»

Kako je 50 milijonov psiholoških profilov vplivalo na volitve

Aleksandr Kogan

theguardian.com - Ne zgolj samo v internetnih krogih temveč tudi širše zadnje dni odmeva afera Cambridge Analytica, ki kaže, kako enostavno je v moderni dobi družbenih omrežij zbirati podatke o več milijonih ljudi za izdelavo njihovih psiholoških profilov, s čimer je mogoče vplivati na izide volitev in referendumov. V središču tokratnega viharja sta Facebook in podjetje Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica je na Facebooku leta 2014 zbrala podatke o več kot 50 milijonih uporabnikov. Facebook trdi, da ni šlo za noben vdor, temveč za početje, za katerega so uporabniki dali dovoljenje. Dejansko je Cambridge Analytica uporabila aplikacijo, ki je uporabnikom ponujala izdelavo psihološkega profila, v zameno pa je za zahtevala dostop do njihovega profila in profila prijateljev. Tako so lahko od 260.000...

78 komentarjev

Facebook Timeline na voljo za vse

Facebook timeline. Na desni so letnice - od zdaj pa za 20+ let nazaj. Obveščevalne službe širom oble verjetno že hladijo šampanjec.

vir: engadget
engadget - Facebook Timeline (nova profilna stran), je zdaj dokončno zunaj bete in na voljo za vse uporabnike. Vklopite jo tukaj, a previdno, ker poti nazaj na stari profil za zdaj ni (triki z developer aplikacijo ne delujejo več).

Po vklopu bo časovnica za teden dni (do naslednje srede, 22.12.) vidna samo vam, potem pa za vse vaše prijatelje. To da uporabnikom teden dni časa, da si uredijo profil, nastavijo sličico, pobrišejo ("skrijejo") manj laskave fotografije z zadnje novoletne zabave in, vsaj tako upa podjetje, čimbolj napolnijo s podatki. Te je mogoče vpisati za nazaj, vse do rojstva, še preden ste sploh imeli facebook profil.

Oblikovalci so se že pozabavali s kreativnimi profilnimi sličicami, poskrbljeno pa je tudi za razvijalce, ki bodo lahko spisali posebne widgete...

59 komentarjev

Irska preiskuje Facebook

Guardian - Irski komisar za zaščito osebnih podatkov, ki opravlja podobno funkcijo kot naša informacijska pooblaščenka, bo prihodnji teden izvedel svojo prvo preiskavo Facebooka. Podlaga zanjo je pritožba avstrijskega študenta prava Maxa Schremsa, ki je na Irsko posredoval 22 ločenih pritožb zoper Facebook. Na Irsko jih je poslal, ker je v Facebooku irska podružnica zadolžena za evropski trg.

Schrems se je letos udeležil programa študentske izmenjave na Univerzi Santa Clara v Kaliforniji,...

11 komentarjev

Facebook s piškotki sledi tudi po odjavi

ReadWriteWeb - Nad Facebook se zopet zgrinja sveta jeza javnosti oziroma vsaj borcev za zasebnost, saj nove funkcionalnosti še povečujejo možnost, da uporabnik nehote deli svoje brskalne navade z javnostjo.

Z uvedbo Facebook Announcements in novim Timelinom je namreč mogoče takoj deliti s prijatelji, znanci in tudi neznanci (če vključimo Subscriptions), kaj beremo, gledamo, počnemo itd. V praksi to pomeni, da pri prebiranju časnikov prek namenskih aplikacij (primera The Guardian in Washington Post) na svoj zid avtomatično posredujemo povezave in naslove obiskanih člankov, ne da bi sploh kliknili kateri gumb (Všeč mi je, Berem ali kaj podobnega).

Ena izmed elegantnih rešitev je seveda odjava iz Facebooka, tako da ni treba ves čas razmišljati, kako do posamezne vsebine pridemo in...

43 komentarjev

Zukerberg predstavil Facebook Timeline, Media platformo

Prvi partnerji, ki bodo omogočili hipno deljenje in pridruževanje aktivnosti.

CNet - Facebook je da včerajšnji F8 razvijalski konferenci po pričakovanjih predstavil še več novih načinov za zapravljanje časa na belo-modri strani. Glavna novost bo nova podstran, imenovana "Timeline", ki bo na enem mestu zbrala vse pomembnejše dogodke o posamezniku, in to od rojstva pa do zdaj (glej prvi video). S tem naj bi uredili nepreglednost profila in news feeda, ki prikazujeta zgolj osnovne oz. najnovejše informacije.

Drug štos bo možnost hipnih updejtov za veliko serijo medijskih in drugih aplikacij, ki bodo prijateljem takoj sporočili, kaj poslušamo / gledamo / beremo / jemo / kuhamo / kje tečemo / smo na obisku / gledamo / koga obiskujemo / ipd (glej drugi video). S klikom na update bo mogoče takoj dobiti hitri predogled, kar bo zanimivo zlasti za...

14 komentarjev

Facebook dodal označevanje strani na fotografijah

Novost bo pomembna predvsem za oglaševalce, npr. za organizacijo priljubljenih nagradnih iger v stilu 'pošljite nam najbolj noro fotko s počitnic'.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Na facebooku bo kmalu na voljo označevanje (tagganje) fotk s povezavami na facebook strani (Pages); se pravi, na fotki boste poleg prijateljev lahko s kvadratkom obrobili tudi vam ljubo blagovno znamko, podjetje, glasbeno skupino ali kako drugo neumnost.

Vmesnik za tagganje ostaja nespremenjen in bo na voljo vsem uporabnikom, vštevši tistim, ki strani (še) niso dodali med priljubljene. Prav tako je mogoče nastaviti zasebnost vsake oznake in s tem njegov prikaz omejiti le na prijatelje. Označene slike se bodo sicer zbirale na posebnem jezičku "photos" na zadevni facebook strani in ne njenem zidu.

Oglaševalci si že manejo roke ..

8 komentarjev

Nezaželeno odtekanje podatkov s Facebooka tretjim stranem

Symantec - Raziskovalci iz Symanteca so ugotovili, da so imele tretje osebe, še zlasti oglaševalci, ne glede na nastavitve zasebnosti dostop do osebnih podatkov na profilih uporabnikov Facebooka, vključivši fotografije, profilne podatke in zgodovino pomenkov. Facebook so o ranljivosti obvestili in ta jo je hitro zakrpal, a to ne spremeni dejstva, da je bila aktivna od leta 2007. K sreči zanjo oglaševalci večinoma niso vedeli.

Problem so zakuhale aplikacije za Facebook, ki se jih vsak dan namesti v 20 milijonih kopij. Aplikacije IFRAME do profila dostopijo s pomočjo žetonov (access token), ki delujejo kot 'rezervni ključi' z omejenimi privilegiji. Obstoji več vrst žetonov, uporabnik pa aplikaciji s klikom na gumb Dovoli omogoči njihovo pridobitev. Ko ima aplikacije žeton, lahko v imenu uporabnika brska po Facebooku, odgovarja na vabila, piše na...

14 komentarjev

Wikileaks saga: kateri podatki s Facebooka so na voljo policiji

Assange v nedavnem intervjuju* označil Facebook za 'najbolj strašljiv vohunski stroj od vseh'. Slika je parodija na titulo Time Magazine's 'Person of the Year', ki jo je lani prejel Mark Zuckerberg.

vir: Slashdot
Slashdot -

Wikileaks je nedavno preko twitterja objavil Facebookov priročnik za pravosodne organe (pdf, 180kb), ki našteva podatke, ki jih policija in drugi pravosodni organi lahko dobijo o uporabniku popularnega socialnega omrežja.

In ti so:

  • User ID (številčni) in/ali kratko ime
  • e-poštni naslov
  • datum in čas...

83 komentarjev

Sophos graja Facebook

Sophos - Sophos je objavil odprto pismo, v katerem grajajo Facebookovo ureditev varnosti in zasebnosti ter predlagajo potrebne izboljšave. K temu jih je vzpodbudilo naraščajoče število prevar in kriminalnih dejanj, pri izvedbi katerih so storilci uporabili bodisi Facebook bodisi na njem pridobljene podatke.

Prvič predlagajo zasebnost kot privzeto nastavitev. Že tako ali tako je v Facebooku problem, ker so nastavitve o vidnosti podatkov in vsebin razdrobljene na več mest, kar je že v preteklosti burilo duhove. Toda to niti ne bi bi problem, če bi privzeto Facebook ne nastavil vsebin kot vidnih...

8 komentarjev

Aplikacije s Facebooka zbirajo osebne podatke

The Wall Street Journal - Pri Wall Street Jorunalu so raziskali početje najpopularnejših aplikacij na Facebooku in ugotovili, da velika večina zbira in avtorjem posreduje več osebnih informacij uporabnikov, kot bi smele. Med prvimi desetimi najbolj priljubljenimi so grešnice prav vse, saj posredujejo vsaj informacijo o profilni številki (profile ID), s katero je mogoč dostop do javnega dela profila. Pri nekateri pa ne pomaga niti nastavitev zasebnosti profila na najstrožjo, saj jo nekatere (med prvimi desetimi so take tri tri) aplikacije gladko ignorirajo in delijo še več.

Aplikacije so majhni vtičniki, ki jim uporabniki Facebooka lahko dovolijo dostop do svojega profila, da lahko igrajo igre, delijo svoje interese z drugimi in počno še tisoč in eno drugo (ne)pomembno stvar. Navadno jih pišejo neodvisni razvijalci in niso del uradnega kánona Facebooka, čeprav so po besedah Marka...

20 komentarjev

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Slo-Tech - Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti...

38 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev