»

ASRock prvi s ploščo za nov standard napajalnikov ATX12VO

Slo-Tech - Hitreje kot smo pričakovali, smo dočakali prvo matično ploščo za končne uporabnike, ko podpira novi napajalniški standard ATX12VO. O njem smo pisali pred poldrugim mesecem, glavna razlika pa je v poenostavitvi napajalnikov in prenosu dela manj pogosto uporabljenih nalog (npr. zagotavljanje drugih linij razen 12 V) na matično ploščo. Dizajn napajalnika je s tem enostavnejši in cenejši, hkrati pa priključuje le še z 10-kontaktnim priključkom in ne več 24-kontaktnim.

Čeprav smo napovedovali, da bodo novi standard najprej uporabljali sestavljeni sistemi, je tu že matična plošča ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR. Uradno je to prva, ki podpira standard 12VO. In res, na njej ni več ogromnega 24-kontaktnega priključka ATX, temveč se napaja le z 12 V, dodatno pa PCIe potrebuje še svoj 12-V priključek. 12-V EPS priključek z 8 kontakti je ostal nedotaknjen. V praksi je ta rešitev uporabna tudi za zelo kompaktna ohišja, kjer je debel 24-žilni kabel preokoren.

Plošča ima tako vezje, ki...

88 komentarjev

ECS prirpavlja trojico matičnih plošč za Llano

ECS A75F-A

Slo-Tech - Ob izidu namiznih procesorjev in matičnih plošč iz AMD-jevega programa Fusion bo kot kaže ECS ponujal tri matične plošče. Vse ti bodo osnovane okrog veznega čipovja AMD Hudson D3 (komercialno ime bo verjetno A75) in seveda okrog podnožja FM1 za procesorje Llano, a se tukaj večina podobnosti konča. Na vrhu ponudbe bo A75F-A v veliksoti standarda ATX iz ECS-ove družine Black Deluxe. Ponaša se s štirimi režami za pomnilnik DDR3, štirimi priključki USB 3.0, petimi priključki SATA 6 Gbps (šesti je zamaskiran v priključek eSATA), polnim asortimentom slikovnih izhodov (HDMI, DVI in VGA), 8-kanalnim zvočnim čipom z digitalnim in optičnim izhodom ter eno samo električno režo PCIe x16 (fizični sta dve, a spodnja najverjetneje...

11 komentarjev

Družini TUF se bodo pridružile plošče za procesorje AMD

Asusova plošča Sabertooth 990FX

vir: Hexus
Hexus - Asus je svojo linijo matičnih plošč TUF (The Ultimate Force) začel z na čipovju Intel P55 osnovano ploščo za podnožje LGA-1156, poimenovano Sabertooth 55i. Ta je izšla že daljnega leta 2009 (takratnega oktobra), čemur je lansko jesen sledil še izid plošče s čipovjem X58 (Sabertooth X58). Nedavno je sledila še osvežena različica prve plošče, namenjene za procesorje Sandy Bridge, na katero so namestili vezno čipovje P67. Rezultat je plošča Sabertooth P67. V kratkem lahko pričakujemo še eno članico te družine, ki bo premierno namenjena procesorjem AMD. Pri Asusu so uporabili dve zelo zanimivi komponenti, vezno čipovje 990FX in podnožje AM3+. S tem bo plošča Sabertooth 990FX...

0 komentarjev

Junij bo za AMD natrpan mesec

Osnova za napovedi

vir: VR - Zone
VR - Zone - Vse kaže, da bo AMD tančico skrivnosti okrog Llana in Bulldozerja v celoti dvignil tekom junija. Pričakujemo lahko nekaj večjih dogodkov, začenši kar s prvim junijem, ko bodo na Computexu tudi uradno predstavili procesorje Llano oz. platformo Fusion s procesorji in veznimi čipovji iz serije A. Skupaj s procesorjem Fusion namenjenimi veznimi čipovji bodo končno predstavili še vezna čipovja iz serije 900, ki bodo namenjena podnožjem AM3 in AM3+. Temu bo že 6 dni kasneje, 7 junija, na E3 v Los Angelesu končno sledila predstavitev serije FX (namiznih procesorjev z arhitekturo Bulldozer), vključno z grafično podobo in vsemi znamkami oz. oznakami, ter predstavitev same platforme AM3+, predvsem novih matičnih plošč.

Že 12. junija naj bi bilo v...

1 komentar

Še več matičnih plošč za LGA-1155

Gigabyte P67A-UD7

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Po prvih slikah plošč Gigabyte-a in Asusa smo dobili še slike trojice plošč MSI-ja ter celotnega nabora matičnih plošč za procesorje Sandy Bridge, ki jih bo na trg v začetku prihodnjega leta splavil Gigabyte. Slednji bo novo barvno shemo uporabil le na petih najdražjih ploščah, P67A-UD7, UD5, UD4, UD3R in UD3P, medtem ko bodo preostale obdržale staro barvno shemo svetlo-modre tiskanine z modrimi in belimi režami. Plošča v novi shemi z modrimi poudarki, ki smo jo že pokazali, je P67A-UD5, medtem ko ima dražja različica UD7 poleg nekaj več napajalnih elementov in dodatne PCIe x16 reže te poudarke v rumeni barvi.

Med ploščami v starem izgledu bodo štiri polne ATX velikosti, P67A-UD3, PH67A-UD3,...

14 komentarjev

Tudi ECS (pisano) s KT400

t - break - Tudi tajvansko podjetje ECS, ki se ukvarja z izdelavo matičnih plošč, je izdalo svojo matično ploščo, ki temelji na KT400 naboru, tajvanskega podjetja VIA - nova Elitka se imenuje L7VTA. Na spletni strani T-Break pa so se potrudili in spisali še vroč test te ECSjeve umetnine.
Vam je všeč barva? Vašim otrokom ali mlajšim bratom oziroma sestram bo sigurno! --alien-w

0 komentarjev

Rezultati

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč so nam izdali svoje prodajne rezultate, ki so jih dosegli v septembru. Po pričakovanju je na prvem mestu še vedno ECS, sledijo pa mu ASUS, Gigabyte, ter ostali manjši proizvajalci. Seznam je sicer malce nepopoln, saj manjka MSI, ki je eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč na svetu, za nekatere druge proizvajalce pa manjkajo nekateri podatki. Še zanimivost: kljub temu, da je Elitegroup še vedno največji proizvajalec po številu prodanih kosov, je ASUS po prihodku na 1 prodano ploščo še vedno nepremagljiv.

0 komentarjev