»

Microsoft se zanima za proizvajalca Minecrafta

The Wall Street Journal - Microsoft je v sklepni fazi pogajanj za nakup švedskega podjetja Mojang, za katero morda še niste slišali. Gotovo pa je vsem poznana igra Minecraft, ki so jo Švedi razvili. Microsoft se pogaja o znesku okrog dveh milijard dolarjev za celotno podjetje.

Mojang je leta 2009 ustanovil Markus Persson s svojim prijateljem Jakobom Porsérjem, po tem ko ga je neuspešno snubil Valve. V podjetju je lahko nadaljeval razvoj igre Minecraft, ki do danes ostaja glavni izdelek podjetja, a ne edini. Kmalu sta pripeljala še Carla Manneha, ki je prevzel funkcijo izvršnega direktorja v podjetu. Mojang se od podobnih podjetij razlikuje v svoji filozofiji, saj se je podjetje otepalo zunanjih investicij - še vedno so omenjena trojica edini...

33 komentarjev

Microsoft končal prevzem Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Slo-Tech - Microsoft je zaključil postopek prevzema podjetja Skype, ki ga je napovedal že maja. Zatem ko so v Bruslju in Washingtonu prižgali zeleno luč za nakup, je bila transakcija včeraj uspešno izvedena. Microsoft je za podjetje odštel 8,5 milijarde dolarjev, Skype pa je sedaj divizija v podjetju Microsoft.

Dosedanji izvršni predsednika Skypa Tony Bates je postal predsednik novoustanovljene enote Microsoft Skype Division. V izjavi za javnost je zapisal, da je sodelovanje z Microsoftom najboljši način za nadaljevanje poslanstva podjetja Skype in uresničitev njihovih ciljev, ki so prenova načina komunikacije med ljudmi. S pohvalami ni skoparil niti Microsoftov šef Steve Ballmer, ki je Skype označil kot fenomenalni izdelek in znamko, ki jo z veseljem uporablja na...

19 komentarjev

V Bruslju zelena luč za Microsoftov prevzem Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Financial Times - Microsoft je maja napovedal, da bodo prevzeli Skype, a prevzem mora pred izvedbo potrditi še nekaj varuhov konkurence in protimonopolnih inštitucij. Zelo pomembno je tudi mnenje EU, s katero je Microsoft že imel pestro zgodovino (gre za znamenit primer o Windows Media Playerju in predlansko pogoditev o izbiri brskalnika v Windows). S prevzemom Skypa pa na Stari celini očitno ne bo težav, saj bo EU prižgala zeleno luč brez pogojev, poroča Financial Times.

Evropski komisar za konkurenco Joaquín Almunia naj bi še ta teden objavil pozitivno mnenje brez pridržkov ali pogojev in nadaljnje preiskave, čeprav konkurenca Microsoftu že očita, da bodo Skype integrirali v Windows in si pridobili neupravičeno prednost. Spomnimo, da je ameriška Zvezna komisija za trgovino...

24 komentarjev

Microsoft se zanima za Yahoo, drugič

Reuters - V zadnjem času se zdi, da ponudbe za prevzem nekoliko raztresenega Yahooja kar dežujejo. Za podjetje naj bi se zanimal AOL, medtem ko je kitajska Alibaba zelo neposredno izrazila svoje želje o prevzemu. Nekoliko presenetljivo pa je, da se v tekmo po neuradnih podatkih vrača tudi Microsoft, ki je leta 2008 neuspešno ponujal 33 dolarjev na delnico oziroma 44,6 milijard dolarjev za Yahoo.

Reuters piše, da bo Microsoft vnovič poizkusil. Poleg njega se za podjetje potegujejo še Providence Equity Partners, Hellman & Friedman, Silver Lake Partners, omenjena Alibaba in AOL ter ruski DST Global, zato bo imel Microsoft hudo konkurenco.

Viri pravijo, da naj bi se Microsoft za prevzem pripravljal z neimenovanim partnerjem, ki ga...

6 komentarjev

IBM s podjetji investira 4,4 milijarde dolarjev v New York

vir: EETimes
EETimes - Proizvajalci čipov so se pod vodstvom IBM-a odločili, da bodo v prihodnjih petih letih investirali 4,4 milijarde dolarjev v obrate zvezni državi New York. Poleg IBM-a pri projektu sodelujejo še Intel, Samsung, GlobalFoundries in TSMC. New York si je vlaganja izboril v konkurenci z ostalimi lokacijami po svetu kot najkonkurenčnejša, je povedal newyorški guverner Andrew M. Cuomo.

