»

Nemci imajo o sevanju pomanjkljivo in napačno znanje

Slo-Tech - Ker je uvajanje omrežja 5G spet razplamtelo stare debate o varnosti brezžičnih omrežij, kjer so enako glasni tako strokovnjaki kot tudi tisti brez znanja, ki zgolj podžigajo strahove, so v Nemčiji izvedli raziskavo o poznavanju sevanja. Med julijem in september so anketirali približno 2000 ljudi, ki so tvorili reprezentativen vzorec, in jih povprašali, kaj vedo o tveganjih sevanja. Rezultati so pokazali, da so ljudje v povprečju zaskrbljeni, a da imajo napačne predstave o tveganjih in da napak vrednotijo različne vire sevanj. Raziskavo je izvedel Zvezni urad za zaščito pred sevanji (BfS).

Nemci termin sevanje povezujejo predvsem z mobilno telefonijo in jedrsko energijo. Medtem ko tveganja, ki jih povzroča radon, podcenjujejo, tveganja zaradi miroljubne uporabe jedrske energije precenjujejo. Radon je radioaktivni plin, ki pronica iz zemlje zaradi razpada radija, in se hitro dvigne v višje plasti atmosfere, kjer ni škodljiv. V zaprtih stavbah pa se akumulira in predstavlja merljivo...

42 komentarjev

Najnovejši izliv radioaktivne vode iz Fukušime nič tragičnega

Slo-Tech - Iz Fukušime spet prihajajo informacije o uhajanju radioaktivne vode iz shranjevalnih rezervoarjev poleg poškodovane jedrske elektrarne. Iz zadrževalnika naj bi izteklo 430 litrov radioaktivne vode, kar je precej manj od avgustovskega izlitja. A ta podatek je sam zase popolnoma neuporaben.

Pri radioaktivnosti govorjenje o litrih in kilogramih ni na mestu; koristni podatki so o dejanski radioaktivnosti, ki jo merimo v becquerelih (Bq). En becquerel označuje en radioaktivni razpad na sekundo in je enota za aktivnost. Aktivnost vzorca je odvisna od njegove množine in razpolovnega časa, saj krajši razpolovni čas pomeni več razpadov v časovni enoti. Kljub temu pa iz becquerel težko kaj pametnega povemo o škodi, ki jo to radioaktivno sevanje povzroči živim bitjem.

Primernejša veličina bo količina energija, ki jo prejme kilogram...

35 komentarjev

V Fukušimi ignorirali študije o možni višini cunamija

Rezervoarji radioaktivne hladilne vode v Fukušimi

Japan Times - Preliminarni izsledki preiskave jedrske katastrofe v Fukušimi, ki jo je letos marca povzročil potres s sledečim cunamijem, kažejo nadaljnje malomarnosti, ki so bistveno prispevale k resnosti in obsegu katastrofe. Kot piše The Japan Times, je primerjava dogajanja v Fukušimi in relativno neprizadeti bližnji jedrski elektrarni v Tokaiju pokazala, da so bili za hude posledice v veliki meri odgovorni prenizki protipoplavni zidovi, katerih zvišanje je Japonska jedrska agencija predpisala, a ga v Fukušimi niso izvedli.

Že leta 2002 je Agencija izračunala, da mora imeti elektrarna v Tokaiju...

15 komentarjev

Objavljeni prvi posnetki notranjosti reaktorskih stavb v Fukušimi

Slo-Tech - Ker je stopnja sevanja v reaktorskih stavbah v jedrski elektrarni Fukušima po uničujočem cunamiju še vedno previsoka, da bi lahko tja poslali ljudi, so v nedeljo in ponedeljek vanje poslali posebne ameriške robote PackBot. Gre za vrsto vojaških robotov, ki se uporabljajo za izvedbo najrazličnejših nalog na nevarnih območjih, saj imajo gosenice in posebno roko, nato pa nanje pritrdijo senzorje oziroma enote, ki so potrebni za posamezno misijo. V Fukušimi so bili to Geigerjevi števci za merjenje radioaktivnosti, termometri in analizatorji zraka.

Sedaj so objavili posnetke iz enot 2 in 3, ki so sploh prvi posnetki notranjosti reaktorskih stavb po katastrofi. V enoti 3 so izmerili radioaktivnost 57 mSv/h. To pomeni, da bi lahko delavci v...

47 komentarjev

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII)

Slo-Tech - Mesec dni po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Japonska agencija za jedrsko varnost je včeraj objavila preliminarne izračune, ki kažejo, da je iz JE v nekem trenutku po potresu uhajalo okoli 10.000 TBq radioaktivnega materiala na uro (aktivnost banane je okoli 15 Bq), zaradi česar japonska vlada razmišlja o reklasifikaciji jedrske nesreče iz pete stopnje INES na sedmi (najvišji) nivo. Agencija pravi, da je od takrat aktivnost izpustov padla pod 1 TBq na uro, skupno količino izpuščenih radioaktivnih snovi pa še raziskujejo.

Prav tako japonska vlada napoveduje razširitev evakuacijskega območja na nekatera naselja izven 20 kilometrskega pasu, kjer bi prebivalci lahko prejeli doze sevanja nad 20 mSv letno. Razmišljajo tudi o posebni zakonodaji o uvedbi zaprtega območja po ukrajinskem zgledu, saj se na evakuacijsko območje 20km okoli elektrarne nekateri prebivalci vračajo, da bi odnesli svoje (morda...

153 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (VI)

Slo-Tech - Enajst dni po potresu in cunamiju na Japonskem so razmere v JE Fukušima še vedno resne, vendar se ne spreminjajo več iz minute v minuto kot prejšnje dni.

Reaktorja 5 in 6 sta bila v nedeljo popolnoma zaustavljena. V ponedeljek so ju preklopili na zunanje napajanje.

Do reaktorskih stavb 1, 2 in 4 je bilo pripeljano zunanje napajanje. TEPCO upa, da bodo do jutri usposobili funkcionalnost večine merilnih postaj ter kontrolne sobe v reaktorskih stavbah 1 in 2, nato pa v četrtek še bloka 3 in 4....

250 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev