»

Linuxovo jedro 4.5 vnaša podporo za AMD PowerPlay

LKML - Po dveh mesecih valjanja po preizkusnih verzijah je danes izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.5. Prav lahko bi se bilo zgodilo, da bi namesto tega dobili še enega kandidata za izid (rc8), a se je Linus Torvalds odločil, da je koda zrela za stabilno verzijo. Večjih sprememb je manj kot v kakšnih prejšnji verziji, ima pa še cel kup manjših izboljšav in popravkov.

Glavne novosti so podpora za tehnologijo AMD PowerPlay (za zdaj še eksperimentalna), ki skrbi za upravljanje z energijo, izboljšan odprti gonilnik AMDGPU za Radeone ter izboljšano upravljanje s prostim prostorom v...

13 komentarjev

Izšlo jedro Linux 3.3

Android je končno del Linuxa 3.3

Phoronix - Včeraj zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 3.3. Čeprav je podverzija liha, to ne pomeni, da gre za nestabilno verzijo, saj so razlikovanje po sodosti ukinili s preskokom na tretjo verzijo jedra. Poleg tega se v običajne tirnice vrača tudi hitrost razvoja, saj je pred tem Linux 3.2 zaradi vdorov v kernel.org in linux.com precej zamujal. Linux 3.3, ki zamuja le teden dni, pa še to zaradi nenadejane verzije rc-7, sedaj nosi ogromno novosti, med katerimi je glavna gotovo priključitev kode za Android.

Doslej namreč koda za projekt Android, ki poganja večino pametnih telefonov, ni našla svojega mesta v uradnih Linuxovih repozitorijih zaradi nesoglasij med pisci v...

56 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.4.0

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice. Čeprav je Oracle spustil vajeti s sestrskega projekta OpenOffice, se verziji nista poenotili, saj je OpenOffice šel na Apache Software Foundation. Medtem pa razvijalci LibreOffice delajo s polno paro in pred nami je verzija 3.4.0, katere predogledno verzijo smo videli prejšnji teden.

Novosti ostajajo enake kot v predogledni verziji, torej bistveno hitrejši Calc (preglednična aplikacija), ki sedaj bolje uvaža Excelove dokumente. Poleg tega ima Calc izboljšano okno za premik in kopiranje vsebine, podporo za avtomatsko filtriranje listov, izboljšano upravljanje z zunanjimi referencami itn. Writer lepše izrisuje...

29 komentarjev

Mageia Linux 1.0

Mageia je posebna izdaja Mandrake Linuxa, ki jo izdaja skupnost, podobno kot je Fedora Linux na voljo kot prosta izpeljanka RedHat Enterprise Linuxa.

vir: Heise
Heise - Po izidu svežega Ubuntuja 11.04 "Natty" konec aprila in Fedore 15 "Lovelock" konec maja so zdaj še Francozi pristavili svoj lonček. Skupnost, zbrana okoli distribucije Mandriva (ex Mandrake), je včeraj objavila izpeljanko Mageia 1.0.

Delo na projektu poteka od lanskega septembra, ko so zainteresirani posamezniki začeli kopijo (fork) Mandrive, zaradi strahu glede nadaljevanja projekta. V 7 mesecih je ekipa narasla na več kot 100 ljudi v 10 ekipah, zbrali so 12.000€ v donacijah in uspeli pripraviti distribucijo za 2 platformi (32-bitni i586 in 64-bitni x86_64, podora za ARM pa je na poti) in z 14 tisoč paketki.

Ponuja več namizij (KDE SC 4.6.3, GNOME 2.32 in XFCE 4.8.1), pri čemer uporabniki privzeto dobijo KDE, pod pokrovom pa se skriva RPM package manager z...

132 komentarjev

Izšla Fedora 15

Slo-Tech - Linuxova distribucija Fedora je včeraj dosegla 15. stabilno verzijo, ki nosi kodno ime Lovelock. Fedora se že nekaj časa drži polletnega cikla izidov, ki vsak prinese nekaj novosti. To pot so nam pripravili grafični vmesnik GNOME 3, podporo datotečnemu sistemu btrfs, izboljšano poročanje po sistemskih napakah ABRT, izboljšan čarovnik za odpravljanje napak v SELinuxu, izboljšano upravljanje z energijo, LibreOffice, Firefox 4, KDE 4.6, Xfce 4.8 in še vrsto manjših novosti, popravkov in izboljšav. Brezplačen prenos je kot vedno mogoč z domače strani.

18 komentarjev

Izšla Fedora 14

Fedora 14

Slo-Tech - Izšla je nova verzija druge najbolj priljubljene Linuxove distribucije Fedore. Pod kodnim imenom Laughlin poznana Fedora 14 prinaša kar nekaj novosti, med njimi: GNOME 2.32 oziroma KDE 4.5, libjpegturbo (hitrejše procesiranje slik v formatu JPEG), Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environment), ipmiutil, Systemd, boljša orodja za razhroščevanje in vrsto izboljšanih orodij za programiranje. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev