»

Emulator x86 v JavaScriptu poganja Linux

CNet - Fabrice Bellard je dokazal, da se da v JavaScriptu že praktično vse. Pogon je namreč že tako hiter, da je Bellard napisal emulator procesorja arhitekture x86 (konkretno 486) brez koprocesorja. Poimenoval ga je JavaScript PC Emulator. K sreči odsotnost koprocesorja ni ovira, da na njem ne bi pognal Linuxa, saj Linux zmore sam emulirati koprocesor.

Bellard pravi, da je projekt izvedel za zabavo, ker so novi pogoni JavaScripta že dovolj hitri, da je z njimi moč početi komplicirane stvari. Kodo je napisal, da se je naučil čim več o optimizaciji za JaegerMonkey (ki je Firefoxu 4) in V8 (ki je v Chromu). S tem emulatorjem bi lahko poganjali stare gre za DOS, izvajali teste hitrosti (benchmark) ali kaj podobnega. Najpomembnejša pa je ugotovitev, da je JavaScript dozorel dovolj,...

16 komentarjev

Je mali Bobby Tables odrasel in se preselil na Švedsko?

Vir: Wikipedia.org

vir: Wikipedia
Alice, Bob and Mallory - Na Švedskem so nekaj dni nazaj ravno končali z volitvami. Izid je bil, kot lahko vidite, zelo izenačen, Švedske oblasti pa so kasneje objavile oddane ročno napisane glasove. Med njimi se je znašel tudi:
 R;13;Hallands lãn;80;Halmstad;01;Halmstads vãstra valkrets;0904;Söndrum 4;pwn DROP TABLE VALJ;1 
Kjer je od drugega do zadnjega polja dejanski tekst na obrazcu. Je mogoče, da je mali Bobby Tables končno odrasel in se preselil na Švedsko? Za vse, ki zgodbe ne poznate, Bobby Tables prihaja iz znanega stripa http://xkcd.com/327/. Vse skupaj je verjetno le šala, a vseeno poraja misel kako resna bi bila lahko posledica škodljive SQL kode na volitvah. Nekdo si je dal duška tudi z JavaScriptom:
R;14;Vãstra Götalands...

12 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste lahko izvedeli, kaj zanimivega se je dogajalo na osmem srečanju razvijalcev in ljubiteljev odprte kode FOSDEM'08, ki je prejšnji vikend potekalo v Bruslju.

Na sredinih Spletnih uricah bo govora o Javascript dogodkih (predavanje, ki je bilo zaradi bolezni prestavljeno z 20.2.). V drugem delu predavanja o naprednem JavaScriptu se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za lovljenje osnovnih dogodkov v povezavi z brskalnikom. Izvedeli boste, kako naredimo svoje dogodke, jih lovimo in procesiramo in kdaj nam lahko pridejo prav.

Kot smo na Slo-tech že napovedali, Kiberpipa v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v tem tednu začne s ciklom predavanj o umetni inteligenci, ki bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h. Ta četrtek bo dr. Borut Batagelj govoril o biometričnem sistemu za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov. Vabljeni!

7 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek bomo na Pipinem odprtem terminu (19.2. ob 19h) govorili o odprti kodi v Mac OS X okolju. Apple OS X postaja vedno bolj razširjen in ponosni lastniki novih Mac računalnikov se pogosto sprašujejo kako se primerja z Linux okoljem, kako jim lahko pri delu pomagajo odprtokodne rešitve in ali morajo resnično kupiti vso programsko opremo. Jure Čuhalev nas bo popeljal skozi zgodovinske korenine sistema in filozofijo razvoja za sistem. Predstavljeni bodo tudi priljubljeni odprtokodni programi za platformo. Na sredinih Spletnih uricah (20.2. ob 19h), ki bodo drugi del predavanja o naprednem JavaScriptu, se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za...

6 komentarjev

Vzpostavljanje prikritih omrežij s pomočjo XSS ranljivosti in JavaScripta

Slo-Tech - O XSS ranljivostih s(m)o na Slo-Techu že pisali. A kljub temu, da gre za tim. ranljivost na strani spletnega odjemalca, so posledice zlorabe lahko precej drastične.

Raziskovalec Billy Hoffman, znan tudi pod imenom Acidus, je namreč januarja lani na konferenci Black Hat Federal 2006 predstavil prispevek z naslovom Analysis of Web Application Worms and Viruses. V prispevku je predstavil možnosti napadov s tim. spletnimi virusi, ki izkoriščajo XSS ranljivosti ter AJAX tehnologijo.

V soboto pa bo imel Hoffman predavanje na to temo tudi na Smoocon konferenci v Washingtonu.

Na konferenci bo predstavil možnosti vzpostavitve prikritih omrežij (tim. botnetov) s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Predstavil bo tudi konkreten primer, aplikacijo Jikto, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja.

Orodje Jitko se lahko preko okužene spletne strani namesti na uporabnikov računalnik. Po namestitvi lahko orodje izvaja samodejno skeniranje, oz. iskanje...

22 komentarjev

Spletne urice: Kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom?

Slo-Tech - V sredo, 22. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič predaval, kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom.

Urejanje tabel je nekaj, na kar smo navajeni iz namiznih aplikacij. Ob premiku aplikacij na splet postaja urejanje z JavaScriptom vedno pomembnejše. Kakšne načine urejanja poznamo in kako tako urejanje najlažje implementiramo v naši aplikaciji in preko AJAXa shranimo, nam bo predstavil Marko Mrdjenovič, izkušeni spletni razvijalec ter vodja produkcije pri spletni agenciji Parsek.

6 komentarjev