Glavnino sredstev bo prispeval IBM, katerega vložek znaša 3,6 milijarde dolarjev. Namenjen bo vlaganjem v razvoj naslednjih generacij računalniških čipov (22 nm in 14 nm) in nadaljuje že 10 milijard dolarjev vlaganj, ki jih je IBM v New York investiral od leta 2000.

Z vlaganji želijo...

8 komentarjev

Ameriški da Microsoftovemu prevzemu Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem podjetja Skype, ki se ukvarja z internetno telefonijo (VoIP). FTC je prevzem uvrstila v kategorijo early termination, kar pomeni, da je bil postopek zaključen že v prvi fazi. Prevzem je bil najavljen 10. maja letos, Microsoft pa mora pred zaključkom pridobiti pozitivno mnenje regulatorjev trga in varuhov konkurence.

Microsoft je za Skype ponudil 8,5 milijarde dolarjev, kar je bila daleč najvišja ponudba. Zanj se je zanimal tudi Google, ki je po neuradnih podatkih dal drugo najvišjo ponudbo s štirimi milijardami dolarjev. Evropska komisija še ni podala svojega mnenja o prevzemu. Če bo to pozitivno, bo Microsoft kmalu postal novi lastnik Skypa.

Skypov dosedanji izvršni...

9 komentarjev

Vzvratni inženiring Skypovega protokola

Slashdot - Raziskovalec Efim Bushmanov je včeraj na svojem blogu objavil, da je z vzvratnim inženiringom razvozlal protokol za Skype. Njegovo delo se nanaša na verzije Skype 1.x, 3.x in 4.x, ki so že relativno stare verzije Skypa. Kodo je objavil tudi na svoji strani, z njo pa želi v končni fazi spisati odprtokodnega odjemalca za Skype.

Povedati je treba, da gre za pohvalen dosežek, ki pa kaj dosti ne bo spremenil. Gre namreč za stare verzije Skypa, ki jih lahko novi lastnik Microsoft kadarkoli onesposobi. Tudi če bi razvozlal novo verzijo, bi Microsoft lahko enostavno izdal manjši popravek in...

9 komentarjev

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

The New York Times - Kot smo pisali, je Microsoft najavil prevzem Skypa, ki je vmes postal tudi že uradno dejstvo. Svoje morajo sicer povedati še varuhi konkurence, a pričakujemo lahko, da bo prevzem uspel. Kdo bi ob tem zaslužil, kaj to pomeni za Microsoft, kaj za konkurenco so le nekatera izmed vprašanj.

Microsoft je obljubil, da bodo še vedno izdelovali odjemalce za Skype za druge platforme. Potemtakem se ni bati, da bi Skype nenadoma postal zaklenjen na Windows, bodo pa sčasoma podprli še Xbox, Kinect in druge Microsoftove naprave ter uvedli sinhronizacijo z Lyncom, Outlookom in Xbox Livom. Prav tako bo Skype dobil več reklam, saj bo Microsoft izkoristil tudi oglaševalski potencial...

44 komentarjev

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

vir: engadget
engadget - Po poročanju analitične družbe Gartner je Microsoft v letu 2010 prodal za 23,85 milijarde dolarjev operacijskih sistemov (tako za namizne računalnike kot strežnike), kar je predstavljalo 78,6 % celotnega prometa z operacijskimi sistemi v preteklem letu, vrednega 30,35 milijarde dolarjev. Microsoft je več kot desetkrat večji od najbližjega konkurenta, ki je IBM s 7,5-odstotnim deležem oz. 2,3 milijardami dohodkov, ki jih lahko pripišejo prodaji operacijskih sistemov. Sledijo še HP (3,7 %, 1,125 milijarde dolarjev prometa), Oracle (2,6 %, 780 milijonov dolarjev prometa), Red Hat (2,0 % oz. 610 milijonov dolarjev prometa) in Apple, ki z 1,7-odstotnim deležem oz. dobre pol milijarde vrednim poslom lani zaključuje prvo peterico.

Prav vsi v...

