»

Google ukinja iGoogle, Video, Mini, Talk Chatback

vir: Google
Google - Google nadaljuje z rednim letnim spomladanskim čiščenjem, ki se imenu navzlic sicer v Mountain Viewu izvaja pozno poleti ali jeseni. Lani so črtali cel kup storitev, ki niso imele zadosti uporabnikov oziroma je bil razvoj nesmotrno drag, letos pa se poslavljajo nove nepotrebne in podvojene storitve.

Ni presenetljivo, da bodo ukinili Google Video, ki je po prevzemu YouTuba postal nepotrebna kopija. Nalaganje novih posnetkov so onemogočili že leta 2009, storitev pa bi bila morala dokončno umreti lani, a se to ni zgodilo. To je pravzaprav dobro, ker je Google napovedal izbris vseh posnetkov, a bodo sedaj to storili drugače. Google Video bo 20. avgusta nehal delovati, vsebina pa bo prenesena na YouTube....

23 komentarjev

Googlova sprememba politike zasebnosti povezuje podatke iz vseh storitev

Google - Google je včeraj zvečer najavil veliko prenovo svoje politike upravljanja z osebnimi podatki uporabnikov in pogojev uporabe, ki začneta veljati 1. marca. Glavna novost je združenje več kot 60 različnih dokumentov o varovanju zasebnosti, ki so doslej razkropljeni pokrivali vsak svojo Googlovo storitev, v en sam dokument. Hkrati to pomeni tudi poenoteno obravnavo uporabnika na vseh storitvah, ali povedano drugače, združitev in enotno hranjenje zbranih podatkov o uporabniku na vseh Googlovih storitvah.

Ti se doslej namreč niso povezovali. Čeprav je Googlov račun en sam in omogoča prijavo v vse storitve z istim geslom in uporabniškim imenom (npr. v YouTube, Gmail, koledar, Google Search itd.), Google ni konsolidiral zbranih podatkov. To...

35 komentarjev

YouTube dodaja funkcijo urejanja videov v brskalniku

CNet - Doslej je bilo mogoče videoposnetke na YouTube zgolj nalagati, medtem ko jih spreminjati ni bilo možno. Vso obdelavo je bilo predhodno izvesti lokalno. Za profesionalne stvaritve to tako ali tako ni problem, medtem ko so amaterski posnetki običajno priromali na YouTube kar v surovi, nespremenjeni obliki. Da bodo tudi ti lahko deležni manjših popravkov, je YouTube dodal funkcijo za enostavno urejanje že naloženih videoposnetkov.

Sedaj jih je mogoče vrteti, spreminjati svetlost, prilagajati kontrast, barve in nasičenost. Prav tako je moč odrezati začetek ali konec, zmanjšati tresenje ali uvesti nove filtre. Ti omogočajo uporabo 14 različnih učinkov, npr. črnobelo ali umetno postarano sliko. Dodana je tudi možnost spreminjanja avdio...

27 komentarjev

Google vendarle ne bo pobrisal videoposnetkov z Google Video

vir: Google
Google - Pretekli teden smo poročali o Googlovi nameri, da ob dokončnem slovesu storitve Google Video vso vsebino enostavno pobriše. Uporabniki so sicer dobili možnost, da svoje posnetke shranijo, kar lahko storijo do 13. maja. Takrat bo Google Video dokončno ugasnil, medtem ko posnetkov ne bo mogoče več predvajati že konec tega meseca. Google je zavoljo te nakane prejel mnogo pritožb uporabnikov, zato so se odločili za razumnejši pristop - videoposnetkov ne bodo pobrisali.

Namesto tega bodo avtomatično prenesli vsebino z Google Video na YouTube. Če želijo uporabniki obdržati nadzor nad njo, lahko svoj račun v Google Video povežejo s tistim za YouTube in ročno zaženejo prenos vsebine. Prav tako ostaja možnost prenosa svojih vsebin na lokalni računalnik. Še vedno pa ostaja 29. april datum, ko bo Google Video prenehal obratovati.

3 komentarji

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM

vir: Google
Google - Google se je odločil, da bo izkoristil svojo ogromno bazo uporabnikov v bitki formatov, ki poteka med WebM in H.264. Prvega podpira Google (podporo slednjemu so iz svojega brskalnika v celoti umaknili), medtem ko drugega zagovarjata Microsoft in Apple. Zato je Google začel prekodiranje vseh videoposnetkov na YouTubu v format WebM.

Vse na novo naložene posnetke že sproti prekodirajo v format WebM, medtem ko v času manjše obremenitve pretvarjajo tudi starejše gradivo. To je mamutski projekt, saj je baza filmov nepredstavljivo velika. Vsak dan prejme za približno šest let videomateriala. Doslej so pretvorili že 30 odstotkov posnetkov, ki predstavljajo 99 odstotkov vseh ogledov na YouTubu.

Seveda to ne pomeni, da...

136 komentarjev

Konec aprila dokončno slovo storitve Google Video

Slashdot - Google je leta 2009 pošteno okrnil svojo storitev Google Video, saj je po nakupu YouTuba postala nepotrebna. Ukinili so možnost nalaganja novih videoposnetkov, tako da je stran obstala kot katalog že vnesenih. Te dni so v Googlu napovedali, da Google Video ne bo več niti to. Google Video bo preprosto umrl.

Od 29. aprila letos si ne bo več mogoče ogledati oziroma predvajati videoposnetkov, ki gostujejo na Google Video. Uporabniki so zato dobili možnost, da si v formatu FLV (Flash Video Format) svoje posnetkov prenesejo na disk z dodano možnost Prenesi. Ta možnost bo delovala do 13. maja 2011, ko bo Google Video onemogočil prenos in predvajanje vsebine na svojih strežnikih. Na internetu so se ljudje že organizirali v iniciativo, ki poizkuša arhivirati celoten Google Video, preden ga Google zapre.

5 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

YouTube bo omogočil snemanje video posnetkov

Google - YouTube je v svojem blogu objavil, da bo uporabnikom kmalu dovoljeno video posnetke s strani sneti in si jih ogledati tudi kasneje brez povezave v splet. Avtorji posnetkov bodo z izbiro licence, pod katero je njihovo delo objavljeno, lahko omogočili prenos svojih videov brezplačno ali pa za majhno nadomestilo, ki ga bo moč poravnati prek Google Checkout. Storitev je za zdaj še v fazi testiranja, kar pa seveda ne pomeni, da se vsebine z YouTuba ni dalo sneti že prej. Kratek izlet na Google z ustreznimi ključnimi besedami namreč razkrije cel kup možnosti, delujočih in nedelujočih, ki služijo temu namenu.

14 komentarjev