»

Hekerji z napadom na PSN in Xbox Live nekaterim pokvarili božič

Slo-Tech - Od božičnega večera pa do danes sta bili igričarski omrežji PlayStation Network in Xbox Live nedosegljivi. Razlogi niso bili tehnične napake, temveč organiziran napad DDoS nanju, ki ga je izvedla skupina Lizard Squad.

Lizard Squad ni nova hekerskega skupina, saj je že v preteklosti napadala Microsoft in Sony. Minuli teden so vnovič zagrozili z napadom in na božični večer so grožnje tudi uresničil. Datum so izbrali zelo premišljeno, saj so konzole ali igre zanje v zahodnem svetu precej pogosto darilo. Nedelovanje omrežja pomeni, da so bili vsi ti prikrajšani za preizkus nove pridobitve. Sony in Microsoft sta urno priznala težave z omrežjem.

Na Winbeta so se pogovarjali s skupino o motivih za napad. Povedali so, da so želeli opozoriti na pomanjkljivo...

30 komentarjev

DDoS-napad na Sony PSN in prizemljitev letala zaradi potegavščine

Sony - Zgodovina se ironično ponavlja in Sonyjev PlayStation Network (PSN) je bil ponovno tarča hekerskega napada. To pot napadalci niso dobili osebnih podatkov naročnikov, ampak so zgolj prekinili dosegljivost storitve.

Med vikendom je bil Sony PSN žrtev klasičnega koordiniranega DDOS-napada, zaradi česar so bili njegovi strežniki več ur nedosegljivi. Sony je potreboval nekaj ur, da je situacijo uredil, zagotavljajo pa, da napadalci niso pridobili osebnih podatkov naročnikov. Tako ni šlo za vdor, ampak zgolj za napad. Napadalcem je uspelo doseči le, da bo za danes načrtovana posodobitev omrežja na sporedu nekoč kasneje.

Odgovornost za napad je prevzela skupina Lizad Squard, ki je v preteklosti že napadala internetne strani in strežnike, med drugim tudi Xbox Live....

7 komentarjev

Napad na Target ciljal pomnilnik v POS-terminalih

Slo-Tech - Znane postajajo podrobnosti o hekerskem napadu na ameriškega trgovca Target, ki je po dosedanjih informacijah terjal osebne podatke 110 milijonov strank. Oglasil se je predsednik in izvršni direktor Targeta Gregg Steinhafel ter pojasnil nekaj podrobnosti o napadu.

Target je za napad izvedel v nedeljo, 15. decembra lani, in se takoj lotil čiščenja računalniških sistemov, le nekaj dni pozneje pa so obvestili tudi javnost. Napadalci so pred 27. novembrom, ko se je napadal začel, uspeli pridobiti dostop do POS-terminalov in nanje namestiti zlonamerno programsko opremo.

Reuters poroča, da so v tem primeru neznanci uporabili program, ki se imenuje RAM scraper. Gre za način napada, ki se je prvikrat pojavil že daljnega leta 2009, sedaj pa postaja čedalje...

8 komentarjev

NASA: v zadnjem letu dober ducat računalniških vdorov

vir: ZDNet
ZDNet - Ameriška vesoljska agencija NASA je ta teden razkrila, kolikokrat so jo hekerji napadli v preteklem letu in do kam so se pri posameznih napadih uspeli prebiti. Paul Martin je pred Kongresom predstavil poročilo o računalniški varnosti agencije v preteklem letu, iz katerega je razvidno, da so napadi hekerji vsaj 13-krat obrodili sadove in jim omogočili delni ali v nekaterih primerih popolni nadzor sistemov. Prav tako ima NASA težave z izgubljanjem prenosnikov, ki vsebujejo občutljive informacije in ki niso šifrirani.

V letu 2011 je NASA zabeležila 47 resnejših APT-napadov (Advanced Persistent Threat), od katerih je bilo 13 relativno uspešnih. Najresnejši napad je bil novembrski, v katerem so napadalci pridobili popoln nadzor...

9 komentarjev

Internetni napadi Lurid na nekdanje sovjetske republike

Največ kompromitiranih računalnikov je v Rusiji.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - V državah Skupnosti neodvisnih držav (del nekdanje Sovjetske zveze), Vietnamu, Mongoliji, Kitajski in Indiji so odkrili nov malware Lurid, ki je napadel več kot tisoč računalnikov v skupno 61 državah. Napadalci so merili predvsem na diplomatske misije, ministrstva, vesoljske agencije, raziskovalne ustanove in druge strateško pomembne institucije.

Najbolj prizadete države so Rusija, Kazahstan in Ukrajina. Vektor napada je bil Enfal (znan kot Lurid Downloader), ki je poznan že od leta 2006, a ni bil širše dostopen. Že v preteklosti so ga uporabljali za napade na vladne in nevladne organizacije, a naj bi bil novi napad s temi nepovezan. Gre za klasične napade APT (Advanced Persistent Threat), ko zaposlenim v organizaciji...

1 komentar

Že dvajseti napad na Sony letos

CNet - Sezona napadov na Sony je še vedno odprta in v polnem teku, saj smo bili ta vikend priče jubilejnemu 20. napadu na Sonyjevi strani ali njegove podružnice v zadnjih dveh mesecih. To pot sta libanonski heker z vzdevkom Idahc in njegov francoski kolega Auth3ntiq napadla strani Sony Pictures France in bojda odtujila 177.172 elektronskih naslovov uporabnikov.

Od tega sta jih 70 objavila na znani strani Pastebin.com. Tam sta tudi zapisala, da je bil vektor napada preprosto SQL-vrivanje, kar je ena izmed najbolj osnovnih tehnik, zaščita pred njo pa spada v začetne tečaje programiranja. Kljub temu je to pogosto način napada, tudi nekateri predhodni letošnji napadi na Sonyjeve strani so ga uporabili. Celotno preglednico napadov na Sony, ki so se začeli konec aprila...

3 komentarji

Hekerji napadli Sega Pass

BBC - V četrtek zvečer so v japonskem podjetju Sega, ki se ukvarja z razvojem videoiger in konzol zanje, odkrili vdor v sistem Sega Pass. Odtujili so bazo podatkov, v kateri so bili elektronski naslovi, rojstni podatki, imena in šifrirana gesla uporabnikov. Zaradi tega je Sega takoj izključila stran in začela preiskavo incidenta, naslednje jutro pa je uporabnikom poslala elektronska sporočila. V njih so jih obvestili o napadu in jim priporočili, da za vsak primer zamenjajo gesla na drugih stran, če so uporabili ista, medtem ko so jih v Sega Passu že ponastavili. Hujših posledic naj ne bi bilo, saj so bila gesla šifrirana, podatkov o finančnih transakcijah pa Sega ne hrani lastnih strežnikih.

Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena...

2 komentarja

Hekerji napadli Mednarodni denarni sklad

The New York Times - Razvedelo se je, da so hekerji pred nekaj meseci letos uspešno napadli strežnike Mednarodnega denarnega sklada (IMF), a so tam držali jezik za zobmi. Do zgodbe se je prvi dokopal The New York Times. Napad se je zgodil že v mesecih pred težavami Strauss-Kahna, prav tako pa naj ne bi bil povezan s kompromitiranimi žetoni RSA SecurID.

O napadu je IMF svoje zaposlene obvestil v sredo, ko so jim poslali okrožnico z besedami, da so nekateri računalniki kompromitirani, tako da so prek njih dostopali do občutljivih informacij. Že teden dni pred tem (1. junija) so zaposlenim poslali obvestilo, da "osebju strogo nalagamo, da NE ODPIRAJO povezav v elektronskih sporočilih ali videoposnetkov [...]"....

11 komentarjev

Sony domnevno spet napaden

CNet - Medtem ko je Sony ponovno vzpostavil storitev PlayStation Network v ZDA in Evropi po aprilskih napadih, ga hekerji še vedno napadejo z vseh strani. To pot naj bi na strežnike Sony Pictures, Sony Music Belgium in Sony Music Netherlands vdrla skupina Lulzsec (ki je pred kratkim vdrla na PBS in objavila, da je Tupac še živ). Sonyju so pompozno napovedali konec že v sredo, a tovrstnih napovedi ne gre jemati resno. Sedaj dokazujejo, da so vendarle uspeli pridobiti dostop do nekaterih strežnikov in odtujiti nekaj osebnih podatkov. Napad ni povezan s PSN.

Ukradli naj bi milijon uporabniških podatkov, med drugim gesla, elektronske naslove, domače naslove, rojstne podatke in druge podatke, ki so jih uporabniki vnesli ob vpisu v Sonyjevo storitev. Pridobili naj bi tudi...

18 komentarjev

Napadena grška stran Sonyja

Sophos - Zgodba o napadih na Sony postaja že prav bizarna, vodenje statistike pa precej zapleteno opravilo. Začelo se je z napadom na PSN in napadom na SOE ter nadaljevalo z napadoma na So-net in tajske strani Sony, sedaj pa so napadalci uspešno izvedli še napad na grške strani Sony BMG, poroča Sophos.

Uporabili so znano metodo vrivanja SQL, ki sodi med najosnovnejše napadalne metode, zaščita pred njo pa v začetne tečaje gradnje spletnih strani. Napadalci so pridobili bazo podatkov o uporabniki strani sony.gr, med drugim njihova uporabniška imena, prava imena in elektronske naslove, kar so takoj priobčili na stran pastebin.com. Odgovornosti za napad še ni prevzela nobena spletna frakcija, podatke pa je objavil heker z nadimkom b4d_vipera.

24 komentarjev

Saga Sony PSN se nadaljuje

vir: CNet
CNet - Sonyjeva saga z vdorom in nedostopnostjo storitev PSN in SOE se je nadaljevala tudi čez celoten konec tedna, čeprav so bili napovedali vzpostavitev normalnega stanja do konca tedna. To se ni zgodilo.

CNET je konec tedna objavil nepreverjene informacije iz bojda zanesljivih virov, da naj bi se pripravljal še tretji napad na Sony. Napad so neimenovani hekerji načrtovali za konec tedna, prav tako pa naj bi objavili vse podatke, ki bi jih pridobili s Sonyjevih strežnikov. Kdo stoji za temi navedbami in ali gre za iste osebe, ki so izvedle prva napada, ni znano, Anonymous pa Sonyjevim obtožbam navkljub zanika vpletenost.

Informacij o resničnem tretjem napadu ni, je pa Sony požrl besedo in PSN je ostal nedosegljiv tudi konec tedna. Uradna razlaga...

19 komentarjev

Sony zavoljo varnosti primoran izključiti tudi SOE, ukradene nadaljnje številke kreditnih kartic

Fortune League je ena izmed iger za Facebook, ki za delovanje potrebuje SOE.

vir: BBC
BBC - V zanimivem obratu v razvoju sage o vdoru v Sonyjev igralni sistem in začasni ukinitvi PlayStation Networka (PSN) je Sony včeraj ugasnil tudi omrežje Sony Online Entertainment (SOE), koder se igrajo igre MMOG. Čeprav je Sony na začetku zatrjeval, da tečeta PSN in SOE na ločenih podsistemih, je včeraj igralce pričakalo obvestilo, da so pri preiskavi vdora v sistem odkrili težave, zaradi katerih so morali nemudoma prekiniti delovanje storitve.

Nekaj ur pozneje je Sony potrdil, da so bile pri napadu na SOE odtujene številke kreditnih kartic uporabnikov in datumi veljavnosti, ne pa tudi varnostne kode. Teh naj bi bilo 12.700, večinoma pa gre za uporabnike iz Evrope (zlasti Avstrijce, Nemce,...

22 komentarjev

Internetni napadi na Južno Korejo

Korejska policija že preiskuje incident.

BBC - Iz Južne Koreje poročajo o zelo obsežnem internetnem napadu na ključno računalniško infrastrukturo, ki se je odvijal v glavnem ta petek. Napadalci so merili tako na državne uradne strani ministrstev, parlamenta, vojske, predsednika kot tudi strani večjih bank, borze in nekaterih drugih podjetij. Prizadetih je bilo vsaj 29 inštitucij, za nekaj minut pa so morali tudi prekiniti trgovanje na borzi. Podobne napade so doživeli že julija 2009.

V uradni izjavi iz predsedniške palače so sporočili, da je šlo za klasične napade DDoS, ki pa niso povzročili nobene trajne škode. Analitiki predvidevajo, da so napadalci prek omrežij P2P razširili škodljivo programsko opremo, ki jim je omogočila...

0 komentarjev

Uspešen napad na kvantno kriptografijo

Slo-Tech - Novica je sicer že malce starejša, a kljub temu pomembna. 27. decembra 2009 sta namreč Qin Liu in Sebastien Sauge na 26C3 konferenci predstavila nov napad na kvantno kriptografijo

Na predavanju sta predstavila prisluškovalno napravo za sistem kvantne kriptografije, ki izvede tim. intercept-resend napad. Gre za napad, kjer napadalec prestreže foton, nato pa (nov foton) pošlje na cilj komunikacije. Prestrezna naprava izkorišča ranljivost v detektorju fotonov, z napadom pa je mogoče neopazno prestreči celoten šifrirni ključ.

Napad je bil preizkušen na realnem sistemu kvantne kriptografije, ki ga uporabljajo v National University of Singapore in je bil 100% uspešen ter popolnoma nezaznaven. Na voljo so tudi prosojnice in videoposnetek predavanja.

11 komentarjev

Prva sodba v primeru enega večjih naročenih DDoS napadov v ZDA

Wired News - Te dni se je v ZDA zaključil prvi izmed sodnih procesov zaradi naročenega DDoS napada, o katerem smo poročali pred približno enim letom.

Eden izmed hekerjev, pravzaprav gre verjetno za skriptarja (script kiddie), ki so napad izvedli, 20-letni "Krashed", si je tako prislužil 18 mesecev do dve leti v kehi. Pri tem ni odveč poudariti, da je kazen zaradi sodelovanja s preiskovalnimi organi precej nižja, kot bi bila lahko sicer.

Gre za napade, ki jih je Jay Echouafni naročil proti konkurenčnim podjetjem. Echouafni naj bi za napade najel sedaj že bivšega operaterja Foonet-a, podjetja, ki je ponujalo gostovanje strežnikov (hosting), le ta pa naj bi za umazano delo najel tri skriptarje z imeni Rain, sorCe in Emp.

Krashed se je skupini pridružil potem, ko eden izmed napadalcev, Emp, s svojimi 3.000 boti ni uspel "podreti" napadenega strežnika. Krashedu je to z njegovimi 15.000 boti, ki jih je vzpostavil z eno izmed različic Spybot-a, seveda uspelo.

Proti ostalim vpletenim trenutno še...

6 komentarjev