoče tudi deljenje zaslona.

Vsak uporabnik ima svoj Ring ID, ki je popolnoma anonimiziran, uporabniku pa ob registraciji ni potrebno vpisati nobenih osebnih podatkov. Baza uporabnikov se shranjuje v Ethereum blockchainu. Za vzpostavljanje povezave med uporabniki se uporabljajo distribuirane tabele kontrolnih vsot (DHT - Distributed Hash Tables, Ring uporablja tehnologijo OpenDHT), kar pomeni, da za delovanje Ring omrežja ni potrebna centralizirana infrastruktura. Mimogrede, Ring je deloma tudi akademski projekt in eden izmed ciljev razvijalcev je povezati SIP telefonijo z DHT tehnologijo.

Vsa komunikacija med...

17 komentarjev

OneSwarm, varni bittorrent odjemalec za študente

V zasebnem načinu bo OneSwarm do datotek dostopal čez omrežje prijateljev - posrednikov. Downloader nima informacije, kdo so viri datoteke, slednji pa isto ne vedo, kdo je končni prejemnik. S tem se ustvari mreža skritih posrednikov v stilu TOR-a.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Doktorska študenta Tomas Isdal in Michael Piatek z Univerze v Washingtonu sta predstavila zanimiv bittorrent odjemalec po imenu OneSwarm, ki omogoča hitre p2p prenose z visoko stopnjo anonimizacije in varovanja zasebnosti.

Po zagonu rabi uporabnik najprej vzpostaviti mrežo prijateljev, kar stori z uvozom svojega Google Talk imenika ali skeniranjem lokalnega omrežja. Takoj zatem dobi dostop do distribuiranega seznama datotek, ki jih ponujajo njegovi prijatelji, prijatelji prijateljev in tako naprej. Ko zaprosi za prenos določene...

16 komentarjev

Diaspora pokazala kodo

TechCrunch - Diaspora je nastajajoča konkurenca Facebooku, ki želi uporabnikom ponuditi nekaj več - hitro delovanje, vitko in odprto kodo ter s tem popoln pregled. Za razliko od Facebooka Diaspora nima centralnega strežnika, saj gre za distribuirano socialno omrežje. Uporabniki se tej družabni strani sicer še ne morejo pridružiti, saj bo alfa verzija na plano pokukala šele oktobra, so pa pisci držali besedo in odprli izvorno kodo.

Za zdaj je Diaspora videti še zelo oskubljena, a hkrati tudi zelo pregledna. Ta hip nudi statuse, iskanje prijateljev po internetu, deljenje fotografij, šifriranje in podpisovanje prometa (razen slik) ter upravljanje s prijatelji. Do konca meseca bo Diaspora pridobila še ves potreben lišp, tako da to sploh ni bistveno....

30 komentarjev

Vpliv Hadopija na piratstvo viden, a ne zaželen

Ars Technica - Od letos velja v Franciji kontroverzni zakon, ki ga mediji ljubkovalno kličejo Hadopi in ki strogo sankcionira kršenje avtorskih pravic z nelegalnim prenašanjem datotek s spleta prek sistemov P2P. Francoski raziskovalci so pogledali, kakšne učinke ima zakon po treh mesecih na navade francoskih uporabnikov interneta. Ugotovili so (PDF z rezultati v francoščini), da različne.

Raziskovalci z Univerze v Rennesu so intervjuvali dva tisoč Bretancev o njihovih piratskih navadah. Odkrili so, da je 15 odstotkov uporabnikov nehalo uporabljati omrežja P2P, čeprav še nihče v državi ni dobil nobenega obvestila ali celo kazni v skladu z novim zakonom. Druga plat medalje pa pove, da sta se kar dve...

15 komentarjev

RIAA in MPAA bi radi aretirali vaš tiskalnik

Slo-Tech - Na Univerzi v Washington-u so Tadayoshi Kohno, Michael Piatek in Arvind Krishnamurthy izvedli zanimivo raziskavo o kvaliteti "protipiratskih obvestil", ki jih domnevnim uporabnikom ilegalnih P2P omrežij pošiljajo predstavniki založniške industrije.

V raziskavi so ugotovili da organizacije, ki pošiljajo DMCA obvestila (t.i. takedown notice, ki jih pošiljajo na podlagi zakona Digital Millenium Copyright Act) zelo verjetno...

23 komentarjev

Varnostna analiza anonimizacijskega omrežja Tor

Slo-Tech - Steven J. Murdoch in George Danezis iz University of Cambridge sta pred kratkim objavila članek z naslovom Low-Cost Traffic Analysis of Tor.

Kot pove že naslov, gre za varnostno analizo anonimizacijskega omrežja Tor. Avtorja v članku opisujeta uspešen napad na anonimizacijsko omrežje s pomočjo tehnike analize prometa.

Kot vemo, omrežje Tor deluje tako, da promet uporabnika šifrira in ga naključno preusmerja po omrežju do izstopne točke. S tem naj bi dosegli anonimizacijo uporabnika, saj je sledenje prometa med točkami v Tor omrežju izredno težko izvedljivo. Oziroma - vsaj tako so bili avtorji prepričani do pred kratkim.

Avtorja sta namreč novembra 2004 izvedla eksperiment, v okviru katerega sta ugotovila, da je mogoče uporabnika izslediti do vstopne točke v Tor omrežje. S tem pa se stopnja anonimizacije bistveno zmanjša. Prav tako sta z analizo prometa ugotovila, da je mogoče sicer nepovezane podatkovne poti posameznega uporabnika povezati med seboj.

Tehniko analize prometa...

65 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev