»

Chrome prispel do verzije 50

Slo-Tech - Dobrih pet let je že minilo, odkar je Google prešel k hitremu izdajanju novih verzij svojega brskalnika Chrome, ki se vrstijo na približno šest tednov. Sedaj je pred nami okrogla 50. različica Chroma, ki mimogrede odnaša podporo za Windows XP, Visto in Mac OS X 10.8, ker so že prestari. Podporo za 32-bitne verzije Linuxa je Google ukinil že lanskega decembra. Nova inačica je na voljo za Windows, Linux, Mac OS X, Android in Chrome OS. Uporabniki po novem nepodprtih operacijskih sistemov lahko prestopijo na Firefox ali Opero.

In kaj je novega? Potisna sporočila (Push Notifications) odslej podpirajo tudi dostavo paketov (payloads), kar omogoča sočasno pošiljanje obvestila in vsebine za večjo učinkovitost. Tako bo mogoče obvestila...

9 komentarjev

Mac OS X 10.6 v petek

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

vir: Apple
Apple - Apple je uradno potrdil, da bo izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema Mac OS X ta petek. Novi Mac OS X 10.6 z živalskim imenom Snow Leopard (snežni leopard oz. Uncia uncia) bo uporabnike prejšnje verzije stal 29 dolarjev. In kaj bo novega?

Apple pravi, da se to pot niso osredotočili toliko na novosti kot na piljenje kode sistema. Pravijo, da so predelali kar 90 odstotkov kode. Nov operacijski sistem zasede pol manj prostora kot prejšnja verzija, tako da lahko sprosti do 7 GB prostora na disku - nekaj so pridobili z optimizacijo, nekaj pa s črtanjem podpore za PowerPC. Poleg tega Apple...

210 komentarjev

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Nova ranljivost v Mac OS X

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je mogoče v Mac OS X 10.4 Tiger in Mac OS X 10.5 Leopard z zagonom preprostega AppleScript skripta administratorske privilegije.

Ukaz (dokaz ranljivosti), ki to omogoča je naslednji: osascript -e 'tell app "ARDAgent" to do shell script "whoami"';

Ukaz deluje za navadne uporabnike (razen, če so prijavljeni preko hitrega preklapljanja uporabnikov) in administratorje, potreben pa je fizični dostop do računalnika. Ker gre za izkoriščanje Apple Remote Desktop, so nekateri uporabniki že predlagali odstranitev tega programskega paketa.

Na novico nas je opozoril InExtremis.

18 komentarjev

Leopard ne bo prestavljen

MacRumors.com - Januarja je bilo na sejmu MacWorld Expo najavljeno, da bo Mac OS X 10.5, znan pod kodnim imenom Leopard, izšel to pomlad. Kot je pri Apple-ovih izdelkih v navadi, so se začele nedavno širiti novice, da zaradi nekaterih razlogov (med drugim preveč hroščev v izdajah, posredovanih razvijalcem) prihajajoči operacijski sistem ne bo na voljo v prej določenih časovnih okvirih.

Govorice je, kar je sicer precej nenavadno, prekinil kar sam Apple, eden od njihovih predstavnikov je namreč povedal, da obljube še vedno držijo. Novo muco bomo tako najbrž ugledali še pred poletjem, upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da pomlad tehnično gledano traja do 21 junija, pravijo pri Mac Rumors.

2 komentarja

Mac OS X 10.1

The Register - Ta operacijski sistem, ki je namenjen Apple računalnikom je sicer blazno barvit in na pogled zelo lep, vendar ima tudi svoje muhe. Do nedavnega je bil eden izmed problemov Mac OS-a počasnost, vendar je po nekaterih poročilih tudi ta težava odpravljena. Že nekaj časa krožijo okoli tri Puma nadgradnje, ki star operacijski sistem nadgradijo na Mac OS X verzije 10.1. Od povsod prihajajo poročila, da so marsikateri programi postali bolj poskočni, Quake (gotovo trojka) pa je bil na isti strojni opremi deležen 12 do 26 % več sličic na sekundo (FPS). Applovi lastniki se lahko upravičeno veselijo. Več tukaj.

4 komentarji

Mac-OS X 10.1 septembra

Tecchannel.de - Veliko vas ve, da je Mac OS X lep na izgled ampak zelo počasen. Zato so se pri Applu odločili to spremeniti, in so delali na novi verziji tega operacijskega sistema, Mac OS X 10.1. Njegova izdaja je bila na Macworld Expo v New Yorku napovedana za septembra. Predvsem so delali na bolj preglednih menijih in njihovi boljši funkcionalnosti. Prav tako pa so izboljšali samo hitrost zagona programov. Na demonstraciji se je pokazalo, da se programi, ki so včasih potrebovali več sekund za odprtje, odprejo v trenutku, kar je glede na prejšnjo različico veliko izboljšanje. Odpravili pa so tudi nekaj hroščev in pa dodali še nekaj cvetk. Cena nove verzije programa bo znašala za Update verzijo 50 DEM in za polno verzijo okoli 320 DEM. Test sistema najdete TUKAJ, več informacij o "Macworld Expo" pa si preberite TUKAJ.

0 komentarjev

OS death mach

Slashdot - Na CNETu so opravili primerjavo med Mac OS X in Microsoft Windows 2000 (beseda "death mach" je tukaj povsem na mestu). Skratka v tem testu so obdelali oba operacijska sistema od inštalacije, preko vmesnika, do podpore za internet. Zmagovalec testa: testerji so izbrali Mac OS X. Zakaj, si preberite v testu. Za naše razmere pa je zmagovalec testa Windows 2000 (predvsem zaradi tega, ker pri nas Appli niso ravno množično razširjeni).

3 komentarji