»

Apple vložil novi tožbi zoper Motorolo in Samsung

vir: Heise
Heise - Applovi odvetniki so ponovno imeli polne roke dela, saj je podjetje konec prejšnjega tedna vložilo nove tožbe zoper Motorolo in Samsung, v katerih jim očita kršenje patentov in zahteva prepoved prodaje konkurenčnih izdelkov.

Tako so v četrtek zvečer v ZDA vložili tožbo zoper Samsung zaradi izdelka Galaxy Nexus z Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich, v kateri ji očitajo kršitev štirih patentov, ki pokrivajo področja data tapping (za isti patent je Apple že dobil primer zoper HTC, ki je moral funkcionalnost odstraniti, gre pa za samodejno prepoznavanje elektronskih naslovov, telefonskih številk ipd. v brskalniku, nato pa telefon sam odpre primerno aplikacijo za uporabo teh...

34 komentarjev

Nova tožba zoper Apple zaradi zbiranja osebnih podatkov

CNet - Zoper podjetja Apple, Pandora Media in The Weather Channel so na ameriškem teritoriju Portoriko vložili tožbo, ker naj bi Apple ne razkril dejstva, da osebne podatke delijo s tretjimi podjetji, zlasti oglaševalci. Tožba je podobna v začetku meseca vloženi tožbi zaradi sledenja lokacije.

Problem je spet UDID (unique device identifier) mobilnih naprav iPhone in iPad, ki se podobno kakor serijska številka izdelka ne more spremeniti in mu Apple sledi. Ker UDID ni mogoče spremeniti, pobrisati, napraviti nevidnega ali kako drugače vplivati nanj, so ga nekateri že poimenovali superpiškotek. V tožbi zato trdijo, da Apple z zbiranjem in posredovanjem osebnih podatkov in lokacije, ki zaradi UDID omogočajo profiliranje, ter...

2 komentarja

Tudi Microsoft Windows Phone zbira podatke

vir: CNet
CNet - Kakor smo ugotovili, da si Applov iOS in Googlov Android shranjujeta lokacijo telefona in nekatere druge podatke, počne nekaj podobnega tudi Microsoft Windows Phone. Telefoni z nameščenim Microsoftovim operacijskim sistemom v Redmond pošiljajo podatke o serijski številki aparata (unique ID), podrobnosti o vseh vidnih brezžičnih omrežjih (Wi-Fi) in točne zemljepisne koordinate, pridobljene z GPS. Kako pogosto se ti podatki posredujejo v Microsoft, tamkajšnji tiskovni predstavnik ni mogel povedati.

Za razliko od Appla in Googla pa Microsoft podatkov ne shranjuje tudi lokalno na telefonu, kar so bili glavni očitki Applu in...

11 komentarjev

Skupinska tožba zoper Apple zaradi plačljivih dodatkov igram

Jagode drago stanejo.

Ars Technica - Garen Meguerian je vložil skupinsko tožbo zoper Apple, ker podjetje domnevno napeljuje otroke v zapravljanje stotin dolarjev z nakupi virtualnih dobrin za igre. Čeprav je Apple problem že pripoznal in ga začel reševati, Meguerian vztraja, da Apple še vedno neupravičeno bogati na račun staršev, katerih otroci kupujejo virtualne jagode za Smrkce in podobno.

Gre za igre, ki so sicer brezplačne, a je potrebno v igri zapraviti pravi denar za nakup virtualne valute, s katero si je moč kupiti nove stopnje, dodatne dobrine, orožja itn. Recimo, v igri Smurfs' Village je moč kupiti jagode za Smrkce, ki kljub virtualnosti stanejo prave dolarjev.

Problem je bil v stari verziji iOS-a, ki po vnosu gesla za nakup omogočala 15-minutno zapravljanje brez ponovnega vnosa...

49 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev

Nova tožba zoper Google

The New York Times - Na ameriškem zveznem sodišču v Texasu je podjetje FPX vložilo skupinsko tožbo zoper Google, v kateri iskalnemu velikanu očitajo kršenje blagovne znamke. Jabolko spora so plačani zadetki pri iskanju. Ko je namreč izvršna direktorica FPX-a na Googlu iskala ključno besedo FirePond, ki je ime, pod katerim FPX posluje, je nad rednimi zadetki našla še sponzorirano povezavo, ki je kazala na strani njenih konkurentov. Ugotovila je, da so njeni konkurentje kupili iskalni termin FirePond, zato Google pri vsakem iskanju po njem prikaže konkurenčne strani v sponzoriranih povezavah.

Google pravi, da ni to nič čudnega, saj da tudi Microsoft in Yahoo že nekaj časa ponujata podjetjem, da kupijo iskalni termin, ki je blagovna znamka nekega drugega podjetja, in oglašujejo pri iskanju po njem. Google bo novo prakso uradno implementiral prihodnji mesec. Pričakuje se, da bo znatno odebelila njihove prihodke od oglaševanja, saj bodo morala podjetja zvišati premije, da bodo še vedno obdržala nadzor nad...

8 komentarjev