39 komentarjev

Cisco se zanima za Skype

Slashdot - Skype je prejšnji mesec že napovedal javno ponudbo svojih delnic (IPO), s sicer še nedoločenima datumom in cenovnim razponom, a utegne ta pasti v vodo. Cisco je namreč ponudil pet milijard dolarjev za prevzem Skypa, kar bi seveda prekinilo priprave na IPO. Pet milijard je tudi vrednost, na katero konzorcij okoli Silver Laka ceni svojo investicijo v Skype, tako da je ponudba Cisca povsem resna.

Skype sicer ne posluje bleščeče, saj je v prvem letošnjem polletju ob 406 milijonih dolarjev zbral le 13,2 milijona dolarjev dobička, a prava vrednost Skypa tiči v ogromni uporabniški bazi. Trenutno imajo registriranih 560 milijonov uporabnikov, od katerih pa imajo dohodke le od osmih milijonov, ki uporabljajo Skype za klice na stacionarne telefone. Impresivno število uporabnikov tako zbledi ob dejstvu, da od velike večine ni niti centa. Kako točno namerava Cisco iz Skypa izvleči vloženih pet milijard dolarjev, ni jasno. Tega ni znal niti Ebay, ki je bil nadvse vesel, da so se Skypa uspeli...

14 komentarjev

Skype bo izvedel IPO

CNet - Skype želi zbrati 100 milijonov dolarjev svežega denarja, zato bodo izvedli prvo javno ponudbo svojih delnic (angl. IPO, initial public offering), so včeraj sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u. Po prodaji bo Skype kotiral na Nasdaq Global Marketu. V bankah Goldman Sachs, J. P. Morgan in Morgan Stanley, ki koordinirajo IPO, so sicer dejali, da datum in cenovni razpon še nista določena.

Skype ima za seboj že burno lastniško zgodovino. Leta 2006 ga je od prvotnih avtorjev kupil eBay, ki pa ni točno vedel, kaj bi z njim počel. Preplačane investicije so se znebili lani, ko je 70-odstotni delež za dve milijardi dolarjev kupil konzorcij okoli Silver Laka. S tem je eBay moral biti zadovoljen, saj so ostali 30-odstotni lastniki podjetja, hkrati pa so vknjižili le milijardo dolarjev izgube zaradi slabitve investicije. Podjetje od takrat posluje pozitivno, saj so povečevali število registriranih uporabnikov in po dolgem času zabeležili celo dobiček; Skype je v...

1 komentar

Skype dokončno prodan

X-Bit Labs - V začetku tega meseca se je Ebay sporazumel s prvotnimi avtorji Skypa o prodaji, nato pa so se odločili, da ne bodo tratili časa. Tako so v petek dokončali napovedano prodajo Skypa. Spomnimo, da so ga kupili leta 2005 za 3,1 milijarde dolarjev, kar je bila nazaj pogledano ena najbolj zgrešenih investicij v računalniški branži. Sedaj so za 70 odstotkov Skypa iztržili 1,9 milijarde dolarjev gotovine in menico v vrednosti 125 milijona dolarjev od investicijske skupine Silver Lake, ki je skupaj s partnerji odkupila Skype. Ebay je obdržal 30-odstotni delež v podjetju.

0 komentarjev

Spor o prodaji Skypa razrešen

Heise - Poročali smo že, da se Ebay trudi prodati Skype. Za kupčijo je že našel kupca, pa so mu jo v zadnjih trenutkih zagodli prvotni avtorji programa, ki leta 2005 zvito niso prodali celotnega programa, marveč so del kode "Global Index" za P2P-povezovanje obdržali v lasti. Zaradi tega so vložili tudi tožbo, v kateri so zahtevali odškodnino zaradi spreminjanje tega dela kode. Spor je sedaj razrešen.

Ebay in investitorji so se s prvotnimi avtorji programa sporazumeli. Janus Friis in Niklas Zennström bosta tako pristopila h konzorciju okrog podjetja Silver Lake, medtem ko bo Index Ventures s šefom Michaelangelom Volpijem izpadel iz igre. Volpi je bil do julija 2009 tudi šef Joosta, ki sta ga prav tako ustanovila Friis in Zennström. Sedaj sta mu očitala, da se bo njegov Index Ventures okoristil z notranjimi informacijami.

Skype bo, kot kaže, prodan za 1,9 milijarde dolarjev, kar je 700 milijonov dolarjev manj, kot je znašala nakupna cena leta 2005. Dogovor sedaj predvideva, da bosta Friis...

1 komentar

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja