»

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Protest proti zakonu 18. januarja 2014 v Ankari.

vir: Guardian
Guardian - Turški parlament je potrdil zakon, ki uvaja še strožjo cenzuro in nadzor uporabo interneta, kot je veljalo doslej. Že zakon iz leta 2007 je precej omejeval svobodo izražanja, novi zakon pa so nasprotniki že označili kot orwellovski.

V sredo je namreč spodnji dom turškega parlamenta, v katerem ima Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) vladajočega premierja absolutno večino, potrdil zakon, ki Turčijo približuje Kitajski. Vladno Predsedstvo za telekomunikacije (TIB) ima namreč pooblastila, da zahteva blokado dostopa do strani, za katere oceni, da kršijo zasebnost ali so žaljive. Pod to zelo elastično definicijo pa je mogoče stlačiti marsikaj, kar režimu ni pogodu. Prav tako bo TIB lahko brez sodne odredbe od ponudnikov dostopa do interneta zahteval prometne...

17 komentarjev

EU zaskrbljena nad turško cenzuro interneta

Heise - Evropska unija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi sta izrazili zaskrbljenost zaradi naraščajoče cenzure interneta v Turčiji, ki se ne približuje mednarodnim in evropskih standardom, kot bi se morala zaradi turškega približevanja EU.

Od 22. avgusta dalje si bo moral vsak uporabnik interneta izbrati enega izmed štirih paketov, ki bodo vsi vključevali internetne filtre (družinski, otroški, domači ...). Vsak blokira druge strani, pri čemer kriteriji za vključitev niso znani. Dunja Mijatović, ki je OVSE-jeva predstavnica za svobodo medijev, je dejala, da "želi odredba omejiti svobodo dostopa do želenih informacij in uvesti državno regulacijo internetnih vsebin". Problematično je tudi novo določilo, da se ne sme registrirati...

33 komentarjev

Turčija blokirala Google Blogger

vir: BBC
BBC - Turško sodišče je dovolilo blokado dostopa do Googlove storitve Blogger v celotni državi na podlagi pritožbe podjetja Digiturk. Slednje trži satelitsko televizijo, ki je v Turčiji tudi lastnik pravic za predvajanje tekem turške nogometne Süper Lige. Ker so nekateri posamezniki na blogih pod okriljem Google Bloggerja objavljali povezave do prenosov nogometa na interneta, je Digiturk na sodišču iskal in dosegel prepoved delovanja celotne storitve Blogger.

Čeprav Google omogoča in celo vzpodbuja, da lastnikih pravic, ki so jim kršene, prijavijo posamezne kršitelje, Google pa potem odstrani samo te bloge, turška zakonodaja omogoča pavšalno blokado celotnega Bloggerja. Google je potrdil, da je storitev v Turčiji resnično...

13 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev

OLPC G1G1 prihaja v Evropo

Slashdot - Projekt OLPC (One Laptop Per Child ali po naše En prenosnik na otroka) je prejšnji božič izpeljal akcijo G1G1 (Give 1 Get 1), kjer ste za 399 ameriških dolarjev podarili XO-prenosnik otroku iz razvijajočega se sveta, enega pa ste dobili vi. Žal je ta akcija v letu 2008 bila na voljo le v ZDA ter Kanadi, medtem ko naj bi bil letošnji projekt s pričetkom 17. novembra na voljo tudi v EU, Švici, Rusiji ter Turčiji.

To je vsekakor spodbudna novica za vse ljubitelje gadgetov na stari celini, še posebej pa za ljubitelje odprte kode, kajti otrokom prijazna Sugar platforma temelji Fedori 9 in ne na Windows XP.

33 komentarjev

Kaj si pa po poklicu? Kiberatlet!

Slo-Tech - "Spet se igraš?"
Kolikokrat ste to slišali? [:|]

Pa ste pomislili, da iz tega naredite pravcato kariero, v stilu svetovno znanih igralcev nogometa, košarke ali golfa, ki služijo mastne denarce? Kot kaže, se nam ponujajo konkretne možnosti prav za to!

CPL (Cyberathlete Professional League) je organizacija, ki poskuša dvigniti igračkanje na raven profesionalnega športa. Njeni začetki segajo v leto 1997, letos pa nam ponujajo nekaj novega, velikega -- svetovno turnejo, katere skupni sklad je celih 1.000.000 amerških zelencev (glavni sponzor je Nvidia). Turneja bo potekala po devetih državah (pri nas jih še ne bo, zanekrat [;)]), tekmovanja pa se bodo odvijala vsak mesec (nagradni sklad za posamezno državo je $50.000, prvo mesto pa vam prinese 15 tisočakov). Prva država na sporedu je Turčija (to niti ni tako daleč ...), dogodek pa se prične ta četrtek. Kaj se bo pa igralo porečete? Painkiller ena na ena.

Se vidimo junija v Nemčiji?

116 komentarjev