»

Izmenjava informacij v skupini poslabša točnost ocene

PhysOrg.com - Učinek modrosti množice (wisdom of the crowd) je znan fenomen, ki ga je dokumentiral že Francis Galton leta 1907 v članku Vox Populi v reviji Nature. Poenostavljeno povedano učinek modrosti množice opisuje pregovor Več glav več ve. Izkaže se namreč, da je povprečna ocena množice lahko bolj točna od ocene strokovnjakov. Posledice tega dejstva so daljnosežne, saj na njem slonijo tudi borza in volitve, če omenimo samo dva najpomembnejša družbena konsenza.

Raziskovalci iz Züricha pa so v članku How social influence can undermine the wisdom of crowd effect, ki je bil objavljen v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazali, da lahko ta učinek povsem zbledi ob komuniciranju v skupini. Razporedili so 144 osebkov v dve skupini in jih spraševali za...

13 komentarjev

Študija: potrpljenje je božja mast

Slo-Tech - Med longitudinalnimi študijami otrok je najbolj znana Termanova študija nadarjenih otrok, ki se je začela leta 1921 in poteka še danes. V njo je vključil 1444 najbolj inteligentnih otrok iz Kalifornije, rojenih med leti 1900 in 1925, in jih spremljal skozi celotno življenje. Po smrti Lewisa Termana so njegovo študijo nadaljevali sodelavci, zaključila pa se bo s smrtjo ali izstopom zadnjega sodelujočega.

Čeprav kritiki Termanovi študiji oporekajo objektivnost, saj je aktivno sodeloval v življenju preiskovanih ljudi, je to edina temeljita in večdesetletna študija vpliva nadarjenosti na dosežke v življenju. Terman je odkril, da mit o nedružabnosti in samotarskosti nadpovprečno inteligentnih ne drži. V povprečju so bili nadpovprečno sposobni ljudje tudi v življenju nadpovprečno uspešni. Imeli so dobre službe, bogato družabno življenje, nič več problemov...

35 komentarjev

Imamo tako malo proteinov zaradi gneče?

Ars Technica - Čeprav so ljudje neprimerno bolj zapletena bitja od, recimo, glist, nimajo nič več genov, ki kodirajo za proteine. Bakterije jih imajo nekaj tisoč, število pa potem z naraščajočo razvitostjo organizma zraste do okoli 30 tisoč, kjer nespremenjeno vztraja za praktično vsa kompleksnejša živa bitja. To spoznanje je takoj po uspešnem razvozlanju človeškega genoma najprej pomenilo hud udarec za človeški napuh, kasneje pa je prizadetost zamenjalo vpraševanje, zakaj je to tako.

Znanstvenika v članku Nonspecific binding limits the number of proteins in a cell and shapes their interaction networks, ki je objavljen v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, pojasnjujeta, da se odgovor skriva v preprosti fizični kapaciteti celice....

8 komentarjev

Kiberpipa: Tribes, Gis Cloud, Siddharta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 9.11. ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinih odprtih terminih Marcos Gaser govoril o temeljih Seth Godinove teorije Tribes - teorije organiziranja, trženja in vodenja, potrebne za uspeh v 21. stoletju.

V sredo, 10.10. ob 19h nas bosta Marko Santic in Dino Ravnic, razvijalca iz Zagreba, na Spletnih uricah seznanila s svojim startup sistemom Gis Cloud. Med drugimi bo govora tudi o Open Geospatial Consortiumu. Predavanje bo v angleščini.

V četrtek, 11.11. ob 19h te vabimo na Večer za inovativne in podjetne. Tokrat v naših prostorih gostimo člane skupine Siddharta, kateri nam bodo predstavili podjetništvo z drugega zornega kota.

1 komentar

Microsoft v pričakovanju Windows Phone 7 pokopal iPhone

MSNBC - V Redmondu so skorajšnji izid Windows Phona 7, ki je sedaj dokončan, obeležili na poseben način. Priredili so Windows Phone Pride Parade, kjer so vsi člani skupine, ki je razvijala nov izdelek, sodelovali v najrazličnejših vlogah. Nekateri so bili zombiji, plesali so slavni Thriller Michaela Jacksona, spet drugi so bili pogrebci, ki so na mrtvaškem vozu peljali konkurenčni Applov iPhone.

Seveda sem jim ni zmešalo, pojasnjuje Microsoftov Frank Shaw. Tovrstne zabave so pogoste v IT-branži, saj se skupine, ki so trdo in veliko delale za izid izdelka, nekoliko sprostijo in poveselijo. Zato so v svojo proslavo vključili glasbo, igre, hrano in parado - njen del vidimo na posnetku - do igrišča, kjer se je odvijala glavnina zabave. Mrtvaški...

66 komentarjev

SI-CERT pomagal pri lovu na spletnega kriminalca

Slo-Tech - Od julija 2007 do marca 2008 je sedaj 47-letni Bruce Raisley izvedel več DDoS napadov na spletni časopis Rolling Stone, ki je objavil članek z naslovom 'To Catch a Predator': The New American Witch Hunt for Dangerous Pedophiles. Poleg tega je napadel še tri druge strani, ki so povzele originalni članek.

Razlog? Ni mu bila všeč vsebina objavljenega članka.

Raisley je bil leta 2004 namreč član vigilantske skupine Perverted Justice, katere člani se v on-line klepetalnicah izdajajo za otroke ter se s starejšimi (domnevnimi pedofili) dogovorijo za srečanje. Na srečanju pa odraslo osebo pričakajo člani skupine, jo fotografirajo, fotografije skupaj s posnetkom on-line pogovora objavijo na spletni strani ter domnevnega pedofila prijavijo oblastem.

Raisley je najprej sodeloval pri lovu na pedofile, nato pa je iz skupine izstopil, saj naj bi eden izmed članov skupine pri izdajanju za mladoletnika uporabljal fotografijo njegovega sina. Postal je goreč nasprotnik skupine, zato se je...

10 komentarjev